Takaisin Vastaa Luke:n kyselyyn ilmastonmuutoksen ohjauskeinoista

Uutinen

Vastaa Luke:n kyselyyn ilmastonmuutoksen ohjauskeinoista

25.01.2018

Maataloustukia hakeneet viljelijät ovat saaneet 17.1. sähköpostia, joka sisältää kyselylinkin Luken tutkimukseen. Kyselyssä tiedustellaan viljelijän omaa näkemystä ilmastonmuutoksesta sekä siihen varautumisesta. Kysely on osa OPAL-Life-hanketta, jossa myös MTK on mukana.

Ilmastonmuutos ja maatalouden tulevaisuus puhuttavat suomalaista maatalousyhteisöä, mutta ei tiedetä, miten viljelijät itse asian kokevat ja mitä he ajattelevat tulevista muutoksista. Luken tutkimusprofessori Pirjo Peltonen-Sainio toteaa, että ”Viljelijöiden näkemysten ottaminen osaksi päätöksentekoa on tärkeää, jotta saamme toimivat maatalouspoliittiset ohjauskeinot ja onnistumme tehokkaasti sopeutumaan ja hillitsemään ilmastonmuutosta sekä kehittämään maatalouttamme tulevat mahdollisuudet ja haasteet huomioiden.” Kyselyssä kartoitetaan myös viljelijöiden näkemyksiä parhaista tuotantotavoista sekä heidän arvojaan. Tutkija Jaana Sorvalin mukaan niiden avulla pystytään tukemaan tutkimustulosten tulkintaa.

Tutkijat toivovat mahdollisimman monen viljelijän osallistuvan kyselyyn, koska ”vain viljelijät itse tietävät ajatuksensa, eikä muuta yhtä tehokasta keinoa osallistamiselle ole”. Myös MTK kannustaa viljelijöitä vastaamaan kyselyyn, jotta viljelijöiden näkemykset tulisivat huomioon otetuiksi mm. poliittisia ohjauskeinoja pohdittaessa.

Vastaajien kesken arvotaan kameralla varustettu lennokki (1000 €), jolla voi tarkastella vaikka omia lohkoja lintuperspektiivistä.

Kyselyyn voi vastata 7. helmikuuta asti. Jos haluaa saada kyselylomakkeen postitse paperisena tai ei ole syystä tai toisesta saanut kyselylinkkiä sähköpostiinsa, sitä voi tiedustella Jaana Sorvalilta, jaana.sorvali@luke.fi , 050 435 4910.

Airi Kulmala, asiantuntija,  0400 755 454