Toimintopainikkeet

Syyspäivillä hätäensiapua ja tiukkaa järjestöasiaa


8.10.2018

Tämän syksyn Lapin tuottajayhdistysten kokoontumisajot pidettiin pitkästä aikaa Rovaniemellä lokakuun alussa. Päivien aikana pureuduttiin muun muassa ensiapuasioihin ja järjestöasioihin.

Lapin tuottajayhdistysten teemapäivät järjestetään keväisin ja syksyisin. Keväällä kokoonnuimme helmikuun alussa Pyhällä. Tämän vuoden syyspäivät taas olivat perinteisesti lokakuun alussa ja paikaksi valikoitui Rovaniemi. Päivillä oli ja piipahti väkeä ympäri Lappia parikymmentä henkeä.

PJ_paivat_syys_2018_valmis_2_NETTI.jpg


Ensimmäisenä päivänä osallistujat jaettiin kahteen ryhmään, joista niin sanotussa puheenjohtajaryhmässä olevat kävivät ensin läpi LähiTapiola Lapin tarjoaman hätäensiapukoulutuksen. Samaan aikaan niin sanotut sihteeriryhmäläiset perehtyivät MTK:n jäsensihteerin Tuija Rantalaisen kanssa jäsenrekisteriä ja muita sihteereille tärkeitä asioita. Sihteeriryhmän opiskellessa hätäensiavun saloja kävivät puheenjohtajaryhmäläiset läpi syyskokouskäyntänteitä ja MTK-asioita.

Päivän päätteeksi Metsä Groupin piiripäällikkö Jarkko Parpala kertoi suunnitelmista Kemin tehtaalla.

”Kemin tehdas on tulossa tiensä päähän, jonka vuoksi Metsä Group suunnittelee investointia joko uuden biotuotetehtaan muodossa tai pidentämällä nykyisen tehtaan elinkaarta. Meneillään oleva esiselvitys valmistuu kesällä 2019. Se ratkaisee, kumman vaihtoehdon laskelmat ovat kannattavammat”, Parpala selvensi.

Jarkko Parpala oli huolissaan siitä, että puunkorjuuseen tarvittavaa työvoimaa on yhä vaikeampi saada. Tulevaisuutta varjostaa myös se, että metsiä hoidetaan entistä vähemmän. Lapissa tukin ja kuitupuun korjuuta voisi laskelmien mukaan lisätä kestävästi.

PJ_paivat_syys_2018_valmis_1_NETTI.jpg


Syyspäivien toisena päivänä perjantaina käytiin läpi tiukkaa asiaa, jotka koskevat maanomistajia ja viljelijöitä. MTK:n maankäyttöasiantuntija Simo Takalammi valotti yksityistielain uudistusta, kuten hän teki myös Pyhällä pidetyillä talvipäivillä. Kertaus on kuitenkin tarpeen, sillä uudistus tulee voimaan jo ensi vuoden alusta.

Skype-yhteydellä Helsingistä saakka luennoinut Takalammi muistutti, että vuoden 1962 laki on hyvin vanhentunut ja lisäksi erittäin vaikeaselkoinen, joten uudistus on kaikin puolin tervetullut.

”Perustana tulee olemaan edelleen kiinteistön omistus. Yksityistien käyttäminen on maksullista, mutta maanomistaja omistaa edelleen tien alle jääneen tiepohjan, eli ollaan periaatteellisesti suuren kysymyksen äärellä”.

Simo Takalammi on MTK:n lakimies, joten uudistuksen astuessa voimaan voivat MTK-jäsenet kysyä häneltä yksityistielain kiemuroista.

MTK:n edunvalvontajohtaja Perttu Pyykkönen saapui paikan päälle Rovaniemelle kertomaan MTK:n edunvalvonnasta ja jäsenten palvelujen luotsaamisesta uudelle vuosikymmenelle. Meneillään olevassa järjestöremontissa on monia tavoitteita.

”Järjestöremontin yleiset tavoitteet ovat muun muassa toimintakyvyn vahvistaminen muuttumassa toimintaympäristössä, jäsenmäärän kasvattaminen, taloudellisen perustan turvaaminen järjestön joka tasolla ja osaamisen kehittäminen”, Pyykkönen linjasi.

Lista ei lopu tähän, sillä järjestöuudistuksen tavoitteena on myös uusien toimintatapojen ja osallistumismahdollisuuksien kehittäminen paikallisyhdistyksissä, jäsenpalveluiden parantaminen ja uuden teknologian hyödyntäminen järjestön sisäisessä työssä.

Järjestö valmistelee uudistuksessa jäsenmaksumallin täsmentämistä. Tästä yhdistykset saavat varmasti kunnon tiedon, kunhan malli täsmentyy.

”Jäsenmaksujärjestelmän uusiminen luo pohjan entistä yhtenäisemmälle järjestölle”, Pyykkönen lupaa.

Projektisuunnittelija Hannu Raasakka Lapin Ely-keskuksesta kertoi ajankohtaista asiaa Lapin maakunta- ja soteuudistuksen valmistelusta. Raasakan työsarkaa valmisteluissa on luonnonvarat ja ympäristö –osio.

Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee lakeja. Maakuntavaalien pitäisi olla toukokuussa ja maakuntavaltuusto alkaisi nykyisen aikataulun mukaan elokuussa 2019.

”Jos valiokunnat eivät saa käsiteltyä lakeja, niiden vienti eduskuntaan viivästyy ja voi olla, että tämän eduskunnan aikana ne eivät ehdi tulla sen käsittelyyn”, Raasakka summasi tilanteen.

Maakunta- ja soteuudistuksen lakien käsittely on jo halvaannuttanut eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan muiden asioiden käsittelyn. Myöskin Lapin maakunta- ja soteuudistuksen valmistelu lähinnä odottelee loppuvuoden, valmistuvatko lait vai eivät.

”Valmistelua on hankala tehdä, ennen kuin lait etenevät”, Raasakka totesi.

Miten tämä kaikki liittyy viljelijöihin, se on pysynyt melko tavalla ennallaan. Maakunnille siirtyvät kunnilta esimerkiksi lomitus, eläinlääkäripalvelut ja ympäristöterveydenhuolto. Eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonta siirtyvät AVI:lta maakunnille ja ELY-keskuksilta se saa maaseutuhallinnon tehtävät.

Valvontapäällikkö Vili-Matti Kraatari Lapin ELY-keskuksesta piti päivän päätteeksi perinteisen katsauksensa kuluneen kesän valvontoihin. Lumien jo kohta peittäessä maata ovat valvonnat osin vielä kesken. Tänä vuonna Lapissa on ollut kaikkiaan 99 tilaa kokotilan valvonnassa. Asiakirjavalvontaa ei sen sijaan tehdä joka tilalle. Peltovalvonnoissa huomautuksia eivät saa aktiiviviljelijät, vaan enimmäkseen entiset viljelijät ja muut pellonomistajat.

”Eläinvalvontapuolelta sellaisia terveisiä, että korvamerkit on hyvin hoidettu valvontojen perusteella. Eläinten rekisteröinnit ovat olleet järjestyksessä”, Kraatari kertoi.

AV

 
Sivun alkuun
 
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää