Toimintopainikkeet

Mitä on lähiruoka?

Lähiruoka on mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja tiedetään (MTK 2011).

Lähiruoka on hyvä vaihtoehto, kun haluat tuoretta ja maistuvaa, jäljitettävää, vähän käsiteltyä ja lisäaineetonta ruokaa. Lähiruoan alkuperä on mahdollista jäljittää tilalle tai yrittäjälle saakka. Kuluttajalle lyhyt ja läpinäkyvä ketju merkitsee turvallisuutta.

Paikallisia tuotteita ostamalla tuet seudun elinvoimaisuutta, euro pyörii paikallisesti ja hyvinvointi kertautuu.

Kuluttaja kokee lähiruoan paikallisruoaksi. Kymmenen viimeistä vuotta ruoka-alalla on vellonut keskustelu, mitä on lähiruoka. Keskustelu sai viimein päätöksen, kun syksyllä 2011, osana kansallista - EU-komission ja muiden jäsenmaiden hyväksymää - lainsäädäntöä elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen, paikallinen toiminta sai lainsäädännöllisiä helpotuksia. Lainsäädännössä paikalliseksi toiminnaksi katsotaan toimitukset maakunnan tai sitä vastaavan alueen sisällä.


Lisää aiheesta

Maa- ja metsätalousministeriö

  • Ehdotus lähiruokaohjelman pohjaksi 2012–2015
    www.mmm.fi (pdf)
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 22.8.2012