Toimintopainikkeet

Satovahingot korvattava - Pohjois-Euroopan tuottajajärjestöt yhdessä liikkeellä


11.10.2017

Merkittävä osa sadosta jää tänä vuonna korjaamatta. Puiduksi saatujen viljojen kohdallakin kuivatuskustannukset kohoavat tuplaksi normaalivuoteen verrattuna. Surkeat sateiset olosuhteet iskevät maatalouteen hetkellä, jolloin alan kannattavuus on muutoinkin historiallisen heikolla tasolla.

Pohjoismaiden ja Baltian tuottajajärjestöjen yhteistyö on tiivistä EU-edunvalvonnassa. Järjestöt kokoontuivat syyskuussa Brysselissä kriisikokoukseen, jossa käsiteltiin näköpiirissä olevia satovahinkoja. Tuolloin päätettiin, että on yhdessä toimimisen aika. Komissioon on vaikutettava voimalla, jotta Pohjois-Euroopan ääni saadaan kuuluviin.

Tuottajajärjestöt ovat lähettäneet yhteisen kirjeen maatalousministereille ja komissioon. Siinä vaadimme nopeita toimia maatilojen talouden vakauttamiseksi. Kirjettä seuraa vahvan suoran vaikuttamisen vaihe. Edunvalvojamme tulevat olemaan tuttu näky komission ja ministeriöiden käytävillä.

MTK:n johtokunta otti syyskuun lopun kokouksessaan kantaa asiaa ja patisti ministeri Leppää ryhtymään toimenpiteisiin satovahinkojen korvaamiseksi. Ministeri onkin ottanut asian painokkaasti esille maatalousneuvoston kokouksessa Luxemburgissa. EU:n päätöksenteossa lopulliset esitykset valmistelee aina komissio, joten myös maamme poliittisen johdon ja hallinnon on oltava virkeästi liikkeellä siihen suuntaan.

MTK-liitot ovat toimineet aktiivisesti asian tiimoilla. Maakuntien kansanedustajille on esitetty karu tilanne pellon pientareelta käsin. Kiitos liitoille, nyt on poliittisten päättäjien toiminnan aika.

Lisätietoja:
puheenjohtaja Juha Marttila, 050 341 3167

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää