Toimintopainikkeet

Maataloustuottajain Varsinais-Suomen liitto
(MTK-Varsinais-Suomi)
 

Hintsantie 3, 21200 Raisio

Puhelin 020 413 3580

www.mtk.fi/varsinais-suomi

 
 
Nettisivuille%20ruokaasuomestabanneri.jpg


 
 
MTKV-S_100v.jpg


 
 netti%20Ruokaa%20omasta%20maasta_vaaka_rgb.jpg

....................................................


aitojamakuja_web_leveys_220.jpg 

 
 

kotimaistakoriin169.gif

MTK-Varsinais-Suomi 


MTK-Varsinais-Suomen johtokunta järjestäytyi 16.1.2019 pitämässään kokouksessa.

Kirjonen ja Lehtonen2.jpg Liiton johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin Ari-Pekka Kirjonen Perttelistä ja varapuheenjohtajaksi Aarne Lehtonen Mynämäestä.

 
 

Suomi saa päähuomion maailman suurimmilla ruokamessuilla tammikuussa 2019

GW_Banner_460px.jpg

 
 

Ammatillista KIILA-kuntousta haettavana Turussa

KIILA-KUNTOUTUKSEN tarkoituksena on kuntoutujan työkyvyn parantaminen ja tukeminen sekä työelämässä pysyminen.
Kela on hyväksynyt MTK-Varsinais-Suomen hakeman alueellisen maatalousyrittäjien KIILA-kuntoutuskurssin, ryhmänumero 76187.  Kuntoutus alkaa helmikuun puolivälissä 2019 Petrean kuntoutuskeskus Holiday Club Caribiassa Turussa tilanteen arvioinnilla sisältäen yksilöllisen avopäivän kuntoutuslaitoksessa ja päättyy loppuarviointiin maaliskuussa 2020. Ensimmäinen ryhmäjakso on 11.-15.3.2019. Kuntoutus on maksutonta ja sen ajaksi on mahdollista hakea sijaisapulomitusta.

Yksityiskohtaisempaa tietoa aikatauluineen http://www.kela.fi/kiila-kuntoutus -> kuntoutuskurssihaku – kurssi 76187. Haku 20.1.2019 mennessä toimittamalla kuntoutushakemus (KU101) ja B-lääkärinlausunto Kelaan. 

 
 

Ympäristökorvauksen jatko on turvattava

MTK-Varsinais-Suomen syyskokous edellytti ympäristökorvaukselle jatkoa ja teki valintoja hallintoon
Lauantaina 24.11.2018 kello 10 Somerolla kokoontunut MTK-Varsinais-Suomen virallinen kokous keräsi paikalle 131 henkeä, joista oli 99 äänivaltaista paikallisyhdistysten edustajaa. Kokouksen puheenjohtajana toimi Lasse Näykki Somerolta ja sihteerinä MTK-Varsinais-Suomen aluepäällikkö Aino Launto-Tiuttu. Kokous hyväksyi vuoden 2019 toimintasuunnitelman ja talousarvion yksimielisesti. Liiton hallintoon ja MTK:n valtuuskuntaan valinnat tapahtuivat niin ikään yksimielisesti, sitä vastoin Maataloustuottajain säätiön hallituksen paikasta äänestettiin.

MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg piti kokouksessa maatalouspoliittisen alustuksen (kts. liite).
Yleiskeskustelussa esille nousi huoli paitsi ympäristökorvauksen jatkosta ja korvaustasosta, niin erityisesti maatalouden tulevaisuus erilaisten ohjelmakausien muutosten puristuksessa. Yrittämiseen kannustaminen on haasteellista toimintaympäristön ollessa riippuvaisen poliittisesta päätöksenteosta.

Henkilövalinnat liiton johtokuntaan
Liiton hallintoon kaudelle 2019-2021 valittiin uudelleen Tuomas Levomäki Loimaan mty:stä (Loimaan alue) ja
Juha Wikström Särkisalon mty:stä (Salon alue). Uusina valittiin Henriikka Aapola, Kustavin mty:stä (Vakka-Suomen alue) ja Riitta Metsola Ruskon mty:stä (Turun alue) toiminnasta poisjääneiden Katariina Vapolan ja Kalle Vähä-Piikkiön tilalle.

Henkilövalinnat MTK:n valtuuskuntaan
Valtakunnalliseen MTK:n valtuuskuntaan valittiin kaudelle 2019-2020 erovuoroisista Kaisa Riiko Angelniemen mty:stä (Salo) uudelleen ja Pekka Ahokas Loimaan seudun mty:stä (Loimaa) uutena pois jääneen Jouni Tuomolan tilalle. Varaedustajiksi valittiin Elina Heino Vehmaan mty:stä (Vehmaa) ja Henrik Jensen Perttelin mty:stä (Salo).
 
Varsinais-Suomen maataloustuottajain säätiön hallitukseen valittiin äänestyksen jälkeen Kalle Vähä-Piikkiö Ruskolta.

Kokouksen antama julkilausuma liitteenä.

Lisätietoja kokouksesta:
Lasse Näykki, MTK-Somero, p. 050-5215334
Paavo Myllymäki, toiminnanjohtaja MTK-Varsinais-Suomi, p. 040-5828261
Aino Launto-Tiuttu, aluepäällikkö MTK-Varsinais-Suomi, p. 040-5570736

Julkilausumasta:

Terhi Löfstedt, aluepäällikkö MTK-Varsinais-Suomi, p. 0400-294 123


Liitteet:
Puheenjohtaja Rintalan avauspuhe
Johan Åbergin materiaali
Julkilausuma 
 


 
 
gaala-sähköpostikutsu.jpg


                                                                        Ilmoittaudu tästä

 
 

VALOKUVAKILPAILUN SATOA

Lehmät, voittokuva.jpgVarsinais-Suomesta palkittiin:

Karja-ammattilaisten luokassa 1. Henri Hartikainen, Pietinmäen tila, Mynämäki.

Kuva-ammattilaisten -luokka 1.  Anette Varjonen, Turku
sekä Kerkolan maitotila, Paimio.

Kunnia ja erityismaininnat: Katrin Veelma, Taivassalo, Junnilan tila, Taivassalo.
Mari Ruokonen, Lieto, Uusitalon tila Littoinen
Liisa Salmenperä, Salo, Jusalan tila, Suomusjärvi
Tuija Viskari, Yläne, Lehtovuoren tila, Yläne
Simo Päivärinta, Marttila, Joukolan tila, Marttila
Hanne Kankare, Karinainen ja Nikulan tila, Tarvasjoki.

 
 


 
 

MTK-Varsinais-Suomen luottamusjohto tapasi maatalousministeri
Jari Lepän 3.10.2018. Tilaisuudessa  keskuteltiin tulevasta ohjelmakaudesta.


 
 

Haettavana ammatillista kuntoutusta Turussa:

KIILA-KUNTOUTUKSEN tarkoituksena on kuntoutujan työkyvyn parantaminen ja tukeminen sekä työelämässä pysyminen.
Kela on hyväksynyt MTK-Varsinais-Suomen hakeman alueellisen maatalousyrittäjien KIILA-kuntoutuskurssin, ryhmänumero 76187.  Kuntoutus alkaa helmikuun puolivälissä 2019 Petrean kuntoutuskeskus Holiday Club Caribiassa Turussa tilanteen arvioinnilla sisältäen yksilöllisen avopäivän kuntoutuslaitoksessa ja päättyy loppuarviointiin maaliskuussa 2020. Ensimmäinen ryhmäjakso on 11.-15.3.2019. Kuntoutus on maksutonta ja sen ajaksi on mahdollista hakea sijaisapulomitusta.

