Takaisin Eläimen hyvinvointi ja terveys mukana tuotantoeläinten jalostuksessa

Uutinen

Eläimen hyvinvointi ja terveys mukana tuotantoeläinten jalostuksessa

22.05.2018

Tuotantoeläinten hyvinvointiyhdistys TEH ry on huolissaan joistakin tuotantoeläinten jalostuksen epätoivotuista seurauksista. Jos tuotantoeläinten jalostustavoitteena on ensisijaisesti korkea tuotos, se syrjäyttää helposti sellaiset ominaisuudet, jotka ovat vahvasti kytköksissä eläinten hyvinvointiin ja terveyteen.

Esimerkkejä näistä ominaisuuksista ovat mm. nopeakasvuisuus, suuri koko, kaksoislihaksisuus ja korkea tuotosvolyymi. Belgian sininen -nautarotu ei pysty synnyttämään normaalisti vasikan kaksoislihaksen ja suuren koon takia. Emakoiden pahnuekoot taas tietyillä jalostuslinjoilla alkavat olla niin suuria, että emo ei pysty niitä enää yksin hoitamaan. Euroopassa vallitseva broilerityyppi on nopeakasvuinen, jolloin lintujen jalkaterveys on kovilla. Turkistalousmaissa suurikokoisten kettujen silmäluomien rakenne ja nahan poimuisuus saattavat aiheuttaa alttiutta silmäsairauksille.

Tuotantoeläinten hyvinvointiyhdistys TEH ry korostaa suomalaisen kotieläinelinkeinon omaa vastuuta eläinjalostuksessa. Tavoitteena tulee olla terveet, elinvoimaiset ja toimintakykyiset tuotantoeläimet. Elinkeino onkin yhteisesti sopinut mm. ettei se hyväksy Belgian sininen -nautarodun jalostamista. Suomessa broilerien kasvunopeutta hillitään ja kuivikepohja pidetään kuivana, jotta broilerien jalkaterveys säilyisi hyvänä. Suomalainen turkisala on linjannut, ettei se hyväksy suurikokoisten kettujen jalostamista ja kettujen rakenteeseen ja nahan poimuisuuteen kiinnitetään jalostusvalinnoissa huomiota.

- Eläinjalostus on laajaa kansainvälistä toimintaa ja siihen voi olla vaikea vaikuttaa. Elinkeinon yhteisillä vastuullisilla toimilla voidaan kuitenkin myös geneettisiä ongelmia ehkäistä. Terveet ja elinvoimaiset tuotantoeläimet ovat kannattavan tuotannon lähtökohta, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Martin Ylikännö .

Tuotantoeläinten hyvinvointiyhdistys TEH ry on valtakunnallisesti toimiva eläinsuojeluyhdistys, jonka tavoitteena on tuotantoeläinten hyvinvoinnin edistäminen tuotanto-olosuhteet huomioiden. TEH ry on osallistunut kansalaisjärjestönä mm. uuden kansallisen eläinten hyvinvointilain valmisteluun, jossa tullaan säätämään myös eläinjalostuksesta.

Lisätietoja
Martin Ylikännö, puheenjohtaja, TEH ry, martin.ylikanno@koskinasula.fi
Leena Suojala, sihteeri, TEH ry, leena.suojala@mtk.fi p. 0407792945