Toimintopainikkeet

Poro pellolla - mitä tehdä?

poropellollanetti.jpgMitä viljelijä voi ja mitä hänen kuuluu tehdä, kun hänen maillaan on poroja laiduntamassa?

Ilmoita paliskunnalle.

Jos et tiedä puhelinnumeroa, soita kunnalle, ELY-keskukselle tai omalle MTK-liitolle saadaksesi puhelinnumeron. Puhelinnumero voi myös löytyä www.paliskunnat.fi sivuilta.  

Aina kannattaa ottaa kuvia digi-kameralla tai kännykällä siten, että päivämäärä näkyy.

Tällä pystyt näyttämään helpommin mahdollisen vahingon toteen. Ota kuvia, vaikka vahinko on pieni. Monta pientäkin vahinkoa pitää pystyä näyttämään toteen ja ilman kuvia ja muistiinpanoja se on vaikeata.

Neuvottele paliskunnan tai poroisännän kanssa mahdollisista korvauksista.

Jos neuvottelut paliskunnan kanssa eivät johda mihinkään, ota kirjallisesti yhteyttä arvioimislautakuntaan.

Arvioimislautakunta voi päätöksessään antaa sinulle vahingonkorvauksia tai määrätä, että paliskunnan on pystytettävä aita. Voit kuitenkin joutua maksamaan arvioimislautakunnalle koko palkkion tai osan siitä. Voi myös olla, että arvioimislautakunta on eri mieltä kanssasi, jolloin et saa mitään korvausta.

Arvioimislautakunnan päätöksestä saa ”valittaa” käräjäoikeuteen.

Sinun pitää ilmoittaa tyytymättömyydestäsi lautakunnan puheenjohtajalle kahden viikon sisällä ja laittaa asia vireille käräjäoikeudessa kahden kuukauden sisällä.

Jos sinulla on vakuutus, ota yhteys vakuutusyhtiöön ennen prosessia. Jos saat haasteen koska vastapuoli ei hyväksy arvioimislautakunnan päätöstä, ota yhteys vakuutusyhtiöösi ja tee itse tai teetä lakimiehellä tai toisella asiantuntijalla vastine.

Muista, että neuvottelulopputulos on yleensä parempi kuin pitkä riita.

Sivun alkuun
 
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 15.8.2018