Toimintopainikkeet

Ripeä alkusammutus pelasti Sipilöiden navetan

Sipilat nettiin.jpg

22.6.2018

Katriina ja Rauno Sipilän maatilalla elettiin dramaattisia hetkiä toukokuun lopussa. Hyvin valvottu pieni hitsaustyö sytytti silti vasikkalan oven palamaan. LähiTapiola palkitsi Sipilät ripeästä alkusammutuksesta, joka pelasti koko navetan.

LähiTapiolan asiakkuusjohtaja Reino Keskitalo ja liiketoimintajohtaja Jukka Elkki muistivat Katriina ja Rauno Sipilää kesäkuussa, kun säikäyttävästä tulipalosta oli kulunut pari viikkoa. Tulipalon jäljet näkyvät vielä vasikkalan tiloissa ja rakennuksen ovessa, josta koko tapaus lähti pienen kipinän voimasta liikkeelle.

”Aloimme aamupäivällä korjata raskasta metalliovea niin, että minä nostin Raunon traktorin kauhassa ylös ja Rauno hitsasi oven saranan kuntoon. Kipinöitä vahdittiin koko ajan, Rauno ylhäällä ja minä alhaalla. Vesiämpärit olivat ihan vieressä”, Katriina kertoo.

Hitsaus oli hetkessä ohitse ja Sipilät tarkastivat vielä ympäristön kytevien kipinöiden varalta. Rauno keräsi työkaluja pois ja Katriina suunnitteli keittävänsä kahvit, ennen kuin töitä jatkettaisiin. Sitten Katriina näki mustan savun, joka tuprusi korjatusta ovesta.

”Oven väliin oli pudonnut kipinä. Se sytytti oven eristeet palamaan. Myös vieressä ollut sähköpääkeskus paloi. Mustaa savua oli paljon, eikä sen takia tiedetty, kuinka laaja tulipalo oli. Onneksi vieressä oli painepesuri, jolla tulipalo saatiin lopulta hyvin nopeasti sammumaan”.

Alkusammutus ja dramaattinen tilanne oli ohi 20 minuutissa. Palomiehet saapuivat noin 45 minuutissa tarkistamaan tilanteen. Vasikat siirrettiin pois vaurioituneista tiloista ja kaikki ovat kunnossa.

Sipilat nettiin 2.jpg


Jos vasikkalasta levinnyt tulipalo olisi saavuttanut lypsylehmien navetan ja vienyt vieressä olevan talonkin, olisivat vahingot olleet miljoonaluokkaa. LähiTapiola on kouluttanut viljelijöitä hyvään alkusammukseen. Sipilöiden mielestä alkusammutuksen kertaaminen on jokaiselle tarpeen.

”Kun tosipaikka tulee eteen, on alkusammutusoppien tultava selkärangasta. Tilanteessa niitä ei ehkä ehdi miettiä”, Rauno sanoo.

 
Sivun alkuun
 
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää