Toimintopainikkeet

MTK-Pirkanmaan syyskokous 11.12.2013 UKK:lla

4.12.2013

Maataloustuottajain Pirkanmaan Liiton – MTK-Pirkanmaa ry:n
sääntömääräinen syyskokous Tampereella, UKK-instituutissa
keskiviikkona 11.12.2013 alkaen klo 10.00.

Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen 11 §:n syyskokoukselle määräämät asiat, joita ovat muun muassa vuoden 2014 toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen, johtokunnan jäsenten ja tilintarkastajien valinta sekä edustajien valinta MTK:n valtuuskuntaan.

Liiton puheenjohtajana jatkaa Heidi Tanhua Virroilta ja varapuheenjohtajan Jukka Niittyoja Ylöjärven Viljakkalasta. Johtokuntaan tänään valittiin uusia jäseniä; Jussi Vilo, Vesilahdesta, Sami Joutsela Oriveden Längelmäeltä ja Riku-Sippo Uotila Kangasalta. Johtokunnan jatkavat jäsenet Mika Hirvijoki Ikaalisista, Tiina Jokela Hämeenkyröstä, Hannu Karppila Kangasalta, Sirkku Mäkelä Ruovedeltä, Mika Nieminen Ylöjjärven Kurusta, Heikki Nätkin Tampereen Teiskosta ja Mikko Tervaniemi Mänttä-Vilppulasta.

MTK:n valtuuskunnan jäsenenä jatkaa puheenjohtaja Heidin Tanhuan lisäksi Tiina Linnainmaa Hämeenkyröstä ja varajäseneksi valittiin Jani Hevonoja Akaan Viialasta.

 

MTK:n 2. puheenjohtaj Mauno Ylinen 

Heikko kannattavuus on maataloustuotantomme suurin ongelma - vieläkin

Suomalainen maatalous on ollut parin viimeisen vuoden aikana julkisuudessa lähinnä tukiratkaisujen kautta. Euroopan maatalouspolitiikan uudistus ja kotimaiset tukiratkaisut ovat vieneet huomion suuremmalta ongelmalta, joka on vaivannut maataloutta koko 2000-luvun. Vuodesta toiseen jatkuva maataloustuotannon heikko kannattavuus on johtamassa kotimaisen elintarviketuotannon alenemiseen, arvioi MTK:n 2. puheenjohtaja Mauno Ylinen MTK-Pirkanmaan syyskokouksessa 11.12.2013 Tampereella.

Ylisen mukaan julkisuudessa käytävä tukikeskustelu hämärtää maataloustuotannon kannattavuuden perusperiaatteita kuluttajien, kaupan ja elintarviketeollisuuden silmissä.

– Maataloustuottaja ei saa myymistään tuotteista edes tuotantokustannuksia vastaavaa hintaa. Maataloustuki on perusteiltaan hinnanalennuskorvaus, jolla alennetaan elintarviketeollisuuden raaka-ainekustannuksia ja sitä kautta elintarvikkeiden kuluttajahintoja, muistuttaa Ylinen.

Tilakoon kasvusta ja maatiloilla tapahtuvasta tuotannon tehostamisesta sekä kustannusten karsimisesta huolimatta maatalousyrittäjien tulotaso ei ole lähtenyt nousuun, vaan on pysynyt huolestuttavan alhaalla. Tuotantopanosten hinnat ovat kohonneet voimakkaasti, mutta maatalouden tuottajahinnat eivät ole kohonneet läheskään tuotantokustannusten kasvun edellyttämää vauhtia.

– Maataloustuottajalle tuki ei ole mikään ylimääräinen toimeentuloavustus, vaan osa maatilan tulovirtaa. Jos tuotteista saatavat myyntitulot ja tuet eivät nouse kustannusten nousua vastaavasti, tuotannon kannattavuus heikkenee, huomauttaa Ylinen.

Keskustelut Euroopan maatalouspolitiikan uudistamisesta ja Etelä-Suomen kansallisen tuen jatkon turvaamisesta eivät saa hämärtää tilannetta, joka vallitsee suomalaisilla elintarvikemarkkinoilla.

– Suomalainen maataloustuottaja on huutolaispojan asemassa sekä maataloustuotteiden myyjänä että tuotantopanosten ostajana. Kaupan vahva asema elintarvikemarkkinoilla estää tuottajahintojen kustannusten nousua vastaavan hinnoittelun. Tilanne on varsin erikoinen, koska samat kauppaliikkeet ovat jopa etupainotteisesti nostamassa maatalouden tuotantopanosten hintoja, ihmettelee Ylinen.

Lisätietoja: Mauno Ylinen, 040 521 2642, mauno.ylinen (at) mtk.fi

 

 
Sivun alkuun
 
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää