Toimintopainikkeet

Geopark-alueen mallisopimus

Eteläiselle Saimaalle on perustettu geopark

Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa Saimaan ympärillä sijaitsevien yhdeksän kunnan alueelle on muodostettu geopark. Mukana ovat Imatran, Lappeenrannan ja Mikkelin kaupungit sekä Savitaipaleen, Taipalsaaren, Ruokolahden, Juvan, Puumalan ja Sulkavan kunnat. Hanketta on edistänyt Saimaa Geopark -yhdistys, ja tarkoituksena on ollut kehittää matkailua Saimaalla.

Geopark-kohteet ovat geologisesti merkittäviä ominaispiirteitä sisältäviä alueita tai maastonkohtia. Kartoituksen perusteella soveltuvia kohteita on tällä hetkellä valikoitunut n. 70, joista noin puolet on yksityismailla. Kokonaisuudelle ollaan hakemassa UNESCO:n statusta vielä tämän vuoden aikana. Geopark ei ole suojelualue, vaikka se voi sisältää suojeltuja kohteita.

Geopark-alueeseen liittyvistä toiminnoista kannattaa sopia kirjallisesti

Asioiden selkiyttämiseksi ja ristiriitojen välttämiseksi geopark-alueeseen liittyvistä toiminnoista kannattaa sopia kirjallisesti. Sopimisen sujuvoittamiseksi MTK ja Saimaa Geopark -yhdistys ovat yhteistyössä laatineet mallisopimuksen kuntien ja maanomistajien käyttöön. Mallisopimuksessa on annettu esimerkkejä osapuolten oikeuksista ja velvollisuuksista sopimiseksi.

 
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 10.8.2017