Toimintopainikkeet

Vierailujen sisältöjä ja ohjelmia

IMG_1030.JPG

Pohjois-Karjalan peruskouluille on tarjottu vuosina 2012-2014 MANU - hankkeen toimintaan osallistumista hankeessa kehitettyjen toimintamallien avulla. Näiden ansiosta koulujen on ollut helpompi lähteä mukaan toimintaan ja yhdessä olemme voineet suunnitella valitun toimintamallin ympärille koulukohtaista ohjelmaa.

Hankkeen toimintamalleja on 3, jotka ovat seuraavanlaiset:

1. Tapa; maatalous-/maaseutuyrittäjä tai hankkeen työntekijä vierailee koulun oppitunnilla, jonka jälkeen oppilailla on maatila-/ yritysvierailu periaatteella "pellolta pöytään".

Oppitunnilla maatalous-/maaseutuyrittäjä kertoo mm. maataloudesta, tuotantosuunnista ja ruuan reitistä sekä hieman omasta maatilastaan. Hankkeelta on lähetetty yrittäjille esittelymateriaalia aiheista ennen vierailua koululla.

Oppilaat vierailevat maatilalla noin 1-2 viikoa yrittäjän koululla pitämästä oppitunnista. Maatilalla oppilaat pääsevät tutustumaan monipuolisesti tilan toimintaan, tuotantosuuntaan ja kuulevat yrittäjän työtehtävistä. Vierailun aikana tutustutaan navettaan, eläimiin, koneisiin, rehuvarastoihin ja oppilaat voivat päästä tekemään pieniä hoitotöitä mahdollisuuksien mukaan, esim. juottaa vasikkaa, jakaa rehua, puhdistaa/ kuivittaa parsia. Maatilavierailun yhteydessä on MANU-hanke järjestänyt vierailijoille toiminnallisia tehtäviä.toimet.jpg
2. Tapa; Maatilavierailu ja koulussa työpajoja. Ja mahdollisesti koulun keittiössä on lounastarjonnassa lähiruokateemapäivä

Hankkeen aikana on toteutettu onnistuneesti lähiruoka ja maatila -teemapäivät Nurmeksen Kirkkokadun koululla syksyllä 2013 ja 2014 sekä syksyllä 2014 myös Juuan Poikolan koululla. Teemapäivät ovat sisältäneet maatilavierailuja, työpajatyöskentelyä ja lähiruuasta on saatu nauttia koulun lounaalla.

Nurmeksessa järjestetyt teemapäivät olivat molempina vuosina kaksipäiväisiä tapahtumia koululla ja koulun lounasravintolassa tarjoiltiin lähiruokalounas molempina päivinä. Juuan Poikolan koulun yksipäiväisessä tapahtumassa tarjoiltiin lähiruokalounas teemapäivänä periskoulunoppilaiden lisäksi myös päiväkodeille, lukiolle ja palvelutalolle.


3. Tapa; Luonnonvara-alan koulutuksesta tietoisku yhdessä Ammattiopisto Kiteen kanssa. Luonnonvara-alan ammattien ja koulutuksen esittelyssä on mukana alaa opiskelevia nuoria ja alan opettaja sekä maatalous-/maaseutuyrittäjä.

 
 

IMG_2769.JPG

MANU - hankkeen vierailujen ohjelmia:

Esimerkkejä maatilavierailujen sisällöstä
Esimerkki koululla pidettävistä lähiruoka- ja maatilateemapäivistäIMG_3180.JPG

MANU - hankkeen maatilavierailulla voit päästä tutustumaan monenlaisiin maatilan eläimiin, niin koti- kuin tuotantoeläimiin!

IMG_1515.JPG

pikkukilejä.jpg


IMG_3044.JPG


Sivun alkuun
 
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 22.12.2014