Toimintopainikkeet

Alanavigaatio ja haku

Sisältö

Hankkeen esittely

Maan vesitalous ja kasvukunto -hanke

Maan vesitalous ja kasvukunto -hanke on MTK-Varsinais-Suomen toteuttama kolmivuotinen tiedonvälityshanke (2018-2020), jonka tavoitteena on välittää tutkimustietoa ja käytännön kokemuksia pellon vesitalouden hallinnasta, maan kasvukunnon parantamisesta ja lannan sekä kierrätysravinteiden tehokkaasta hyödyntämisestä. Hankkeen kohderyhmänä ovat varsinaissuomalaiset viljelijät. Vesitalouden hallinta -osiossa kohderyhminä ovat lisäksi suunnittelijat ja ojitusyhteisöt. Hankkeen osatoteuttajana toimii ProAgria Länsi-Suomi.

Maan hoito ja viljelytoimien kehittäminen on tärkeää muuttuvissa olosuhteissa. Pellon kasvukunnon kokonaisvaltainen ylläpito ja parantaminen edellyttää uuden tiedon hyödyntämistä ja käytäntöön viemistä. Viljelysmaan hyvä kunto on tuottavan viljelyn perusedellytys, sillä se parantaa viljelyvarmuutta ja mahdollistaa hyvän sadon. Samalla ravinteet voidaan hyödyntää tehokkaasti ja ympäristökuormitusriski pienenee.  

Kuivatuksen toimivuus ja maan rakenne vaikuttavat merkittävästi pellon vesitalouteen. Äärevissä sääolosuhteissa kuivatuksen toimivuuden merkitys kasvaa, sillä tiivistyneen maan vedenläpäisy on hidasta ja viljelytoimenpiteet lisäävät maan tiivistymisriskiä entisestään. Peltojen märkyyden syyn tunnistaminen auttaa korjaavien toimenpiteiden suunnittelussa. Myös näitä pellon vesitalouteen liittyviä asioita tarkastellaan Maan vesitalous ja kasvukunto -hankkeessa.

Kolme tärkeää teemaa

  • Pellon vesitalouden hallinta
  • Hiilen sidonta maahan ja maan kasvukunnon parantaminen
  • Lannan ja muiden kierrätysravinteiden käyttö kasvien lannoitteena

Tiedonvälityshankkeen käytännön toimet mm.

  • Maan kasvukunto -uutiskirjeet
  • Verkkosivut: www.mtk.fi/varsinaissuomi  > Maan vesitalous ja kasvukunto
  • Pellonpiennar- ja verkostoitumistilaisuudet
  • Opintomatkat
  • Kartoitetaan viljelijöiden näkemyksiä viljelyyn liittyvistä kehittämistarpeista
  • Testataan peltomaiden ominaisuus -mallia (esim. KOTOMA) ja arvioidaan sen toimivuutta viljelyn suunnittelun apuvälineenä.

Hankkeen vetäjänä toimii

Sami Talola
sami.talola@mtk.fi, p. 040 501 0700, 040 705 5681

Yhteystiedot:

Maan vesitalous ja kasvukunto -hanke/MTK-Varsinais-Suomi
Hintsantie 3, 21200 Raisio


Hankkeen osatoteuttajana toimii ProAgria Länsi-Suomi


hanke_logot_460.jpg
Sivun alkuun
 
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 20.8.2018