Toimintopainikkeet

Suomalainen broileri on menestystarina!

Suomessa on noin 180 teurasbroileritilaa, jotka sijaitsevat Lounais- ja Länsi-Suomessa. Näiden lisäksi tuotantoketjussa ovat hautomot (4 kpl), munittamot (n. 35 kpl), nuorikkokasvatus sekä emolintujen kasvatus. 

Suomessa tuotettiin vuonna 2016 broilerin lihaa 116 milj. kg. Keskimääräinen kulutus on 20 kg/hlö. Suomalaisten broilerin kulutus onkin kasvanut tasaisesti jo pitkään, sillä vuonna 1995 kulutus oli 7,5 kiloa.

Broilerin tuotanto on tarkkaa

Kaikki suomalaiset broilerit kasvatetaan vapaana lattiakasvatuksessa. Aamulla kuoriutuneet untuvikot tuodaan autokyydillä hautomosta. Broilerin kasvatusaika on 5-6 viikkoa, jona aikana se kasvaa noin 2,5 kiloiseksi. 

Broilerikasvattamon olosuhteet määritellään tarkasti broilereille sopiviksi ja niitä muutetaan automaattisesti kasvatuksen edetessä. Ne saavat syödä ja juoda vapaasti. Broilerit kasvavat turve- tai kutteripehkulla, joka on turvallinen ja miellyttävä alusta, jossa linnut voivat kuopsutella ja kylpeä. Kasvattamoihin on asennettu myös virikkeitä ja orsia parantamaan lintujen hyvinvointia. 

Broilereiden kasvatusta ammattitaidolla

Suomalaisen tuotannon tärkeimpiä tunnuspiirteitä on, että kaikki uudet untuvikot tulevat tilalle samanaikaisesti ja linnut myös lähetetään teurastamolle yhtä aikaa (all in - all out -periaate). Tämä vähentää kasvattamoiden tautipainetta. 

Suomessa ei typistetä broilereiden nokkia, toisin kuin monissa muissa Euroopan maissa ja muualla maailmassa, jossa se on rutiinitoimenpide. Typistäminen on tuskallista ja vaikuttaa lintuun sen koko elinajan. 

Suomalainen broileri on antibioottivapaata

Yhtään suomalaista broileriparvea ei ole lääkitty antibiooteilla seitsemään vuoteen! Tämä on ainutlaatuista maailmassa. Suomalainen broileri ei saa antibioottia rutiininomaisesti ja ennaltaehkäisevästi. 

Eri puolilla maailmaa on alettu huolestua antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen yleistymistä. Ne uhkaavat lääkkeiden tehoa sekä ihmisiin että eläimiin. Suomalainen broileri on maailman vastuullisin valinta!

Suomalaisessa broilerissa ei myöskään esiinny salmonellaa kuin poikkeustapauksissa. Tehokas valvonta ja korkea hygieniataso ovat estäneet näidenkin harvojen tapausten siirtymisen kuluttajatuotteisiin.

Broileri on kestävä valinta

Broileri on kotieläimistä selvästi tehokkain rehun hyväksikäyttäjä. Yhden lihakilon tuottamiseen käytetään hieman yli 2 kiloa rehua. Noin kolme neljäsosaa rehusta on kotimaista viljaa: vehnää ja kauraa. Tuloksena on herkullista lihaa, joka on erinomainen valkuaisen lähde. Broilerilla on myös pienin hiilijalanjälki eri kotieläintuotantolajeista. 

Lihan lisäksi tuotannossa syntyy lantaa, jonka ravinteet hyödynnetään lähialueen peltojen lannoittamiseen. Broileri on kestävä valinta! 

Ja kaikkein tärkein - Broileri on herkullista ja terveellistä ruokaa!

Broilerissa on kaikki kohdallaan: se on herkullista, helppoa ja nopeaa valmistaa. Ja kaiken lisäksi se on terveellistä, vähärasvaista ja erinomainen proteiinin lähde. 100 g annos sisältää 30 g proteiinia ja vain 
2,5 g rasvaa! Myös broilerin rasvahappokoostumus on hyvä, 2/3 on terveydelle edullista pehmeää rasvaa. 


Lisää aiheesta

Tietoa siipikarjasta

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 1.8.2018