Toimintopainikkeet

Hyvää suomalaista lähiruokaa

Lähiruoka on mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja tiedetään (MTK 2011). Lähiruoka on paikallisruokaa, joka edistää oman alueen työllisyyttä, paikallistaloutta ja ruokakulttuuria. Lähiruoka on tuotettu ja jalostettu oman alueen raaka-aineista ja se myydään ja kulutetaan omalla alueella. Lähiruoka yhdistää tuottajat ja kuluttajat, joilla on mahdollisuus nähdä omin silmin, mistä ruoka tulee.

Lähiruokayrittäjyyttä kehitetään monella tasolla. Osana Maaseutuverkoston toimintaa Suomessa on valtakunnallinen Lähiruoan koordinaatiohanke, jonka tavoitteena on lisätä ja tiivistää lähiruoka-alalla toimivien yhteistyötä ja verkostoitumisen avulla kasvattaa alan kilpailukykyä. Hanketta vetää Turun yliopiston Brahea-keskus (aitojamakuja.fi), MTK on edustettuna hankkeen ohjausryhmässä.

Lähiruoka ja ruuan paikallisuus liittyvät erityisesti lyhyisiin jakeluketjuihin, joita määrittää taloudellisten toimijoiden määrän väheneminen ketjussa, toimijoiden yhteistyö, paikallinen talouskasvu sekä tuottajien ja kuluttajien maantieteelliset ja sosiaaliset yhteydet. Lähiruoka on haastanut ruokaketjun ja lyhyet jakeluketjut ovat kehittymässä.

Yrittäjien omien myyntipisteiden ohelle on noussut pientuottajien tuotteisiin ja lähiruokaan erikoistuneita kauppoja. Esimerkiksi nettikaupat ovat kasvattaneet suosiotaan. REKO, Reilua kuluttamista,-renkaat toimivat lähiruuan myynti- ja jakelualustana. Renkaat toimivat Facebookissa suljetuissa ryhmissä, joissa tilaukset ja toimitukset sovitaan. Ruokaasuomesta.fi on nettisivu, joka on verkkokauppa-alusta suomalaisille elintarvikkeille. 


Lisää aiheesta

Lisää aiheesta 

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 26.10.2017