Yksityiskohtaisempaa tietoa aikatauluineen http://www.kela.fi/kiila-kuntoutus -> kuntoutuskurssihaku – kurssi 76187. Haku 30.1.2019 mennessä toimittamalla kuntoutushakemus (KU101) ja B-lääkärinlausunto Kelaan. 

 
 

Poimintoja ja tulevaa - kirje


 - Liiton toiminta kootaan vuosittain toimintakertomukseen, mutta tässä väliaikatietoja. Saman kirjeen lopussa on vinkkejä tulevasta, lukaise siis ihmeessä!


 
 

Hellekesän sato jäämässä alle puoleen normaalista –
vuosi on viljelijöille raskaasti tappiollinen


MTK-Varsinais-Suomen johtokunta kokoontui kriisikokoukseen 13.8.2018 ja esittää, että kadosta kärsineiden viljelijöiden toimeentulon turvaamiseksi valtio laatii kattavan kriisipaketin. Kuivuudesta kärsiville alueille tarvitaan hehtaariperusteinen yleiskorvaus. Tilojen maksuvalmiuden varmistamiseksi tarvitaan valtion takaama matalakorkoinen lainajärjestelmä, jossa on pitkä takaisinmaksuaika. Yleiskorvaus ja korkotukilaina antavat tiloille mahdollisuuden löytää tasapainoa rahoitustilanteeseen ja varmistaa tuotannon jatkaminen. Odotamme, että maan hallitus tekee tarvittavat ratkaisut jo kuluvan vuoden lisätalousarvion yhteydessä. Toimia tarvitaan nopeasti.

Puinnit ovat alkaneet maakunnassa. Viljasato on Varsinais-Suomessa vielä huonompi, miltä kasvusto ensin näytti. Viljasato jää helteiden ja kuivuuden vuoksi alle puoleen normaalista satomäärästä. Heinää ja säilörehua on saatu korjattua vain murto-osa eläinten rehuksi tarvittavasta määrästä. Erikoiskasvien sadot jäävät niin ikään huomattavasti normaalista. Kato on nyt kouriintuntuva.

Kaksi peräkkäistä sääoloiltaan vaikeaa vuotta aiheuttavat tiloille merkittäviä taloudellisia vaikeuksia.  Viljelijät ovat joutuneet kohtuuttomaan tilanteeseen. EU säätelee markkinoita, mutta satoon kohdistuvat riskit on sälytetty kokonaisuudessaan viljelijöiden harteille. Kahden viime vuoden vaikeuksien takia osa tiloista joutuu lopettamaan ruoan tuotannon.

MTK-Varsinais-Suomi ry:n johtokunta

Tapio Rintala, puheenjohtaja, puh. 0500 257280
Paavo Myllymäki, toiminnanjohtaja, puh. 040 5828261

 
 

Voimavaratesti maaseutuyrittäjille


Netistä löytyy uusi maaseutuyrittäjille suunniteltu voimavaratesti. Testissä käydään läpi elämän ja hyvinvoinnin eri osa-alueita. Tuloksena selviävät asiat, jotka tuovat elämääsi voimavaroja ja asiat, jotka niitä vievät. Testin voit tehdä kännykällä, tabletilla tai tietokoneella osoitteessa www.voimavaratesti.fi ja sen tekeminen kestää kymmenisen minuuttia.

”Tulokset kuvasivat tilannetta.”, ”Kysymykset laittoivat ajattelemaan.” ”On elämässä muutakin kuin työtä.” Näin maatalousyrittäjät ovat kommentoineet voimavaratestiä ja siitä saatuja tuloksia.

Testi on kehitetty MTK-Kaakkois-Suomen Virtaa Viljelijälle -hankkeessa.

 
 

Poimintoja ja tulevaa - kirje

 - Liiton toiminta kootaan vuosittain toimintakertomukseen, mutta tässä väliaikatietoja. Saman kirjeen lopussa on vinkkejä tulevasta, lukaise siis ihmeessä!

 
 


image1.JPG

Luovutettu kirje:


 
 


Uusia hanketyöntekijöitä


MTK-Varsinais-Suomessa on aloittanut kaksi uutta hanketyöntekijää.
Sami Talola aloitti toukokuussa Maan vesitalous ja kasvukunto -hankkeessa ja Anita Karppinen kesäkuussa Menestyvä maatilayritys -hankkeessa.

Sami on työskennellyt aiemmin mm. monissa maatalouden kehittämishankkeissa ja opetustehtävissä. Hän viljelee sivutoimisesti kotitilaansa Nokialla. Sami harrastaa kotiseututyötä, kuntoliikuntaa ja musiikkia.

Anita on viljatilan emäntä Mynämäeltä. Hän on työskennellyt aiemmin mm. erilaisissa kehittämis- ja tiedotustehtävissä, kotitalousneuvonnan ja elintarviketalouden parissa. Harrastustoimintaan kuuluu järjestötoiminta
(SPR, Martat, tuottajayhdistys), lentopallo ja luonnossa liikkuminen.

Anita ja Sami.jpg


 
 
MTK-V-Suomen puheenjohtaja Tapio Rintala Yläneeltä valittiin COPA/COGECAN edustajaksi ...

Tapio Rintala.jpgSheepNet (www.sheepnet.network) on EU: n rahoittama temaattinen verkosto (avustussopimus nro 727895) H2020-ohjelmassa, jonka nimi on "RUR-10-2016: Teemakohtaiset verkostot, jotka käsittelevät käytännön valmiuksia". Verkosto käynnistyi 1. marraskuuta 2016. SheepNetin päätavoitteena on edistää tiedonvaihtoa tutkimuksen ja kaikkien lampaanlihan tuotannossa mukana olevien sidosryhmien välillä EU: n ja Turkin välillä levittääkseen laajasti parhaita käytäntöjä ja innovaatioita. Se arvostaa viljelijöiden panosta ja tietoa tarkoituksena parantaa lammastalouden  tuottavuutta. SheepNet on monipuolinen projektiryhmän laaja-alaisen asiantuntemuksensa ansiota, sillä se soveltuu hyvin sellaisten tietojen levittämiseen, jotka parantavat lihaa ja maitoa tuottavien lampaiden tuottavuutta ja parantavat siten lampaiden kasvattajien maatalouden kestävyyttä ja taloudellisia marginaaleja EU:ssa ja Turkissa.

 
 


 
 

MTK Varsinais-Suomen uusi hanke: Jos lehmät puhuisivat näyttely-tapahtumat. Hankkeeseen on haettu Leader-rahoitus Varsinais-Suomen Leaderryhmiltä.

Hankkeessa kootaan näyttely, jossa navetan ulkopuolella elävät ihmiset saavat kokea elämää lehmien parissa. Näyttelyn kuvat hankitaan kuva- ja tarinakilpailuilla. 
"Jos lehmät puhuisivat" -näyttelytapahtuma avataan tammikuussa 2019 Grüne Woche -elintarvikemessuilla Saksassa. Sen jälkeen näyttely kiertää vuoden Varsinais-Suomessa.

Valokuvat ja videot voi lähettää 20.5. lähtien kuvat@lehmat.fi. Valokuvakilpailun säännöt löytyvät 18.5. jälkeen verkossa www.lehmat.fi.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Maaseutunuorten ja alueen yrityksien kanssa. Jos haluat yrityksesi yhteistyökumppaniksi ota yhteyttä!

Hankkeen yhteystiedot: info@lehmat.fi. Vastuuhenkilö: Katja Mahal, 050-4906636

 
 

Haluamme tuottaa jatkossakin ruokaa suomalaisille, mahdollisuudet tulee turvata!

