Toimintopainikkeet

Jalostusta monella tasolla

Keskittynyt elintarvikkeiden jalostus on jättänyt tilaa pienille, erikoistuneille ja korkeaa laatua tuottaville toimijoille. Vuonna 2009 elintarvikkeita valmisti yhteensä 1 639 yritystä, joilla oli yhteensä 1 852 toimipaikkaa. Niistä lähes 99 % on pk-yrityksiä.

Ruoka-Suomen mukaan elintarvikkeiden jatkojalostuksen toimialat ovat teurastus ja lihan, kalan, vihannesten, marjojen, hedelmien ja maidon jalostus. Lisäksi valmistetaan myllytuotteita, juomia, leipomotuotteita ja muita elintarvikkeita.

Tällä hetkellä elintarvikkeita jalostavista yrityksistä lukumääräisesti eniten on leipomoja, vihannesten, marjojen ja hedelmien jalostajia sekä teurastamoja ja lihanjalostajia.

Kasvua jalostuksesta

Kotimaisten raaka-aineiden jalostuksessa on potentiaalia yritystoimintaan. Erityiselintarvikkeiden tutkimus ja kehittäminen, ruokainnovaatiot ja niiden kaupallistaminen tuovat uusia liiketoiminta- ja kasvumahdollisuuksia. Alalla tarvitaan innovaatioita.
 
Julkiset ruokapalvelut kiinnostavat pientuottajia. MTK on mukana kouluttamassa elintarvikealan pienyrityksiä, jotta tuottajat ja kaupan ostajat puhuisivat samaa kieltä ja tuotteet pääsisivät helpommin päivittäistavarakaupan valikoimiin. Pienyritysten tuotteiden myötä saamme monipuolistettua tuotetarjontaa paikallisin herkuin ja ruokakulttuurimme rikkauksin.

Elintarvikeyrittäjyys on tarkasti säänneltyä. MTK valvoo, että elintarvikkeiden jalostusta säätelevä lainsäädäntö pysyy tarkoituksenmukaisena ja on siksi mukana kehittämässä sitä. Merkittävä muutos tapahtui 1.9.2011, kun pienten yritysten valvontataakkaa kevennettiin riskiperusteisesti.  

 


Lisää aiheesta

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Elintarviketeollisuusliitto

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 13.6.2012