Toimintopainikkeet

Viljojen ja öljykasvien tuotanto

Suomi on maailman pohjoisin viljaa tuottava maa. Kasvinviljelytiloja oli yhteensä noin 31 466 kappaletta vuonna 2016. Viljeltyä alaa Suomessa on yhteensä noin 2,28 miljoonaa hehtaaria ja siitä yli puolet on viljan sekä öljy- ja valkuaiskasvien viljelyssä. Luken ennakkotiedon mukaan vuonna 2017 ohran ala oli pienin yli kahteenkymmeneen vuoteen, kun taas härkäpavun, kauran ja kuminan viljelyala kasvoi. 

Eniten viljelty kasvi on ohra. Ohraa käytetään rehuksi suoraan tiloilla, mutta myös teollisuuden raaka-aineena rehu-, tärkki- sekä mallasteollisuudessa. Ohraa tuotetaan eniten Varsinais-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Hämeessä.

Toiseksi suosituin viljelykasvi on kaura. Kaura on vaatimaton kasvi, joten se sopii hyvin viljeltäväksi Suomessa. Kaura on terveysruokaa, se sisältää beetaglukaania, eli vesiliukoista kuitua. Kauran merkitys vientituotteena on kasvanut koko EU-jäsenyyden ajan. Suomessa onkin erityisosaamista mm. puhdas kauran viljelyyn, eli gluteenittoman kauran viljelyyn. Kauraa viljellään eniten Etelä-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa, Hämeessä, Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Suomi on toiseksi suurin kauran viejämaa maailmassa.  

Leipäviljoista tärkein on vehnä. Vehnän merkitys viljelykasvina on kohonnut viime vuosien aikana. Sen käyttö on myös yleistynyt rehuteollisuuden puolella. Päätuotantoalueet ovat Varsinais-Suomi ja Uusimaa.

Rukiin viljelyala on ollut hyvin vaihteleva koko EU-jäsenyyden ajan ja ruista on koko 2000-luvun ajan jouduttu tuomaan. Muutaman viime vuoden ajan rukiin viljelyala on kasvanut ilahduttavan voimakkaasti ja tänä vuonna ruissato kattanee kotimaisen vuosikulutuksen. Rukiin suurimmat tuotantoalueet ovat Varsinais-Suomi ja Uusimaa. 

Öljykasvien viljelyala on vaihdellut viime vuosien aikana todella rajusti. Rypsiä ja rapsia viljeltiin 62 100 hehtaarilla vuonna 2016. Rapsia tuotetaan eniten Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla, kun taas rypsiä tuotetaan eniten Etelä-Pohjanmaalla. 

Lisää aiheesta:
VYR, Vilja-alan yhteistyöryhmä
www.vyr.fi


Lisää aiheesta

Leipätiedotus ry: Kotimaiset viljalajit

Myllyliitto ry


Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 19.9.2017