Ruuantuotanto ja viljely Suomessa - Maatalous
Ruuantuotanto ja viljely Suomessa
Suomalainen ruoka tulee maalta maanviljelijöiden ja maataloustuottajien työn tuloksena. MTK:n työllä huolehditaan siitä, että kotimainen ruokatuotanto säilyy laadukkaana ja kilpailukykyisenä globaalin toimintaympäristön muutosten keskellä.

Hallituksen esitys vuoden 2024 budjetiksi ei sisällä toimia maatalouden vakavien ongelmien ratkaisuksi. Päinvastoin...

Metsämarssia vietettiin ympäri Suomea viikolla 37. Viikon aikana tuotiin esille erityisesti metsänomistajien roolia...

Kouluissa kokataan syksyllä taas kotimaista
19.09.2023 -
Kokkaa kotimaista -koulukampanja on ihastuttanut kouluissa jo kolmena syksynä. Yli 30 000 kasiluokkalaista on...

Metsänomistajien tavoitteet metsien hyödyntämisessä ovat yleisesti monipuolistuneet. Metsätutka-kyselyn vastausten...
Maanviljely ja kotimainen ruoka
Kansalaisilla on oikeus mahdollisimman lähellä tuotettuun ruokaan ja sesongin mukaisiin raaka-aineisiin. MTK:n tavoitteena on myös maaseutuelinkeinojen kannattavuudesta ja arvostuksesta huolehtiminen, jotta maanviljelijät ja maataloustuottajat pystyvät tekemään arvokasta työtään.
Turvallista ruokaa perhetiloilta
Suomalainen ruoka tuotetaan Euroopan puhtaimmassa maassa ja ympäristössä. Talvi puhdistaa pellot taudeista ja tuholaisista. Viileä, valoisa kesä antaa makua. Perheviljelmät tuottavat turvallista ruokaa kestävin menetelmin. Suomessa ei typistetä lintujen nokkia eikä sikojen saparoita. Antibiootteja käytetään vain sairauksien hoitoon, ei ennaltaehkäisevästi. Kotimaiset kananmunat ovat salmonellavapaita.
Vuonna 2018 Suomessa oli noin 49 200 maatilaa. Maatilojen keskipeltoala oli noin 45,4 hehtaaria. Luomutuotanto on osa monimuotoista maataloutta. Luomutiloja oli vuonna 2017 4 587, eli kaikista maatiloista luomutiloja on noin 9,5 %.
Suomalainen ruoka on turvallista, puhdasta ja sen alkuperä tiedetään pellolta pöytään. Korkeat laatuvaatimukset yhdessä valvonnan kanssa takaavat koko ketjun toimivuuden. Suomalaiset viljelijät ovat halukkaita osallistumaan ympäristönhoidon tavoitteisiin ja omaksumaan entistä kestävämpiä viljelymenetelmiä. Suomalaistiloista lähes 90 % kuuluu EU:n hyväksymään maatalouden ympäristöohjelmaan.