Toimintopainikkeet

MTK:n Simo Tiainen EU-seminaarissa 8.6.2018: Maaseudun kehittämisvaroja ei saa leikata


8.6.2018

Euroopan Parlamentin Suomen-toimisto järjesti 8.6.2018 seminaarin EU:n pitkän aikavälin rahoituksesta. Seminaarissa käsiteltiin komission toukokuussa antamaa esitystä EU:n tulevasta rahoituskehyksestä vuosille 2021-2017. Komissio esittää ehdotuksessaan merkittäviä leikkauksia EU:n tulevaan maatalousbudjettiin ja painottaa leikkaukset erityisesti maaseudun kehittämisvaroihin. Vuoden 2018 hinnoin tarkasteltuna esitys leikkaisi tulevalla kaudella Suomen EU:lta saamia maatalousvaroja 7 prosenttia ja yli 400 miljoonaa euroa. Reaalisin hinnoin tarkasteltuna Suomeen kohdistuvat leikkaukset ovat huomattavasti suuremmat.

Eurooppalainen ja suomalainen maatalous joutuu tulevaisuudessa vastaamaan moniin suuriin haasteisiin. Kyetäkseen vastaamaan kaikkiin sille asetettaviin tavoitteisiin, tarvitsee EU:n maatalouspolitiikka vahvan budjetin. Leikkausvaraa ei ole, johtaja Simo Tiainen totesi omassa puheenvuorossaan.
– Komissio esittää leikkauksia tulevaan maatalousbudjettiin ja on samanaikaisesti esittämässä uusia viljelijöihin ja maatalouteen kohdistuvia uusia vaatimuksia, Tiainen kritisoi.
– Komissio painottaa esityksessään leikkaukset maaseudun kehittämisvaroihin, mitä Suomen ei pidä hyväksyä, Tiainen sanoi. 

– Maaseudun kehittämisohjelmat ovat se maatalouspolitiikan työkalu, jolla voidaan ottaa huomioon esimerkiksi maatalouden ympäristö- ja ilmastoasioita, eläinten hyvinvointikysymyksiä, epäsuotuisten alueiden erityisolosuhteita tai investointeja. Painottamalla leikkauksia maaseutuvaroihin komissio kohtelee suomalaisviljelijöitä muita maita ankarammin, Tiainen jatkoi.

EU:n on rahoitettava uudet haasteensa, mutta tätä ei pidä toteuttaa viljelijöiden rahoilla. Suomen hallituksen kannattaisi reilusti tunnustaa, että tulevaisuuden EU tarvitsee nykyistä suuremman budjetin.
– Jos budjettia kasvatetaan, ei tallaisia leikkauksia tarvita, Tiainen sanoi.

Meille suomalaisille on erittäin tärkeää, että yhteinen maatalouspolitiikka mahdollistaa maataloustuotannon EU:n kaikilla alueilla ja ottaa huomioon epäsuotuisten alueiden olosuhteet. 

Seminaarissa Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen alusti aiheesta Millainen monivuotinen budjetti 27 maan EU:lle vuosiksi 2021-2027 ja Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho aiheesta Rahoituskehykset ja Suomen etu. Paneelikeskustelussa olivat mukana Euroopan parlamentin jäsenet Petri Sarvamaa, Miapetra Kumpula-Natri ja Nils Torvalds.

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää