Toimintopainikkeet

Maataloustuotteiden ja   elintarvikkeiden nimisuojajärjestelmä

Järjestelmästä

Euroopan unionilla on olemassa tällä hetkellä kaksi laatujärjestelmää maataloustuotteille ja elintarvikkeille. Toinen koskee luomutuotantoa ja toinen on maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden nimiä suojaava EU:n nimisuojajärjestelmä, jonka puitteissa nimet voidaan suojata. On olemassa kolme erilaista suojaustapaa, alkuperänimitys (SAN), maantieteellinen merkintä (SMM) tai aito, perinteinen tuote (APT).

Suojauksen tavoitteena on edistää monipuolista maataloustuotantoa, suojata tuotenimiä väärinkäytöltä ja jäljittelyltä sekä antaa kuluttajille tietoa tuotteen erikoisluonteesta. Nimisuojajärjestelmän kautta kuluttaja saa tarkkaa tietoa tuotteista ja niiden alkuperästä. Nimisuojamerkinnät ovat suoraan voimassa koko EU:n alueella ja sopimusten kautta myös kolmansissa maissa.

Merkin käyttö on ilmaista ja tukea nimisuojatuotteiden menekinedistämiseen voi hakea sekä kansallisista että EU:n varoista. Nimisuojatuotteet mielletään laadukkaiksi ja niiden hinta on tutkimusten mukaan keskimäärin 1,7 – kertainen vastaaviin tavanomaisiin tuotteisiin verrattuna (Chever ym. 2012). Nimisuojauksesta voi olla hyötyä etenkin brändäämisessä ja markkinoinnissa, kuten esimerkiksi matkailukontekstissa kotimaan markkinoilla.

Nimisuojattuja tuotteita

Nimisuojattuja tuotteita on DOOR-tietokannassa tällä hetkellä yli 1200. Suurimmat tuoteryhmät ovat juustot, hedelmät ja vihannekset, liha ja lihajalosteet sekä oliiviöljyt.

Suomi: 10 tuotetta

-          Lapin Puikula (SAN)

-          Lapin Poron liha (SAN)

-          Lapin Poron kuivaliha (SAN)

-          Lapin Poron kylmäsavuliha (SAN)

-          Kitkan viisas (SAN)

-          Kainuun Rönttönen (SMM)

-          Puruveden muikku (SMM)

-          Sahti (APT)

-          Kalakukko (APT)

-          Karjalanpiirakka (APT)


Lisätietoa nimisuojasta

Komission sivut

Door-tietokanta

MMM:n sivut

Kansallinen ja EU:n menekinedistämisjärjestelmä

Chever, T., Renault, C., Renault, S. & Romieu, V. 2012: Value of production of agricultural products and foodstuffs, wines, aromatized wines and spirits protected by a geographical indication (GI) Tender no Agri-2011-Eval-04. Final report.

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 5.12.2018