Takaisin Kansallinen asetus ravintolaruuan alkuperän ilmoittamisesta etenee vihdoinkin

Uutinen

Kansallinen asetus ravintolaruuan alkuperän ilmoittamisesta etenee vihdoinkin

14.01.2019

MTK iloitsee ravintolaruuan alkuperän ilmoittamista koskevan kansallisen asetuksen etenemisestä. Lauantaihin 12.1.2019 mennessä komissiosta ei enää tullut lisäselvityspyyntöjä. Kansallinen asetus tulee velvoittamaan ravintoloita ilmoittamaan näkyvästi lihan alkuperämaan tarjoilupaikoissa. Tämä on varmasti keino lisätä kuluttajan kiinnostusta ruokaan ja arvostusta koko ruokasektoria kohtaan.

MTK on pitkään vaatinut myös ravintolaruuan alkuperän merkitsemisen nykyistä selkeämpää käytäntöä. Juuri ravintolasektorilla ruuan alkuperä häviää, eikä sitä avoimesti kerrota kuluttajille. Alkuperää koskeva EU-lainsäädäntö on poliittisesta paineesta huolimatta edistynyt hitaasti. On upeaa, että Suomen valtio on pyrkinyt lisäämään alkuperätietoa kansallisilla asetuksilla. Tästä lämmin kiitos maa- ja metsätalousministeriöön!

Komission nyt hyväksymä asetusehdotus koskee kaikkia niitä lihoja, joilla on EU:ssa harmonisoidut alkuperäsäädökset eli naudan-, sian-, siipikarjan- sekä lampaan- ja vuohen liha. Lihan alkuperämaan ilmoittaminen tulee pakolliseksi tarjoilupaikoissa eli ravintoloissa, lounasravintoloissa, laitosruokaloissa, kahviloissa ja pikaruokaravintoloissa. Asetus tulee olemaan määräaikainen kuten jo voimassa oleva valmiiksi pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkintöjä koskeva asetus.

Alkuperin Suomi lähetti Euroopan komissiolle syksyllä 2017 ehdotuksen asetuksesta, joka velvoittaisi ravintoloita ilmoittamaan näkyvästi kalan ja lihan alkuperämaan tarjoilupaikoissa. Komissio lähetti asetusehdotuksen kolmeen kertaan takaisin vaatien täsmennyksiä ja näyttöä tuotteen laadun ja alkuperän yhteydestä. 

Suomalaiset kuluttajat yhdistävät lihan alkuperän tuotteiden laatuun

Alkuperämerkintävaatimuksen tavoitteena on edistää kuluttajan edellytyksiä tehdä tietoisia ja vastuullisia valintoja ravintoloissa. Asetus vastaa loistavasti kuluttajan tarpeisiin tehdä tietoisia, kestäviä ja vastuullisia ruokavalintoja.  Ruoka kiinnostaa kuluttajia, ja valintaperusteina vastuullisuus, kestävyys, eläinten hyvinvointi ja ilmastoasiat ovat kasvussa. 80 % kuluttajista pitää tärkeänä, että aterian raaka-aineena käytetyn lihan alkuperämaa ilmoitetaan ravintolassa (Kantar TNS). Lähes 80 % kuluttajista katsoo, että alkuperämaalla on vahva merkitys lihan laatuun. Kuluttajalla on oltava oikeus kysymättäkin tietää ruuan alkuperä myös ravintolassa. Lihan alkuperä ei ole tukkurin lihalaatikko tai teollisuuden brändi, vaan alkuperä on aina jossakin maassa ja maatilalla.

Ruuan alkuperän ilmoittamista koskee varsin tarkka lainsäädäntö, mutta ravintolaruuan alkuperää ei kuitenkaan ole tarvinnut kertoa ruokailijalle. Iso osa Suomeen tuotavasta lihasta myydään ravintolasektorilla, jossa lihan alkuperä katoaa. Vapaaehtoisesti alkuperää ei useinkaan kerrota ja kysyessä tietoa ei välttämättä löydy. Alkuperän olisi voinut ilmoittaa myös ilman pakottavaa lainsäädäntöä tähänkin asti. Ravintolasektori on kuitenkin aktiivisesti vastustanut työn alla olevan kansallisen ravintolaruoan alkuperää koskevan lain eteenpäin viemistä. 

On kunnioittavaa ja ruokaa arvostavaa, mutta myös reilua niin tuottajaa kuin kuluttajaa kohtaan, että alkuperä kerrotaan avoimesti. Kirjallisen ilmoittamisen voi ravintolassa tehdä helposti vaikka liitutauluun kirjoittamalla ja päivän menuun kirjattuna.  

Koko suomalainen ruokajärjestelmä tarvitsee yhteistyötä pellolta pöytään, näin saamme vahvistettua kansallisia ruokajärjestelmämme vahvuuksia, mm. elintarvikkeiden korkeaa laatua alkaen vastuullisesta ja kestävästä tuotannosta maatiloilla. Ruuan laatua on mm. maamme puhdas vesi ja maaperä,  salmonellattomuus ja antibiootittomuus, vastuullinen toiminta sekä jäljitettävyys ja toiminnan läpinäkyvyys. MTK toivoo, että tämä nähdään voimavarana myös ravintolasektorilla. Tästä lähtien kuluttajan on helppo saada haluamansa tieto lihan alkuperästä ruokalautasellaan. Ja ravintolahenkilökunta innostuu asiasta ja toimii vastuullisesti ja avoimesti. Alkuperällä on väliä!

Lisätietoja:
ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, puh. 050 511 8909