Toimintopainikkeet

Perunan ja sokerijuurikkaan viljely

Peruna

Suomessa viljeltiin perunaa vuonna 2018 21 650 hehtaaria. Tästä ruokaperunaa on 9 500, ruokateollisuusperunaa 2 950, tärkkelysperunaa 6 670, varhaisperunaa 780 ja sertifioitua siemenperunaa 1 150 hehtaaria.
Perunan viljely on viime vuosikymmenten aikana keskittynyt läntiselle rannikkoalueelle. Ruokaperunasta viljellään kaksi kolmannesta Pohjanmaalla. Ruokateollisuusperunan viljelyalasta reilu puolet on Pohjanmaalla ja yli viidennes Ahvenanmaalla.

Tärkkelysperunan viljelystä vuonna 2018 45 % oli Etelä-Pohjanmaalla ja 42 % Satakunnassa. Näillä alueilla sijaitsevat myös tehtaat. Varhaisperunasta kolme neljännestä tuotetaan Varsinais-Suomessa. Pohjois-Pohjanmaa tuottaa sertifioidusta siemenperunasta vajaa 70 %.

Perunan tuotantomäärä riittää vastaamaan kotimaista kysyntää. Perunan tuonti- ja vientimäärät vaihtelevat vuosittain, mutta tuonnin ja viennin osuus jää yleensä 2-3 % tasolle kokonaistuotantomäärästä.

Sokerijuurikas

Sokerijuurikasta viljellään Suomessa nykyisin noin 10 500-11 000 hehtaaria. Ala puolittui 2000-luvun puolivälin jälkeen EU:n sokerireformissa, jossa Suomen tuotantokiintiötä leikattiin 146 000 tonnista ensin 90 000 tonniin ja sen jälkeen vielä 80 999 tonniin. Sokerijuurikkaan tuotantokiintiö poistui syksyllä. Tavoitteena on nostaa tuotanto 100 000 tonnin tasolle.

Sokerijuurikasta viljellään nykyisin reilulla 600 tilalla. Juurikaspinta-alasta oli 2018 Varsinais-Suomessa 48 % ja Satakunnassa 36 %. Suomen ainoa juurikassokeria jalostava tehdas sijaitsee Säkylässä.

Kotimainen sokerijuurikas täyttää n. 40 % kotimaisesta sokerin kysynnästä. Loput sokerista tuodaan joko raakaruokosokerina kehitysmaista tai valkosokerina Saksasta, Tanskasta ja Ruotsista.


Lisää aiheesta

Tietoa perunasta

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 23.11.2018