Toimintopainikkeet

Uusi ympäristökorvaus kohtelee Pirkanmaata kaltoin

3.3.2014

Vuosien 2015-2020 maatalouspolitiikan periaatteet ratkaistaan kansallisesti maaliskuun aikana. EU-tason päätökset on tehty jo aikaisemmin. Valmisteluista on kantautunut erittäin huolestuttavia tietoja. Toteutuessaan ehdotetun kaltaisena uusi ympäristökorvausjärjestelmä kohtelee Pirkanmaata todella kaltoin.

Vuosien 2015-2020  maatalouspolitiikan periaatteet ratkaistaan kansallisesti maaliskuun aikana. EU-tason päätökset on tehty jo aikaisemmin. Valmisteluista on kantautunut erittäin huolestuttavia tietoja. Toteutuessaan ehdotetun kaltaisena uusi ympäristökorvausjärjestelmä kohtelee Pirkanmaata todella kaltoin.

Kun tuen leikkaantumista lasketaan kunnittain - on seitsemän ensimmäistä eniten menettävää kuntaa Pirkanmaalla. Suurimmillaan menetys on Ikaalisissa – yli 700.000 euroa, eli noin 2700€/tila. Kangasalalla menetys tilaa kohti on yli 4000€. Eniten menettäviä tiloja on n. 1000 kpl.

Erityisesti ne alueet, jotka sijaitsevat ns. B-tukialueella, mutta eivät ole ns. erityiskohdentamisaluetta kärsivät lähes110€ tuen menetyksen jokaiselta hehtaarilta.

MTK-Pirkanmaa ei voi hyväksyä sitä, että uusi ympäristökorvaus toteutettaisiin näin epäoikeudenmukaisesti.  Eniten menettävät alueet ovat juuri niitä, joita EU:n maatalouspolitiikan joustamattomuus ja tukirajat ovat kohdelleet kaikkein kurjimmin. Lyötyä näköjään lyödään edelleen.

Vaihtoehtoja tilanteen parantamiseen on käytettävissä, jos vain tahtoa on. Koko Pirkanmaata ei kannata ns. erityistukialueeksi laittaa, vaan ratkaisua on haettava perustuen nostosta.

Ympäristötuki, tulevaisuudessa ympäristökorvaus, on merkittävä tuki sekä viljelijöille, että ympäristölle.

Viljelijöille maksettavat tuet koostuvat sekä EU:n kokonaan, että osittain maksamista sekä kansallisesti rahoitettavista tuista. Nyt tätä kokonaisuutta muodostetaan. Pirkanmaalaisittain on erittäin tärkeä huolehtia siitä, että aluettamme kohdellaan tasapuolisesti.


Lisätietoja:   toiminnanjohtaja Visa Merikoski gsm 050 1514                     

puheenjohtaja Heidi Tanhua gsm 0400189080

 
Sivun alkuun
 
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää