Toimintopainikkeet

Ravitsemusvastuu alkutuotannossa

Suomalainen ruoantuottaja haluaa tuottaa laadukasta ja maistuvaa ruokaa kuluttajien hyvän ravitsemuksen edistämiseksi. Ruuan tulee maistua hyvälle, sillä ravitseva ruoka edistää terveyttä vain, kun ruoka tulee ilolla syödyksi. Ruokailutilanne vaikuttaa suuresti siihen, miten ruoka maistuu.

Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee 

Me emme syö yksittäisiä elintarvikkeita vaan kokonaisia aterioita, jotka vaihtelevat päivittäin, viikoittain ja vuodenaikojen mukaan. Yksilön ravitsemustilaan vaikuttaakin lähinnä ruokavalion kokonaisuus – eivät yksittäiset suupalat.

Ruuan terveysvaikutukset kiinnostavat Suomessa kuluttajia enemmän kuin muualla Euroopassa. Ruokavalion kokonaisuus on viime kädessä kuluttajan vastuulla. Kuluttaja valitsee kaupasta mieleiset tuotteet ja valmistaa niistä aterian kykynsä mukaan. Meillä Suomessa osataan tehdä ruokaa, vaikka taito onkin rapistumassa. Kiinnostus ruokaa ja ruokakulttuuria kohtaan lisää myös kiinnostusta ruuan ravitsemuksellisuutta kohtaan.

Suomessa syödään perinteisesti usein kodin ulkopuolella: työpaikoilla, kouluissa ja päiväkodissa. Kaupungistumisen myötä myös vapaa-ajan ulkona syöminen on yleistynyt. Siksi ei olekaan yhdentekevää, mitä työpaikkaruokaloissa ja ravintoloissa ruokailijoille tarjotaan ja mistä ruokapalvelut raaka-aineensa hankkivat.

Jokainen ruokaketjussa työskentelevä tuntee ravitsemusvastuunsa

Kansallisen ruokastrategian (2010) visiona on, että vuonna 2030 Suomessa syödään maukasta, terveellistä, kestävästi tuotettua ja turvallista ruokaa. Tämän toteutumiseksi tarvitaan osaavia ihmisiä ruokasektorin joka portaassa pellolta pöytään ja ruuan arvostuksen lisäämistä. Tarvitsemme myös selkeämpää ja johdonmukaisempaa ruoka-asioiden hallintaa sekä vahvaa kuluttajatuntemusta.


Lisää aiheesta

Maa- ja metsätalousministeriö

Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 13.6.2012