Takaisin Ympäristötuki ja luonnonhoito turvaavat monimuotoisuutta metsissä

Uutinen

Ympäristötuki ja luonnonhoito turvaavat monimuotoisuutta metsissä

06.09.2018

Suomalaiset metsänomistajat suojelevat vuosittain tuhansia hehtaareja metsää pysyvästi tai määräaikaisilla METSO-sopimuksilla.

Yksityismetsissä luontoa turvataan myös erilaisilla luonnonhoitotöillä, joilla voidaan palauttaa muuttuneiden elinympäristöjen luonnontilaa.

METSO-suojeluohjelman mukaisilla sopimuksilla tulisi turvata monimuotoista luontoa yksityismetsissä yhteensä 82 000 hehtaaria vuoteen 2025 mennessä. Metsänomistajat ovat tehneet sopimuksia tähän mennessä 38 000 hehtaarille. Suhteessa eniten ympäristötukisopimuksia on tehty Pohjois-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Kanta-Hämeessä.

Ympäristötukea myönnetään nykyisin erityisesti puustoisiin, metsälain 10§ kriteerit täyttäviin kohteisiin sekä METSO-ohjelman runsaslahopuustoisiin ja reheviin elinympäristöihin. Ympäristötuella on suojeltu METSO-ohjelmassa eniten kalliometsiä, pienvesien lähimetsiä sekä vanhoja, runsaslahopuustoisia kangasmetsiä. Lisäksi Metsäkeskus on välittänyt ELY-keskuksille yli 7000 hehtaarin verran pysyvään suojeluun sopivia kohteita.

Yksityismetsien suojeluun ja luonnonhoitoon vaikuttavat merkittävästi valtion rahoitus ja henkilöresurssit, jotka ovat vähentyneet. Tänä vuonna ympäristötukisopimuksiin ja luonnonhoitohankkeisiin on käytettävissä edellisvuosia paremmin varoja, yhteensä 6 miljoonaa euroa.

Metsien kulotusta ja lahopuun määrää pitää lisätä

Metsien ekologista kestävyyttä voidaan tehokkaasti turvata METSO-ohjelman avulla. Erilaisilla hoito- ja kunnostustöillä voidaan nopeuttaa metsätalouden muuttamien elinympäristöjen palautumista luonnontilaan.

Luonnonhoitoa on tehty viime vuoskymmenen aikana noin 4700 hehtaarin alalla. Metsäkeskuksen valmistelemissa luonnonhoitohankkeissa on kunnostettu etenkin pienvesiä ja soita sekä hoidettuja lehtoja ja paahde-elinympäristöjä.

Luonnonhoitohankkeita ohjataan alueellisiin metsäohjelmiin ( AMO) sisältyvillä luonnonhoidon toteutusohjelmilla. Parhaiten alueellisen toteutusohjelman tavoitteisiin on päästy vesiensuojeluhankkeissa etenkin Pohjanmaalla. Elinympäristöjen kunnostushankkeita on tehty eniten Pohjois-Savossa.

(Metsäkeskus)