Toimintopainikkeet

MTK-Pirkanmaan syyskokous 9.12.2011

liitonkokoussyksy111.jpg

18.11.2011

Liiton sääntömääräinen syyskokous pidettiin  9.12.2011 UKK-instituutin auditoriossa.

Kokouksessa oli läsnä 85 järjestön jäsentä.

Kokouksen alussa muistettiin hiljaisella hetkellä edesmennyttä liiton toiminnanjohtajaa Eino Yli-Heljoa. Yli-Heljo oli järjestön kunniajäsen.

Liiton puheenjohtaja Heidi Tanhua ohjeisti avauspuheessaan mm. maa hallitusta kovin sanoin:  

- Kaikki tiedämme, että taloustilanne on vakava niin EU:n valtakunnan kuin kuntienkin tasolla. Suomessa hallitus on käynyt nyt läpi kaikki ne heidän mielestään helpoimmat leikkauskohteet eli maatalouden, puolustusvoimat ja kunnat. Myös maakuntien ammattikorkeakoulut on läpikäyty.

- Arvoisa Suomen hallitus ja eduskunta; nyt on kuitenkin tilanne se, että ainoastaan meidän viljelijöiden muutoinkin tyhjällä rahapussilla käymällä ei tätä maata pelasteta, vaan talkoisiin tarvittaisiin muutakin yhteiskuntaa. Valitettavasti kovin suuria merkkejä tästä talkoohengestä en nyt ainakaan vielä erota, jos nyt vaikka katsoo syksyn aikana tehtyjä palkkaratkaisuja. Tähän mennessä viljelijät ja keskusseutujen ulkopuoliset alueet ovat olleet maksumiehinä, mutta sanon nyt vielä kerran, että nyt todellakin se rahapussi on tyhjä!

Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen 11 §:n syyskokoukselle määräämät asiat, mm. vuoden 2012 toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen, johtokunnan jäsenten ja toiminnantarkastajien/ tilintarkastajan valinta sekä edustajien valinta MTK:n valtuuskuntaan. 

Kokouksen puheenjohtajaki valittiin Jussi Vilo Vesilahdesta.

Kokous valitsi liiton puheenjohtajaksi Heidi Tanhuan ja varapuheenjohtajaksi Jukka Niittyojan Ylöjärven Viljakkalasta Mika Niemisen jäätyä pois varapuheenjohtajan tehtävistä.

Johtokunnasta pois jäävän Jukka Heinäsuon tilalle valittiin Tiina Jokela Hämeenkyröstä seuraavalle 3-vuotiskaudelle.

Kokousesitelmän piti MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Aarno Puttonen. Hän kiitti Uusi-Rauvan perhettä arvokkaasta työstä perheen annettua kasvot suomalaiselle maataloustuotannolla ja sikataloudelle Aamulehdessä.

Maataloustuotteiden markkinointia ja tuotekehitystä lisättävä

Suomalainen maatalous elää vahvasti etsikkoaikaa. Kannattavuutta on parannettu tehostamalla tuotantoa ja panostamalla laatuun. Tuotamme maailman parhainta ruokaa, mutta sekään ei tunnu riittävän. Pärjätäksemme markkinoilla ja pitääksemme maataloustuotannon kannattavana tuotekehitystä ja markkinointia on lisättävä, sanoi MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Aarno Puttonen MTK-Pirkanmaan syyskokouksessa 9.12.2011 Tampereella.

Puttonen ehdottaa maataloustuotteiden menekinedistämiseen markkinointirahaa. Hän laskee, että jos esimerkiksi lihantuottajista 60 prosenttia antaisi sentin lihakilolta markkinointirahaa, tekisi se jo pari miljoonaa euroa. Varojen keruun voisivat hoitaa esimerkiksi teurastamot, Puttonen ehdottaa. 

- Kotimaisen maataloustuotannon menestymisestä hyötyisi maaseudun lisäksi koko yhteiskunta. Kun kotimaisen ruokaketjun alkupää - tuottaja – voi hyvin, saa siitä hyödyn yksittäinen kuluttaja ja koko Suomen kansantalous. Kannattava maataloustuotanto näkyisi myös tuotantoeläinten hyvinvoinnin säilymisenä korkealla tasolla. 

Puttonen pitää vähintäänkin arveluttavana sitä, että jalostava ruokateollisuus joutuu maksamaan kaupalle markkinointirahaa saadakseen tuotteensa kaupan valikoimiin. Kaupan kova peli kohdistuu myös tuottajiin. Esimerkiksi perunantuottaja maksaa kaupan hävikin. Jos perunoita jää myymättä, laskun maksaa tuottaja. Missä menee kaupan härskiyden raja, Puttonen kysyy ja vaatii epäkohtiin puuttumista lainsäädännöllisin keinoin.

Lisätietoja: MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Aarno Puttonen, 0500 843 855 
Sivun alkuun
 
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää