Toimintopainikkeet

Lapin maitotilastot

MTK-Lappi kokoaa vuosittain kattavan maitotilaston, jossa seurataan tuotannon ja tuottajamäärien kehitystä. Lapin tuottajat toimittavat maitoa kolmeen eri meijeriin.

Netti laidunlehma 2.jpg

Vuosi 2017 oli huonosta maidon hinnasta ja haastavasta kasvukaudesta huolimatta maidontuotannon kannalta hyvä.

Kokonaismaitomäärä pysyi lähes ennallaan. Lapissa tuotettiin yli 91 000 000 litraa maitoa. Tuottajien määrä väheni ennätyksellisen vähän, vain 8 tilaa lopetti maidontuotannon vuoden aikana.

Koska pienimmissä kunnissa tuottajia on vain muutamia, on tilaston esitystapaa täytynyt muuttaa niin, että tilastointiyksikkönä näiden osalta ovat tuottajayhdistysten alueet: MTK-Itä-Lappi, MTK-Inari-Utsjoki ja MTK-Tunturi-Lappi.

Eniten maitoa tuotettiin Torniossa, Tervolassa ja Ylitorniolla. Maitomäärä nousi litroissa mitattuna MTK-Itä-Lapin alueella, Keminmaalla, Tervolassa, Torniossa, Ylitorniolla ja MTK-Tunturi-Lapin alueella.

Prosentuaalisesti maitomäärä nousi eniten Keminmaalla, MTK-Itä-Lapin alueella ja Tervolassa.

Historian lehtien havinaa

Ensimmäinen vuosi, josta Lapin tuottajaliitolla on muistiin merkittyjä tuotantotietoja, on vuosi 1948. Silloin meijereille vietiin 4,8 miljoonaa litraa maitoa.

Tuotanto lähti nopeaan nousuun, ja seuraavana vuonna se oli jo yli kaksinkertaistunut. Sääoloilla on ollut merkittävä vaikutus maitomäärään ennenkin, vuoden 1958 tuotettu määrä oli lähes viisi miljoonaa litraa edellisvuotta pienempi, pudotusta oli yli 10 %.

Maitotilojen lukumäärästä tietoa löytyy vuodesta 1965, silloin Lapissa oli 10530 maitoa meijerille lähettävää tilaa. Liitteenä löydät tuotantotiedot vuodesta 1948 ja tuottajatiedot vuodesta 1965 lähtien.

 
Sivun alkuun
 
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 23.6.2018