Toimintopainikkeet

Agrologi AMK koulutus Pohjois-Karjalassa

10.5.2012

 

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu- liikelaitoksen hallitus

  

Agrologi AMK koulutus Pohjois-Karjalassa turvaa koko Itä-Suomen maaseutuyrittäjyyttä 

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on esittänyt oman näkemyksensä ammattikorkeakoulujen aloituspaikkojen järjestämiseksi eri ammattikorkeakouluissa. Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun luonnonvara-alan agrologikoulutus esitetään säilytettäväksi aloituspaikkamuutoksilla eri alojen välillä. Tarkasteltaessa agrologikoulusta laajemmin Itä-Suomen alueella (Etelä- ja Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala) on luonnonvara-alan 65 (Savonia 45 aloituspaikkaa ja Pohjois-Karjala 20 aloituspaikkaa) aloituspaikan säilyttäminen ensiarvoisen tärkeää alueella olevien 9745 aktiivitilojen jatkuvuuden kannalta.

 

Agrologikoulutuksen säilyttämiseen on vankat perusteet. Kehittyvien maaseutuyritysten niin maatilojen kuin muiden maaseutuyritysten osaaminen korostuu alalla olevan erittäin kovan kilpailun ja elinkeinoilta vaadittavien yhteiskunnallisten velvoitteiden vuoksi. Maaseutuyrittäminen käy kovaa kilpailua Suomen eri alueiden välillä ja elintarviketuotannossa myös kansainvälisesti. Korkea osaaminen on yritystoiminnan perusta. Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun agrologikoulutus on vastannut aina tähän koulutustarpeeseen. Se näkyy koulutuksen saaneiden korkeana työnsijoittumisena omaan yritykseen tai alan tarvitsemiin palvelu- ja hallintoammatteihin.

 

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu on satsannut viimevuosina merkittävästi biotalousosaamiseen perustamalla biokeskuksen, joka muodostuu erittäin toimivasta ”kolmikantayhteistyöstä”. Agrologikoulutus osana biokeskusta yhdessä ympäristö- ja metsäosaamisen kanssa on ainutlaatuinen poikkeus Suomessa ja on saanut kansainvälistäkin huomiota, josta voimme olla ylpeitä.

 

Korostamme, että agrologikoulutuksen saaneet ovat erittäin sitoutuneita paikkakuntaansa. Maatilayrityksiä ei voi viedä taajamiin ja ulkomaille. Näitä yrityksiä palvelevat ammatit toimivat lähellä yrityksiä, oli ne sitten neuvonnassa tai hallinnossa. Näissä yrityksissä ja palveluissa syntyvät rahavirrat tuovat merkittävää taloudellista toimintaa aluetalouksiin ja erityisesti hallinto- ja jalostuspaikkakunnille.

 

Emme saa hukata maaseutuyrittämisen antamia mahdollisuuksia hyödyntää kestävällä tavalla maaseudun luonnonvaroja laajassa biotalouskentässä yhteiskunnan hyvinvoinnin parhaaksi. Agrologikoulutuksella on tässä iso vastuu.

 

Edellä esitettyyn viitaten edellytämme Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun liikelaitokselta agrologi (AMK) koulutuksen säilyttämistä Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa osana biotalouden opetusta.

 

Joensuussa 4.5.2012

           

Vesa Kallio           Vilho Pasanen        Juhani Savolainen
Toiminnanjohtaja   Toiminnanjohtaja      Toiminnanjohtaja
MTK–Etelä-Savo  MTK–Pohjois-Karjala  MTK–P-Savo

 
Sivun alkuun
 
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää