Takaisin Metsätaloudella meni hyvin vuonna 2017

Uutinen

Metsätaloudella meni hyvin vuonna 2017

14.09.2018

Yksityismetsien liiketulos nousi 126 euroon hehtaarilta eli lähes 17 prosenttia korkeammaksi kuin kymmenen edeltäneen vuoden keskiarvo. Puuntuotannon sijoitustuotto nousi yli kuuteen prosenttiin.

Yksityismetsätalouden liiketulos nousi 126 euroon hehtaarilta, koska hakkuut yksityismetsistä lisääntyivät ja pystykauppahinnat paranivat sekä investoinnit vähenivät. Tulos oli kaikkiaan 1 682 miljoonaa euroa, ja kasvua edellisvuodesta oli seitsemän prosenttia, kun rahanarvon muutos tehtiin elinkustannusindeksillä. Kymmenen edeltäneen vuoden keskiarvo ylitettiin 17 prosentilla, vaikka huippuvuodesta 2007 jäätiin selvästi jälkeen, kertoo Luonnonvarakeskus.

Etelä-Suomessa yksityismetsätalouden liiketulos oli keskimäärin 165 euroa hehtaarilta. Paras tulos oli Kanta-Hämeessä, 245 euroa hehtaarilta. Pohjois-Suomessa eli Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnissa tulos oli keskimäärin 49 euroa hehtaarilta.

Etelä-Suomessa tulos parani kuusi prosenttia puunmyyntitulojen lisääntymisen takia. Pohjois-Suomessa nousu oli yli 16 prosenttia. Siellä tuloksen nousuun vaikuttivat myös puuntuotannon investointien lasku ja tukien lisääntyminen.

Yksityismetsien liiketulos lasketaan vähentämällä kantorahatuloista ja tuista puuntuotannon investoinnit ja arvioidut hallinto- ynnä muut kulut.

Kantohintojen nousu paransi puuntuotannon sijoitustuottoa

Puuntuotannon sijoitustuotto oli 6,4 prosenttia vuonna 2017. Edellisen kerran kantohintojen nousu vaikutti tuottoon selvästi positiivisesti vuonna 2010 vuoden 2009 syöksyn korjausliikkeessä. Nyt kantohintojen vaikutus tuottoon oli 2,1 prosenttiyksikköä. Puunmyyntitulot vaikuttivat sijoitustuottoon selvästi eniten, 4,0 prosenttiyksikköä. Puuston nettokasvu lisäsi tuottoa 0,8 prosenttiyksikköä ja valtion tuet 0,1 prosenttiyksikköä. Tuottoa vähensivät puuntuotannon kokonaiskustannukset 0,7 prosenttiyksiköllä. Edeltäneeseen kymmenvuotiskauteen verrattuna tuotto oli 3,9 prosenttiyksikköä suurempi.

Tässä laskelmassa puun hintojen muutos vaikuttaa pystykauppahintojen ja metsien puumäärien perusteella laskettuun omaisuuden arvoon. Hintojen vaihtelu on heitellyt kokonaistuottoa vuosien varrella enimmillään noin 25 prosenttiyksikköä ylös ja parikymmentä alas.

Pystykauppahintojen ja puuston tilavuuden perusteella laskettu yksityismetsien arvo oli 45,5 miljardia euroa vuonna 2017.

Lisätietoja: Luonnonvarakeskus http://stat.luke.fi/yksityismets%C3%A4talouden-liiketulos-2017_fi