Yleisöä.jpg

MTK-Varsinais-Suomen kevätkokous antoi kannanoton ja palkitsi aktiivisia maakunnan toimijoita. Torstaina 12.4.2018 kello 18 Lokalahdella kokoontunut MTK-Varsinais-Suomen virallinen kokous keräsi paikalle 133 henkeä, joista 93 virallista yhdistysten edustajaa. Kokousesitelmän piti MTK:n 1. puheenjohtaja
Juha Marttila. Kokouksessa palkittiin varsinaissuomalainen työssäoppimistila 2017... 
                                                                                                   Lue lisää
                                                                       

 
 

                

Mitä, missä, milloin? Katso


  Tapahtumakalenteri
  Tukikoulutuskalenteri

 
 


Maksuton pari- ja ihmissuhdepuhelin on nyt maatalousyrittäjien käytettävissä

                                                                                               Lue lisää                                                                                                                  

              

 
 
Naisteko_8.3.jpeg

Maaseututeko 2017-stipendiaattina palkittu maatalousyrittäjä Eeva Korimäki Marttilasta. Hänen vierellään ovat stipendin jakaneen MTK -Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Paavo Myllymäki sekä stipendin rahoittaneen Varsinais-Suomen Emäntäkoulutuksen kannatusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Mikko Lindberg.  Kuva Terhi Löfstedt. 

8.3.2018

Naisten tekemä työ maaseudulla ja maaseudun eteen on merkittävää. Kansainvälinen Naistenpäivä on sopiva tilaisuus tuoda esiin naisia, jotka toimivat Varsinais-Suomen ja Suomen maaseudulla. Kaikki toiminta ei aina tule
kuitenkaan näkyväksi. Naisten panostus maaseudun ja sen elinkeinojen eteen haluttiin nyt nostaa esille. MTK-Varsinais-Suomi pyysi paikallisia MTK-yhdistyksiä tekemään esityksiä niistä alueensa naisista tai naisryhmistä,
joiden yhdistys on kokenut toimineen Maaseututeko-maininnan arvoisesti.

                                                                                     


                                                                   

 
 
                                                                                          


juhlasahra1.jpg

         MTK-VARSINAIS-SUOMI 100 vuotta

    Jäsenjuhla oli lauantaina 7. lokakuuta 2017 Pöytyän
    Kisariihessä, Yläneentie 66, 21870 Riihikoski.
       
                 

WP_20171007_007.jpg

                                                                                                                                                                                Lue lisää

 
 

MTK:n Yrittäjäkortti nyt jäsenten tilattavissa

MTK tarjoaa jäsenilleen edullisesti hankittavaksi Yrittäjäkortin, joka täyttää työturvallisuuslain edellyttämät tiedot ja toimii samalla jäsenen omana id-korttina yritystään edustaessa. Kortti on valmistettu siirtokalvotulostimella, jonka päällimmäisenä kerroksena on aitouden takaava hologrammikalvo. Toivomme kortin näkyvää esillä oloa ja aktiivista käyttöä eri tilanteissa.

                                                                                                    Lue lisää

 
 

MTK:n 34. Liittokokous ja 100 v. juhla  9-10.6.2017
Helsingissä

Liittokokous10.6.2017.jpg

Yhdistysten liittokokousedustajia ja muita osallistujia Varsinais-Suomesta
Tuomiokirkon portailla lauantaiaamuna kirkonmenojen jälkeen.

                                                                                                 Lue lisää

 
 

MTK:n historiavideo                                                            

                                                                                 

Video julkaistiin  1.6.2017

Itsenäisen Suomen satavuotinen taival on ohjannut vahvasti myös MTK:n muotoutumista sellaiseksi kuin se on nyt. MTK:lla on ollut vahva kyky sopeutua aikaan ja ajan haasteisiin.

                                                                                                   Katso

                                                                             

 
 

                                                          

OHJE MAAKAAPELIPROJEKTEIHIN

Sähkömarkkinalain tiukentuneet vaatimukset säävarmoista linjoista on ajanut
sähköyhtiöt siirtämään ilmajohtoja maakaapeliin. Myös ilmajohtojen reunavyöhykkeiden hakkuut ovat jatkuvasti ajankohtaisia.                                                                                                   Lue lisää

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Sivun alkuun
 
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 18.1.2019