Takaisin MTK:n johtoa vieraili Moskovassa 21.-22.2.

Uutinen

MTK:n johtoa vieraili Moskovassa 21.-22.2.

23.02.2017

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila, järjestöjohtaja Matti Voutilainen ja johtaja Seppo Kallio tapasivat Venäjän tuottajajärjestö AKKORin johtoa 21.-22.2. Moskovassa. Tapaamisessa keskusteltiin etenkin Venäjän ja Suomen maatalousasioista. Samalla MTK kutsui AKKORin johdon MTK:n liittokokoukseen ja 100-vuotisjuhlaan.

Yhteistyö MTK:n ja AKKORin välillä alkoi jo 90-luvun alkupuolella, ja varsinainen yhteistyösopimus allekirjoitettiin vuonna 2009. Järjestöt ovat järjestäneet paljon yhteisiä keskustelutilaisuuksia ja seminaareja.

–  AKKOR on MTK:n tavoin aktiivisesti mukana kansainvälisessä yhteistyössä. Meillä on siis paljon yhteisiä asioita globaalilla tasolla. Muun muassa viljelijän hyvä asema ruokamarkkinoilla on molemmille tärkeää, kertoo Marttila.

Venäjän maataloudessa tilanne vaihtelee tuotantosuunnittain. Joissain tuotteissa on päästy eteenpäin, mutta esim. maidon kanssa on vielä vaikeuksia. Vilja, sianliha ja kananmuna ovat Venäjällä vahvoilla.

Maanomistukseen ja maan hintaan liittyvät kysymykset ovat Venäjällä edelleen suuri ongelma. Etenkin pienillä tiloilla on vaikeuksia saada lisää maata, ja he eivät ole tasavertaisessa asemassa suhteessa suuriin maatalousyrityksiin.

– AKKOR pyrkii kaikin keinoin edistämään näitä asioita. Erilaisten tukimuotojen kehittäminen on myös heidän työlistallaan. AKKOR oli tapaamisessa myös kiinnostunut Suomen ja EU:n tukijärjestelmistä ja energia-asioista, kuvailee Voutilainen.

– Myös Venäjällä maaseutunuoret ovat aktiivisia. Oli puhetta, että Venäjän maaseutunuoret voisivat tulla seuraamaan meillä maaliskuussa järjestettävää Maaseutunuorten AMK-seminaaria. He selvittävät matkustamiseen ja tulkkaukseen liittyviä mahdollisuuksia, Voutilainen lisää.