Takaisin MTK:n elinkeinopolitiikka- ja yrittäjyysvaliokunta: uusiutuvan energian lisäkäyttö vaatii parempaa otetta

Uutinen

MTK:n elinkeinopolitiikka- ja yrittäjyysvaliokunta: uusiutuvan energian lisäkäyttö vaatii parempaa otetta

10.03.2017

MTK:n elinkeinopolitiikka- ja yrittäjyysvaliokunta on hämmentynyt uusiutuvan energian käytön kehityksestä. Etenkin metsäenergiatoimijat ovat isoissa vaikeuksissa. Kasvun asemasta metsäenergian ostot ovat monin paikoin pysähtyneet. Metsäkoneurakoitisijat ovat vaikeuksissa ja metsänomistajat eivät löydä puilleen ostajaa. Jos markkinoiden hiipuminen jatkuu, siirtyvät tekijät metsistä muihin tehtäviin. Tämä ei auta biotalouden tavoitteiden saavuttamista. Valiokunta vaatii hallitukselta ryhtiä hallituksen puolivälin tarkastelussa.  

– Kansallisen energia- ja ilmastopolitiikan toimeenpanolla voidaan merkittävästi vaikuttaa alueiden kehittymiseen. Parlamentaarinen työskentely muun muassa liikenteen päästöjen vähentämiseksi voi parhaimmillaan lisätä alueiden hyvinvointia ja samalla pienentää kansantalouden päästöjä. Kansallista ja kansainvälistä ilmasto- ja energiapoliittista keskustelua on viimeajat hallinnut poikkeuksellinen repivyys ja epävarmuus.

– Kotimaisen uusiutuvan energian on aina oltava paras vaihtoehto energian tuotannossa, vaatii valiokunta. MTK:n energiapolitiikka- ja yrittäjyysvaliokunta korostaa, että Suomi voi omalla esimerkillään luoda politiikan tekoon pitkäjänteisyyttä ja ratkaisukeskeisyyttä. 

– Kansallisella metsä-, energia- ja ilmastopolitiikalla on luotava selkeä ja positiivinen kasvu uusiutuvan energian käytölle. Nyt teot ja puheet eivät kulje käsikädessä, toteaa valiokunta. 
Valiokunta muistuttaa myös tulevia kuntapäättäjiä kuntien mahdollisuuksista edistää oman kuntansa elinvoimaa käyttämällä lähellä tuotettua uusiutuvaa energiaa. 

– Kuntien julkisilla hankinnoilla on suuri merkitys alueen elinkeinotoiminnalle. Käyttämällä paikallista uusiutuvaa energiaa edistetään ilmaston tilaa sekä paikallista työllisyyttä ja talouskasvua, muistuttaa valiokunta.


Lisätietoja: 
Leena Erälinna, MTK:n energiapolitiikka- ja yrittäjyysvaliokunnan puheenjohtaja, 0400 541 496
Anssi Kainulainen, energia-asiantuntija, MTK, 050 596 1541