Toimintopainikkeet

Ruokahävikki

Suomalainen ruokaketju heittää ruokaa hukkaan vuosittain noin 400 miljoonaa kiloa. Kaikesta syömäkelpoisesta ruuasta heitetään pois jopa 10–15 prosenttia.

Kotitalouksien osuus ruokahävikistä on merkittävin, yli kolmannes. Keskiverto suomalainen heittää ruokaa pois 20–30 kiloa vuodessa. 

Jos syömäkelpoista ruokaa heitetään roskiin, ruuan tuotannosta aiheutuneet ympäristövaikutukset ovat syntyneet turhaan. Roskiin heitetty ruoka kuormittaa myös kukkaroa – on arvioitu, että me suomalaiset heitämme ruokaa roskiin vuosittain noin 500 miljoonan euron arvosta. 

Suunnittele, harkitse ja säilytä oikein

Kotitaloudet voivat pienentää ruokahävikkiään suunnittelemalla ostoksensa ja ateriansa hyvin, ostamalla oikean määrän ruokaa ja säilyttämällä ruokaa järkevästi, oikeissa lämpötiloissa.

Parasta ennen -päiväyksen jälkeen ruoka voi olla vielä syömäkelpoista, jos se on säilytetty oikein – haista, tunnustele ja maista!  

Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään erittäin herkästi pilaantuvissa tuotteissa. Se on sananmukaisesti viimeinen käyttöpäivä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ei suosittele elintarvikkeen käyttämistä tämän päiväyksen jälkeen.


Lisää aiheesta

Saa syödä -hanke

Maa- ja kotitalousnaiset
Älä ruoki hukkaa

Kuluttajaliitto
Arkiruuan tuunausopas

MTT
Foodspill-hanke

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 27.8.2013