Takaisin Maailman tuottajajärjestö WFO linjasi strategiansa

Uutinen

Maailman tuottajajärjestö WFO linjasi strategiansa

14.06.2017

Kolmipäiväinen WFO:n yleiskokous on saatu päätökseen Helsingin Finlandia-talolla. Kokouksessa vahvistettiin järjestön uusi strategia ja luotiin linjauksia tuleville vuosille.

WFO haluaa vahvistaa asemaansa kansainvälisissä toimielimissä, kuten esimerkiksi YK:ssa. Kokouksessa valittiin myös WFO:lle uusi puheenjohtaja .

Painopisteinä keskusteluissa järjestön kehittämisen lisäksi olivat mm. naisten asema, rahoitus ja investointiasiat sekä ilmastomuutokseen sopeutuminen ja sen hillintä. Tuottajien aseman parantaminen markkinoilla on myös globaali haaste, vaikka olosuhteet ovatkin erilaisia maanosista ja maista riippuen. Paikallinen ruuantuotanto halutaan varmistaa maailmanlaajuisesti.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kiitti kokouksen päätöstilaisuudessa osallistujia intensiivisistä keskusteluista päivien aikana. Viljelijöiden yhteistyötä tarvitaan globaalisti ja päätösten tekijöiden pöydissä täytyy kuulua viljelijöiden ääni.

-  WFO on järjestönä erittäin tärkeä niin pienille kuin suurille viljelijöille, etenkin perheviljelijöille. Meillä Suomessa on paljon perheviljelijöitä ja minua huolestuttaa heidän tulevaisuutensa. Haasteita on valtavasti ja siksi tarvitaan yhteistyötä, Marttila totesi.

Marttila myös korosti viestinnän roolia.

- Myös WFO:n ja viljelijöiden on viestittävä. Kuluttajat ovat meidän tärkein kohderyhmämme. Meidän on kerrottava, mistä ruoka on peräisin. Jatkossa kuluttajat haluavat nähdä myös kuvia ja videoita tiloilta, ja ravintoloiden ruokalistoilta voi lukea, mistä raaka-aineet on hankittu. Tähän suuntaan meidän on mentävä.

Viljelijät ovat ensimmäisiä, jotka kohtaavat ilmastonmuutoksen vaikutukset ja hillitsemistoimenpiteet käytännön tasolla. Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kertoi olevansa iloinen siitä, että Suomi on vahvasti sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen.

- Viljelijät tarvitsevat tehokasta ilmastopolitiikkaa ja maailma tarvitsee viljelijöitä. Ilmastosopimuksessa on hyviä periaatteita, mutta miten saadaan viljelijät työskentelemään näiden tavoitteiden eteen niin, että se on edelleen myös kannattavaa viljelijälle. Maatalous ei ole ongelma vaan osa ratkaisua, Tiilikainen huomautti.

- Maanviljelijän on noudatettava maailman ekologisia sääntöjä ja tehtävä yhteistyötä luonnon kanssa. Ristiriitaa maatalouden ja ympäristön välillä ei ole: Molemmat ovat kulmakiviä kestävässä kehityksessä. Meillä täytyy olla riittävästi ruokaa ja meidän on huolehdittava ympäristöstämme ja ilmastostamme, sanoi Tiilikainen.

Maailmasta on tullut liian pieni jättääksemme toisemme huomiotta.

- Olemme kaikki samassa veneessä, samalla planeetalla. Joko soudamme yhdessä, tai uppoamme yhdessä, WFO:n tuore puheenjohtaja Theo de Jager tiivisti loppupuheenvuorossaan.

Päivien paneelikeskustelujen pohjalta koostettu yhteenveto tiivistää viljelijöiden suurimmat haasteet globaalisti:

Ensi vuonna vastaava yleiskokous järjestetään Moskovassa.