Toimintopainikkeet

Maankäytön sopimusmallit

MTK:n on solminut eri tahojen kanssa useita suositussopimuksia. Suositussopimukset ovat käytettävissä sellaisinaan, tai niitä voidaan käyttää apuna ja tukena oman sopimuksen laatimisessa. Suositussopimus ei velvoita ketään. Jokainen vastaa itse allekirjoittamiensa sopimusten sisällöstä. 

Erilaisista sopimuksista on mahdollista neuvotella molempia osapuolia tyydyttävät korvaukset. Korvauksen määrityksessä on syytä arvioida maanomistajalle aiheutuvaa haittaa, maapohjan arvoa ja tuotto-odotuksia sekä maanomistajan mailla sopimuksen perusteella harjoitettavan liiketoiminnan mahdollista tuottoa. MTK ei kilpailuoikeudellisista syistä suosita koko maan kattavia korvaustasoja sopimuksissaan. Tästä pääsäännöstä poikkeuksena on suositussopimus yksityistien käyttömaksusta. 

Joissain vanhoissa sopimusmalleissa on vielä yhteisesti sovittuja korvaussummia. Nämä sopimukset ovat monilta osin vanhentuneita, eikä esitetyt korvaussummat vastaa maanarvoa nykyhetkessä. Vanhat sopimukset ovat kuitenkin tekstisisällöltään käyttökelpoisia. Neuvottelut uusista sopimuksista ovat kesken. 

Sopimusasioissa MTK:n jäsenet voivat aina olla yhteydessä MTK:n lakimiehiin lisätietojen saamiseksi. 

MTK on tehnyt suositussopimukset seuraavista asioista. Osa sopimuksista on saatavana tältä sivulta, osa avautuu vain jäsenverkko Repussa.

 
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 31.1.2019