Takaisin Vastuullisuuskriteerit vauhdittamaan lähiruoan tarjontaa julkisissa keittiöissä

Uutinen

Vastuullisuuskriteerit vauhdittamaan lähiruoan tarjontaa julkisissa keittiöissä

22.03.2017

Motiva ja EkoCentria julkaisivat tänään elintarvikehankintojen kestävyyttä painottavat kriteerit. Nyt julkaistut kriteerit vastuullisesti tuotetuille elintarvikkeille ovat osa pääministeri Juha Sipilän hallituksen ruoan tuotannon kannattavuuden ja kauppataseen parantamisen kärkihanketta. Tavoitteena on, että kotimaisen ruoan tarjonnan kasvu näkyy julkisissa ruokapalveluissa.

Valtioneuvoston kesäkuussa 2016 antaman periaatepäätöksen mukaan valtion elintarvikehankinnoissa on otettava vahvemmin huomioon ympäristön kannalta hyvät viljelymenetelmät, eläinten hyvinvointi ja terveys sekä elintarviketurvallisuus.

– On hienoa, että oppaan työstämisessä järjestettiin työpajat, joissa oli edustettuna koko ruokaketju: alkutuotanto, jalostavat yritykset, tukkutoimijat, ruokapalvelut sekä hankinta- asiantuntijat. Työpajat osoittivat, miten tärkeää on, että ruuan tuotanto avataan kuluttajille, sanoo ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

Elintarvikehankintojen kestävyyttä ja vastuullisuutta painottavia kriteerejä ei ole aiemmin ollut koottuna yhteen. Siksi asian esiin nostaminen ja sen näkyminen aktiivisesti päättäjille, hankintoja tekeville, ruokapalveluille, tuottajille, yrittäjille ja muille toimijoille vaatii erillistä panostusta.

– Ruokaketjun toimijoilla ei ole riittävästi tietoa suomalaisen ruuan tuotannon korkeasta laadusta. Tässä MTK:n pitää olla aktiivinen, tähdentää Syväniemi.

– Elintarvikkeiden hankinta on kunnassa aina iso prosessi. Jokaisen kunnan tulee tehdä työ itse: käydä prosessi läpi, keskustella mitä halutaan ja mikä on tavoitteena. Yhteistyötä tarvitaan ja paljon.

Maa- ja metsätalousministeriö haluaa varmistaa, että kestäviä ja vastuullisia elintarvikevalintoja tukeva hankintaosaaminen todella jalkautuu julkisille toimijoille. Kriteereihin voi tutustua keväällä käynnistyvän perehdytyskiertueen tilaisuuksissa, joita järjestetään ympäri maata.

– Paikallisen ruuan tarjonnan lisäämiseksi tarvitaan erittäin paljon asian tiedostamista paikallisten yrittäjien keskuudessa. Hyvin tyypillistä on, että kun kunta kilpailuttaa vaikkapa leipätuotteet tai kasvikset, paikallisilta yrityksiltä ei tule yhtään tarjousta, harmittelee Syväniemi.

– Tämän eteen MTK tekee lujasti töitä. Pyrimme auttamaan yrittäjiä kilpailutuksiin osallistumisessa.

Lisätietoja: Anni-Mari Syväniemi, 050 511 8909