Takaisin 5G -selvitys luovutettiin ministeri Bernerille

Uutinen

5G -selvitys luovutettiin ministeri Bernerille

02.07.2018

”5G kaupungin ja maaseudun symbioosin vahvistajana” -selvitys kertoo, mitä 5G-teknologia mahdollistaa tullessaan 2020-luvulla. Biotalous ja tietoliikenneteknologia ovat suomalaisten vahvoja osaamisalueita, jotka yhdistämällä voidaan lisätä koko Suomen menestystä. Riskinä on, että tietoliikenneverkkojen rakentaminen etenee lähivuosina liian hitaasti.

Kuvassa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, 11.6.2018
Kuvassa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, 11.6.2018

Digitalisaatio ja 5G voivat parantaa maaseudun elinkeinoja ja samalla koko Suomen menestystä. Pitkälti koneellistunut ja automatisoitunut maa- ja metsätalous voi ottaa kehitysharppauksen ja olla yksi keskeinen 5G-teknologian sovellusalue. Koneiden ja laitteiden etäohjaus ja -diagnostisointi, viljelykasvien ja eläinten seuranta sekä alkutuotannon optimointi ovat esimerkkejä sovelluksista, joissa 5G:n nopeus ja kapasiteetti voivat mullistaa nykytilanteen. Suomalainen maaseutu ja puhdas luonto houkuttelevat kansainvälisiä matkailijoita Suomeen. Myös matkailussa digitaalisen informaation varaan rakennetut uuden ajan palvelut ovat lähes rajattomat. 

 

5G tarvitsee tiedonsiirtoon toimintavarman ja huippunopean valokuituverkon. Selvityksen yksi keskeinen johtopäätös on, että sääntelyn tulee mahdollistaa maaseudun elinvoimaisuutta tukevat uudet ratkaisut. Uutena mahdollisuutena selvitys nostaa esille Oulun yliopistossa kehitetyn paikalliset langattomat verkot mahdollistavan mikro-operaattorikonseptin, jonka toiminnalle on avattava mahdollisuus. Tässä erityisesti liikenne- ja viestintäministeriöllä on keskeinen rooli. Parhaillaan valmisteltavassa 5G:n taajuushuutokaupassa on mahdollistettava taajuudet ja toimintaedellytykset myös mikro-operaattoreille. Lisäksi on varmistettava, että 5G-teknologian edellyttämä valokuituverkko rakentuu aiempaa nopeammin koko maahan.

Markus Lassheikki

Kehitysjohtaja