Takaisin Elintarvikemarkkinalain eduskuntakäsittely aloitetaan

Uutinen

Elintarvikemarkkinalain eduskuntakäsittely aloitetaan

03.10.2018

Elintarvikemarkkinalain eduskuntakäsittely aloitetaan. Hallituksen tarkoitus on, että laki tulee voimaan ensi vuoden alkupuolelta.

Elintarvikeketjussa esiintyy epäterveistä käytänteitä. Päivittäistavarakaupan ostajavoima näkyy koko ketjussa. Vallitsevaan tilanteeseen halutaan muutosta sekä EU-tasolla että yksittäisissä jäsenvaltioissa kuten myös Suomessa.

Hallituksen esityksen mukaisesti elintarvikemarkkinavaltuutettu valvoisi tiettyjä asioita elintarvikeketjussa. Tuleva elintarvikevaltuutettu valvoisi siten mm. sopimusten kirjallisuusvaatimusta ja sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetuin lain noudattamista, jos maataloustuottaja tai elintarviketeollisuus on myyjänä ja ostajana on elintarviketeollisuus tai tukku- tai vähittäiskauppa.

Sopimukset maataloustuottajien kanssa pitäisi jo Omnibuksen myötä (tuli voimaan 1.1.2018) tehdä kirjallisesti, jos ei maatalousyrittäjä todistettavasti luovu tästä oikeudesta. Tässä laissa annetaan elintarvikemarkkinavaltuutetulle oikeus valvoa tilannetta.

Sopimuksen osapuoli tai toimija, johon sopimusehdon käyttö tai sopimuskäytännön soveltaminen kohdistuu tai jonka toimintaa se saattaa vahingoittaa, tai elinkeinonharjoittajien etujen valvomiseksi toimiva rekisteröity yhdistys voi saattaa asia elintarvikevaltuutetun käsiteltäväksi. Elintarvikemarkkinavaltuutettu voi ottaa asioita käsiteltäväksi myös oma-aloitteisesti, jos kyse on elintarvikeketjun toimivuuden kannalta merkittävästä asiasta.

Elintarvikemarkkinavaltuutettu voi hallituksen esityksen mukaan antaa suosituksia, lausuntoja ja ehdotuksia. Kirjallisuusvaatimuksen laiminlyönnistä hän voisi antaa huomautuksen tai julkisen varoituksen. Hänellä on tietojensaantioikeus. Hänellä olisi oikeus viedä muut asiat markkina-tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Samaan aikaan EU:n puolella valmistellaan direktiiviluonnosta koskien epäterveitä kauppatapoja elintarvikeketjussa. Elintarvikemarkkinalaissa ei ole mainittu sanallakaan epäterveistä kauppatavoista vaan siinä puhutaan kohtuuttomuudesta. Elinkeinonharjoittajien välisissä elintarvikkeiden tai maataloustuotteiden kauppaa koskevissa sopimuksissa ei saa käyttää ehtoa tai soveltaa käytäntöä, joka on sopimuksissa toisena osapuolena olevien elinkeinonharjoittajien kannalta kohtuuton ottaen huomioon toisena osapuolena olevien elinkeinonharjoittajien heikommasta asemasta johtuva suojan tarpeen ja muut asiaan vaikuttavat seikat. Kohtuuttomuus on aina tapauskohtainen ja MTK:n mielestä olisi ollut parempi, jos epäterveitä kauppatapoja olisi laissa määritelty ja samalla kielletty.

Elintarvikemarkkinalaki voidaan helposti tarvittaessa muuttaa direktiiviä vastaavaksi.

Elintarvikemarkkinavaltuutetun toimisto olisi pieni ja käsittäisi ainoastaan kolme henkilöä. Pienuudesta ei kuitenkaan ole haittaa. Englannin ”ombudsman” koostuu yhdestä osa-aikaisesta ihmisestä, ja hänellä on ollut erittäin suuri vaikutus englantilaisten päivittäistavarakauppojen käyttäytymiseen. 

Lakimies Marica Twerin, 040 183 9722