Toimintopainikkeet

Maatalouden taloudellinen vastuu

Maataloudella on elintarvikesektorista suurin työllistävä vaikutus ja maatalous on avainasemassa maaseudun elinvoimaisuuden ylläpitäjänä.

Maatalous työllistää ruokaketjun alkupäässä noin 90 000 isäntää, emäntää ja maataloustyöntekijää. Samalla maatalous luo työpaikkoja jalostuksessa, teollisuudessa, kuljetuksessa, markkinoinnissa ja kaupassa. Yhteensä ruokaketju työllistää yli 300 000 suomalaista. Ruuantuotannon aluetaloudellinen merkitys on monella paikkakunnalla erittäin merkittävä.

Kotimainen elintarviketeollisuus tarvitsee kotimaista raaka-ainetta. Kotimainen maataloustuotanto on siten edellytys elintarviketeollisuutemme työpaikkojemme säilymiselle Suomessa.

Hyvinvoiva maaseutu luo työtä myös muille

Elinvoimainen maatalous on myös tärkeä tulonlähde muille maaseutuelinkeinoille. Maatilalle hankitaan siemeniä, lannoitteita, rehuja, koneita ja niiden osia, polttoaineita, rakennustarvikkeita ja monenlaista muuta tarviketta. Maatilalta kuljetetaan pellon satoa siemeneksi ja edelleen jalostettavaksi, eläimiä teuraaksi sekä porsaita ja vasikoita toisille tiloille kasvatettaviksi.

Karjatiloilla tarvitaan työntekijöitä kuten muun muassa eläinlääkäriä, keinosiementäjää ja sorkanhoitajaa. Koneet tarvitsevat huoltoa ja varaosia. Työtä tarjoaa myös tuotannon puhtauden ja turvallisuuden sekä eläinten hyvinvoinnin valvominen.


Lisää aiheesta

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 13.6.2012