Toimintopainikkeet

MTK-Pirkanmaa kevätkokous 17.4.2013

Annis kokouksessa.jpgAnni-Mari Syväniemi, MTK

17.4.2013

MTK:n ruokakulttuuriasiamies Syväniemi: Alkuperällä on väliä - lähiruoka todeksi 

Ruokakasvatusta tarvitaan enemmän kuin koskaan. Maailma on valtavien ruokahaasteiden edessä. Ruokapula, saastuminen ja vesipula eivät mahdollista ruoan riittävyyttä ja sen tasaista jakautumista maailmassa. Suomalaisella ruokaosaamisella - ja tuotannolla - on paljon annettavaa muulle maailmalle. Valtiovallalta tarvitaan aitoja päätöksiä maatalouden kannattavuuden edistämiseksi, ruokakasvatuksen mahdollistamiseksi ja lähiruoan todeksi saamiseksi, sanoi ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi MTK-Pirkanmaan kevätkokouksessa 17.4.2013 Orivedellä.

 - Maailmanlaajuinen ruokatrendi näkyy voimakkaasti myös Suomessa. Ruoka on pop ja reseptien vaihtaminen trendikästä. Hyvä niin, koska suomalainen ruokakulttuuri kukoistaa, elää arjessa ja kehittyy. Ruokavillityksen rinnalla näkee ilmiön siitä, että kansalaisten tieto ja ymmärrys siitä, mistä ruoka tulee ja miten sitä tuotetaan, on vieläkin hataralla pohjalla. Osa kuluttajista on vieraantunut ruoan alkuperästä ja luonnontuntemuksessa olisi parantamisen varaa, sanoo Syväniemi.

- Suomalainen ruoka on tutkitusti puhdasta: meillä riittää puhdasta vettä ja maaperää, käytämme lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita monia muita maita huomattavasti vähemmän. Maamme on niin salmonellaton, että kakkutaikinaa voi syödä raakana, kuten raakoja kananmuniakin. Nämä ovat suomalaiselle ruoan tekijälle tiedossa olevia faktoja, mutta kuluttajalle usein vieraita. Ruoan tuottajien tehtävä on kertoa, miten mainiosti meillä ruoka-asiat ovat, muistuttaa Syväniemi. 

Mikä sitten on lähiruokaa? Kiistelyn lähiruoan määritelmästä voi Syväniemen mielestä lopettaa ja keskittyä lähiruoan mahdollistamiseen ja siitä nauttimiseen. MTK:n määritelmän mukaan lähiruoka on mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja tiedetään. Määritelmä korostaa kotimaisuutta ja erityisesti ruoan jäljitettävyyttä.

Syväniemi on varma siitä, että nostamalla ruoan alkuperän ruokapalveluissa nykyistä selkeämmin esiin saamme lisättyä kiinnostusta ruokaa ja sen tekijöitä kohtaan. Saamme myös nostettua ruoan arvostusta. Nopeimmat toimijat ovat tehneet tästä jo kilpailuedun ja erottautumiskeinon itselleen. Ruoan alkuperä on tieto, joka kuuluu kaikille. Tässä on ruokapalveluille, niin julkisella kuin yksityisellä puolella, uusi haaste. Syväniemi haastaakin kaikki ruokatoimijat kertomaan avoimesti ja iloisesti ruoan alkuperän.

- Hallinnon tehtävä on kaikin keinon tukea elinvoimaista ruoka-alaa, sen kasvua ja menestyksellistä yritystoimintaa.  Hallinnollisen taakan vähentäminen on kirjattu suunnitelmiin niin EU:n kuin kotimaan tasolla, mutta näyttää siltä, että taakan vähentämisen sijaan maatalousyrittäjille kohdistuisi lisää hallinnollisia velvollisuuksia. Tässä onkin neuvottelijoillemme iso haaste EU:ssa, sanoo Syväniemi. 

Lisätietoja: ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, 050 511 8909
 
Sivun alkuun
 
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää