Toimintopainikkeet

Perunan ja sokerijuurikkaan viljely

Peruna

Suomessa viljeltiin perunaa vuonna 2016 noin 22 000 hehtaaria. Tästä ruokaperunaa on 10 200, ruokateollisuusperunaa 3 000, tärkkelysperunaa 6 400, varhaisperunaa 700 ja sertifioitua siemenperunaa 1 700 hehtaaria.

Perunan viljely on viime vuosikymmenten aikana keskittynyt läntiselle rannikkoalueelle. Ruokaperunasta viljellään kaksi kolmannesta Pohjanmaalla. Ruokateollisuusperunan viljelyalasta reilu puolet on Pohjanmaalla, yli viidennes Ahvenanmaalla ja vajaa 15 % Satakunnassa.

Tärkkelysperunan viljelystä vuonna 2016 48 % oli Etelä-Pohjanmaalla ja 40 % Satakunnassa. Näillä alueilla sijaitsevat myös tehtaat. Varhaisperunasta kaksi kolmannesta tuotetaan Varsinais-Suomessa. Pohjois-Pohjanmaa tuottaa sertifioidusta siemenperunasta vajaa 70 %.

Perunan tuotantomäärä riittää vastaamaan kotimaista kysyntää. Perunan tuonti- ja vientimäärät vaihtelevat vuosittain, mutta tuonnin ja viennin osuus jää yleensä 2-­­3 % tasolle kokonaistuotantomäärästä.

Sokerijuurikas

Sokerijuurikasta viljellään Suomessa nykyisin noin 12 000 hehtaaria. Ala puolittui 2000-luvun puolivälin jälkeen EU:n sokerireformissa, jossa Suomen tuotantokiintiötä leikattiin 146 000 tonnista ensin 90 000 tonniin ja sen jälkeen vielä 80 999 tonniin. Sokerijuurikkaan tuotantokiintiö poistuu syksyllä 2017 ja kiintiö ei rajoita enää kesän 2017 viljelyä. Tavoitteena on nostaa tuotanto 100 000 tonnin tasolle.

Sokerijuurikasta viljellään nykyisin reilulla 700 tilalla. Juurikaspinta-alasta oli 2016 Varsinais-Suomessa 47 % ja Satakunnassa 38 %. Suomen ainoa juurikassokeria jalostava tehdas sijaitsee Säkylässä.

Kotimainen sokerijuurikas täyttää vajaan puolikkaan kotimaisesta sokerin kysynnästä. Yli puolet sokerista tuodaan joko raakaruokosokerina kehitysmaista tai valkosokerina Saksasta, Tanskasta ja Ruotsista.


Lisää aiheesta

Tietoa perunasta

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 23.8.2017