Takaisin Maatalousyrittäjilläkin katse tulevassa

Artikkeli – Maaseudun edunvalvonta

Maatalousyrittäjilläkin katse tulevassa

07.04.2020

Vatsaa kaihertaa, päätä painaa, unet ovat levottomia. Ajatukset palaavat yhteen ja samaan koronaan. Monen maatalousyrittäjän huulilta kuuluu ”kyllä on kova paine”. Toiselle huoli on pieni huoli, toiselle se on kauhu. Toisella on ennestään huolenaiheita, jotka henkilökohtaisesti koskettavat enemmän. Suurin osa asettautuu välimaastoon.

Huoli, pelko, hämmennys ja epätietoisuus ovat monelle maatalousyrittäjälle tuttuja kokemuksia jo vuosien varrelta.  Kun on pitkään kokenut olevansa syyllistetty ilmastokriisin vuoksi, ovat voimat kuluneet puolustautumiseen.  Koronavirus-pandemian aikana näkökulma on muuttunut, ja oman maan tuotannon arvostus on tullut näkyväksi.  Suunnan nopea muutos saattaa hämmentää.

Mielessä pyörii kysymyksiä liittyen huoleen omasta terveydestä ja työkyvyn ylläpitämisestä, taloudesta ja turvallisuudesta.

Kuka hoitaa eläimiä, jos minä sairastun? Miten saan työvoimaa kesäksi? Mihin nyt satsataan suunnitelmissa, jotta satoa kerätään? Miten hoidan yhtä aikaa omat työt, iäkkäitä vanhempia ja kotona olevia lapsia? Miten elinkeinolleni käy? Miten saan hetken rauhaa paineilta? ”Pää meinaa hajota”, puuskahtaa ystävä.

Maatalousyrittäjä on aina vähintään itsensä johtaja. Poikkeustila vaatii omanlaista johtajuutta ja yhdessä tekemistä.  Meiltä kaikilta odotetaan suojautumista virustartuntojen hillitsemiseksi. Suojautuminen on tärkeää, se pitää turvassa.  Sen sijaan omien kysymysten kanssa päästään eteenpäin silloin, kun keskitytään toimintaan, tartutaan joustavasti ongelman ratkaisemiseen, eikä jäädä jumiin tappiomieli asemaan.   Kaiken keskellä on hyvä olla lempeä itseään kohtaa ja alentaa rimaa sieltä mistä voi.  Ihmettelyllekin pitää antaa aikansa.

Vahvat tunteet pyrkivät kovasti kahlehtimaan.  Pitkään jatkuessaan kehollinen stressitila voi uhata työkykyä ja -hyvinvointia. Yrittäjä, pidä huolta itsestäsi. Kokeile, olisiko tästä muistilistasta sinulle apua.

Muistilista
  • Ole aktiivinen, ylläpidä joustavia rutiineja niin paljon, kuin se on mahdollista.
  • Erota työ- ja vapaa-aika. Anna keholle aikaa rauhoittua ja palautua rasituksesta. Pidä päivän mittaan ainakin mikrotaukoja. Aisti luonto ympärilläsi.
  • Tunnista huolesi ja stressin aiheuttamat vaikutukset sinuun. Mieti, miten niitä kohtaat.
  • Rajaa huolten miettiminen erityisiin huolihetkiin, älä kanna niitä koko aikaa mukanasi.
  • Mieti ongelmien ratkaisemisen suuntaan yksi asia kerrallaan. Tee suunnitelma ja toinenkin.
  • Keskity siihen, mihin voit vaikuttaa. Anna mahdollisuus uusille ideoille, älä sulje niitä pois. Muuta tarkastelutapaa – miten muuten tätä asiaa voisi lähestyä?
  • Harkitse – vältä impulsiivisia ratkaisuja stressitilanteessa.
  • Ole yhteydessä muihin maatalousyrittäjiin. Kysy, kuuntele ja kerro. Vahvista ”kaveria ei jätetä” – meininkiä.
  • Älä jää yksin. Kysy aktiivisesti tukea ja neuvoa.

Tilojen ja sukujen historiat kertovat omia selviytymistarinoitaan kriisistä ja toisesta.  Vanhoissa tarinoissa on joskus viisauden siemeniä. Suurista harmeista harva on selvinnyt yksin. Kaiken pelokkuuden, paineen ja kivun kannattelijana nousee usein esiin ajatukset yhdessä tekemisen hetkistä ja välittämisestä. Kuinka nyt mekin ollaan sillä tavalla, että ajallaan tästäkin keväästä voidaan muistella ”rakennettiin yhdessä siltaa ja jatkettiin matkaa”?


Pirjo Latvanen
psykologi, psykoterapeutti, maatilan emäntä Akaasta


Artikkeli on osa Maaseudun tukihenkilöverkon juttusarjaa, joka on tarkoitettu erityisesti maaseudun asukkaiden ja yrittäjien tueksi. Ensi viikolla ilmestyvässä juttusarjan kolmannessa osassa käsitellään maaseudun seniorasukkaiden tilannetta koronaepidemian aikana.

Älä jää yksin huoliesi kanssa, olivat ne sitten taloudellisia, työhön liittyviä tai muita arjen huolia. Sinua varten täällä ollaan: Ota rohkeasti yhteyttä Maaseudun tukihenkilöverkon tukihenkilöihin, jotka löydät www.tukihenkilo.fi -sivustolta. Voit soittaa kenelle tukihenkilölle tahansa, mihin päin Suomea vaan.

Melan Välitä viljelijästä -projektin kautta saat maatalousyrittäjänä maksutonta ja luottamuksellista apua silloin, kun henkiset voimavarasi tai taloudelliset resurssisi joutuvat koetukselle. Ota yhteyttä alueesi projektityöntekijään, yhteystiedot löydät täältä.


aiheet: hyvinvointi, korona