Toimintopainikkeet

Verotus ja veropolitiikka

perunannosto.jpg

Vuoden 2017 aikana hallitus poisti MTK:n tavoitteen mukaisesti varainsiirtoveron osakeyhtiöittämistilanteista. Näin maataloudessa voi vuoden 2018 alusta siirtyä osakeyhtiömuotoon muiden perheyritysten kanssa tasavertaisesti, kun toimintamuodon muutoksessa ei enää tarvitse maksaa 4 prosentin varainsiirtoveroa kiinteän omaisuuden siirtämisestä osakeyhtiöön.

MTK:n pitkäaikainen tavoite toteutui, kun viiden prosentin yrittäjävähennys tuli voimaan vuonna 2017. Yrittäjävähennys koskee laajasti elinkeinotoiminnan, maatalouden ja porotalouden harjoittajia. Myös metsätalouden verotuksessa otetaan huomioon vastaava vähennys. Yrittäjävähennys merkitsee maa- ja metsätalouden harjoittajille noin 38 miljoonan euron verosäästöä. Vastaavan edun saaminen esimerkiksi suoran tulotuen kautta edellyttäisi jopa yli 50 miljoonan euron tuloveronalaista lisätukea.

Yhteismetsän jääminen vähennyksen ulkopuolelle pystyttiin valiokuntavaiheessa eduskunnassa korjaamaan laskemalla yhteismetsiin sovellettavaa verokantaa 26,5 prosenttiin. Metsätalouden tappiollisen pääomatulon 5 prosenttiyksikön vähennysrajoitus poistettiin myös eduskunnan verojaostossa.

MTK järjesti vuonna 2017 yhdessä MTK:n liittojen kanssa osakeyhtiöittämistilaisuuksia ja veroseminaareja eri puolella maata. Tilaisuuksissa oli reilusti yli tuhat maa- ja metsätaloudenharjoittajaa.  

.

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 10.4.2018