Takaisin Pohjoismaiset viljelijäjärjestöt kokoontuivat Tanskassa

Uutinen

Pohjoismaiset viljelijäjärjestöt kokoontuivat Tanskassa

24.08.2018

Pohjoismaiden viljelijäjärjestöjen edustajat kokoontuivat Tanskan Århusiin 16.-18.8. yhteisjärjestönsä NBC:n kokoukseen. Kokouksen aiheina oli muun muassa kuivuustilanne, maatalouden imago, innovaatiotoiminta, kauppapolitiikka ja yhteistyö ympäristökysymyksissä.

Maatalouden imagokeskustelua pohjusti Tanskan Landbrung og Födevarerin viestintäjohtaja Christian Huttemeier. Hän korosti, että mediaympäristö on muuttunut haastavammaksi ja yleinen journalismin taso heikentynyt viestinnän digitalisoituessa.

- Keskeisin sääntö nykyisin näyttää olevan se, että sääntöjä ei ole, Huttemeier totesi ja nosti esille muun muassa tanskalaisen poptähden somen kautta masinoiman keskustelun sikojen hyvinvoinnista.

Viestinnän suhteen tilanne ajautui siihen, että yhtäkkiä sikojen hoidon asiantuntija olikin poptähti ja järjestö joutuikin tekemään töitä saadakseen oikean asiantuntijan näkemykset esiin.

Maatalouden imagon kohottamisessa tärkeäksi nähtiin omien positiivisten saavutusten ja innovaatioiden viestinnän. Tanskan tuottajajärjestö olikin käynnistänyt kampanjan, joka markkinoi yritysten menestystä vientimarkkinoilla ja kertoo tuotannon vastuullisuudesta. Oman jäsenistön mieliksi tehtävää nyrkin pöytään lyömistä halutaan vähentää, sillä se ei elinkeinojen imagoa paranna.

- Valtaosan viestinnästä pitäisi olla rakentavaa, positiivista tai neutraalia, jotta ongelmiin ja uhkakuviin liittyvä viestintä olisi tehokasta silloin kuin sitä eniten tarvitaan, viestintäpomo korosti.

NBC:n presidiumkokouksen asialistalla oli mm. kuivuustilanne, kauppapolitiikka ja ympäristöasiat kuten ilmastopolitiikka ja BFFE-yhteistyö Itämeren alueella. Kuivuus on koetellut pahoin kaikkia pohjoismaita Islantia lukuunottamatta.

Tärkeää pohjoismeisen kokouksen antia on järjestöjen välinen tiedonvaihto, jota käytiin mm. nuorten toimintaan, digitalisaatioon, viestintään ja ympäristöasioihin liittyen.

Kokouksen yhteydessä tutustuttiin mm. Arlan tutkimuskeskukseen sekä Tanskan elintarvikealan innovaatiotoiminnan ja start-upien keskukseen Agro Food Parkiin. Vuoden 2019 kokous pidetään Islannissa.