Takaisin EU-sikatyöryhmä vierailulla Suomessa

Uutinen

EU-sikatyöryhmä vierailulla Suomessa

02.07.2018

EU-direktiivi kieltää sikojen häntien katkaisun, mutta käytännössä vain Suomi ja Ruotsi noudattavat direktiiviä. EU:n maataloustuottajien kattojärjestö Copa-Cogeca on asettanut eri maiden tuottajajärjestöjen jäsenistä koostuvan työryhmän, jonka tehtävänä on etsiä keinoja sikojen hännän purennan ja häntien katkomisen estämiseen koko EU:n alueella. 

21 eurooppalaisten viljelijäjärjestöjen edustajaa 11 eri maasta on tutustumassa Suomen käytäntöön 2.-3.7.2018. Ryhmä vierailee myös Taru Antikaisen tilalla Aurassa. 

EU:ssa on direktiivi, joka kieltää sikojen häntien katkaisun, mutta käytännössä vain Suomi ja Ruotsi noudattavat sitä. Muissa maissa katkaisu on ollut sallittua poikkeusluvin, mutta nyt EU-komissio haluaa saada direktiivin paremmin käytäntöön. Direktiivi on ollut voimassa vuodesta 2002 lähtien.

Komission valvontaosasto on valinnut MTK:n asiantuntijaeläinlääkäri Leena Suojalan mukaan neuvonta- ja valvontatyöhön, jossa vieraillaan eri EU-jäsenmaissa sikatiloilla ja viranomaistapaamisissa tavoitteena saada direktiivi paremmin käytäntöön. Suomesta mukana on myös muita asiantuntijoita.