Toimintopainikkeet

MTK-Pirkanmaa

Tukikoulutusta kevät 2015

MTK-Pirkanmaa järjestää tukikoulutustilaisuuksia maaliskuun aikana. Päiväohjelma julkaistaan myöhemmin. Ks. linkistä lisätietoja

 
 
 

Verokoulutusta Ahlmanilla

Verokoulutusta MTK-Pirkanmaan jäsenille 10.2. Tampereella Ahlmanilla, Selinin salissa. Veropäivä alkaa aamukahvilla klo 9:30 ja päivän aikana alustavat Antti Haapamäki TSOP:sta, Timo Sipilä MTK:sta ja Suvi Niittyoja Verohallinnosta. Aamukahvin tarjoaa TSOP.

 


 
 Laske Ystäväsi Ellivuoressa

Perinteinen MTK-Pirkanmaan, Satakunnan- ja Varsinais-Suomen yhteinen laskettelutapahtuma MTK:n jäsenille ja heidän ystävilleen pidetään perjantaina 6.2.2015 Ellivuoressa, säävarauksella.

 


 
 

Palkka ajallaan - kutsu Seinäjoelle!

Saatetaan joukolla ministeri Orpo Maviin Seinäjoelle, tiistaina 25.11. klo 9.00. Olemme kaikki tyrmistyneinä kuulleet ennakkotietoja, joiden mukaan merkittävä osa vuoden 2015 tukimaksatuksista siirtyisi seuraavan vuoden puolelle. Pahimmillaan tämä tarkoittaa lähes 600 miljoonaa euroa eli yli kolmannesta kokonaistuen määrästä. Markkinahintojen alhaisen tason ja tukien alenemisen lisäksi tämä on isku vyön alle. Emme tätä voi hyväksyä, vaan vaadimme tukien eli palkkamme maksamista ajallaan.
 
 
 

STOP TURHALLE  BYROKRATIALLE 4.9.2014

Byrokratia näännyttää viljelijän. Suunnitelmallisuudelle ja luovuudelle ei jää tilaa, kun suurin huoli on yhä tarkemmaksi käynyt valvonta. Nyt jos koskaan asialle on tehtävä jotain!

Viljelijät ovat kutsuneet maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon ja viranomaisia 4.9. Seinäjoelle kuulemaan, mikä mättää eniten. Tavoitteena on suora vuoropuhelu, ongelmien esittely ja asioiden vieminen eteenpäin. Paikalle odotetaan viitisensataa viljelijää. Pirkanmaalta pääsee yhteiskuljetuksella joko eteläistä tai pohjoista reittiä.

Ohjelma torstaina 4.9.2014, Koulutuskeskus Sedun Törnävä –sali,
Törnäväntie 24, Seinäjoki.

 
 
 

Kesäkissa Pirkamaalla elokuun lopussa!

WP_20140704_004.jpgVuosi 2014 on MTK:ssa valtakunnallinen Maaseutunuorten teemavuosi, Intohimon vuosi. Teemavuoden hengessä kesäistä tunnelmaa luo Maaseutunuorten Kesäkissa. OKRA:n julkistuksen jälkeen tämä Maaseutunuorten vaaleanpunainen maskottitraktori on lähtenyt pitkälle

Lauantai 30.8:

Vesilahti, Maaseutuväen Elonkorjuutapahtumamaakuntakiertueelle. Kesäkissa vierailee jokaisen MTK-liiton alueella erilaisissa tapahtumissa ja päättää matkansa lokakuussa KoneAgriaan.

Kesäkissa tavattavissa mm. seuraavissa tapahtumissa: Perjantaina 29.8. Orivedellä Taiteiden Yössä ja lauantai 30.8. Vesilahdessa Maaseutuväen Elonkorjuutapahtumassa.

  
 
 

Okra-näyttely Oripäässä 4.7.2014

Kesän Okra-maatalousnäyttely pidetään Oripäässä 2.-5.7.2014.Tule mukaan Kasvukausi-hankkeen opintomatkalle Okraan 4.7.2014. Lähdöt aamulla Parkanosta, Virroilta ja Luopioisista, perillä Oripäässä noin klo 10:00. Paluumatkalle lähdetään viimeistään kello 17 näyttelyn sulkeuduttua.
Matkapäivä on perjantai 4.7.2014 ja matkan hinta on 20 euroa/hlö, alle 12-vuotiaat 10 euroa. Hintaan sisältyy bussikyyti + näyttelylippu + kahvit menomatkalla.
 
 
 

MTK-Pirkanmaan keväkokous 11.4.2014 Ikaalisissa

MTK-Pirkanmaan kevätkokous pidettiin Ikaalisissa, Ikaalisten Oma Tuvalla perjantaina 11.4.2014. Kokouksessa oli 68 osallistujaa.

Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen 11 §:n kevätkokoukselle määräämät asiat: vuoden 2013 toimintakertomuksen hyväksyttiin, tilinpäätöksen vahvistettiin ja vastuuvapaus myönnettiin liiton johtokunnan jäsenille.

Salorinteen säätiön stipendit luovutettiin kokouksen aluksi. Stipendien saajat:
Heikki Karjainen Vesilahti, Timo Kivilahti Vilppula, Lauri Kokkola Pälkäne, Juha-Matti Nuora Vesilahti, Anna-Maria Pajukivi Luopionen, Juho-Matti Sorri Vesilahti, Jessica Uusitalo Ylöjärvi.

J.Marttila3.jpg

Kokousesitelmän piti MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. Lue lisää

 
 
 

Maatilojen tuotantorakennusten saneeraus ja vuokraus hevostalli- ja pieneläintoimintaan

Voidaanko eläinharrastustoiminnan mahdollisuudet ja tilan käyttämätön rakennusresurssi yhdistää tuloa tuottavalla tavalla? Aiheesta tarjolla tiivis tietopaketti koulutuspäivässä Sastamalan Ellivuoressa 27.3.2014
 
 
 

Toteutuessaan uusi ympäristökorvausjärjestelmä kohtelee Pirkanmaata todella kaltoin.

Vuosien 2015-2020 maatalouspolitiikan periaatteet ratkaistaan kansallisesti maaliskuun aikana. EU-tason päätökset on tehty jo aikaisemmin. Valmisteluista on kantautunut erittäin huolestuttavia tietoja. Toteutuessaan ehdotetun kaltaisena uusi ympäristökorvausjärjestelmä kohtelee Pirkanmaata todella kaltoin.

 
 
 

Viljelijöiden tukihakukoulutukset Pirkanmaalla keväällä 2014

Aika ja paikka

18.3.         Lempäälä, Manttaalitalo, Manttaalitie 1
20.3.         Orivesi, Oriveden Opisto, Koulutie 5
25.3.         Hämeenkyrö, Koskilinna, Koskilinnankuja 3
26.3.         Virrat, Nuorisokeskus Marttinen Vanha Pappila, Herrasentie 16
27.3.         Tampere, UKK-instituutti, Kaupinpuistonkatu 1
28.3.         Ruovesi, Kylätalo Tapiola Hanhontie 10, Väärinmaja

 
 
 

Maatalousverotuksen koulutuspäivä UKK:lla 11.2.2014

Tiistaina 11.2.2014 veropäivä UKK-instituutissaverologo.gif
Osoite: Kaupinpuistonkatu 1, 33500 Tampere

Veropolitiikka, maatilatalouden verotus ja veroilmoituksen täyttö
Rakennusalan ilmoittamisvelvollisuus

Timo Sipilä, MTK
Suvi Niittyoja, Verohallinto

Paikalle voi saapua ilmoittautumatta!

 
 
 

Laske Ystäväsi jälleen Ellivuoressa 7.2.2014

Ellivuori 12.2..JPGKoko perheen laskettelutapahtuma Sastamalan Ellivuoressa perjantaina
7.2.2014 klo 12:00 - 21:00
Tule mukaan MTK:n ja Metsänomistajien liiton jäsenten sekä heidän ystäviensä yhteiseen laskettelutapahtumaan. Ellivuoren kaikki rinteet ovat käytössämme ja hiihtohissit ovat jäsenille ilmaiset.

Hissit avoinna klo 12 – 21

Makkara- ja mehutarjoilu klo 15 - 20.
Tapahtuman aikana välinevuokraus tarjoushinnalla 12 € / hlö.

Välinevaraukset etukäteen puh. 010 839 5414 tai ski@ellivuori.fi

Varaa ajoissa, välineitä on saatavana rajoitetusti. Varatut välineet on noudettava viimeistään klo 18.

Ruokaa, kahvia ja virvokkeita on mahdollisuus ostaa rinneravintolasta.

Tervetuloa mukaan - juuri Sinä ja Ystäväsi!

 
 
 

MTK-Pirkanmaan syyskokous UKK:lla 11.12.2013

WP_20131211_001.jpgMaataloustuottajain Pirkanmaan Liiton – MTK-Pirkanmaa ry:n sääntömääräinen syyskokous Tampereella, UKK-instituutissa keskiviikkona 11.12.2013.

 
 
 

Verokoulutuspäivä 13.11.2013 UKK:lla

verologo.gifHyvä verosuunnittelu säästää euroja. Tule kuuntelemaan maatalousverotuksen ammattilaisia Tampereelle keskiviikkona 13.11.2013
alkaen klo 9:30. Pitopaikka on UKK-instituutin kokoustila Kesä. Päivän aiheita ovat verosuunnittelu, maatalousverotus sekä tilinpäätös. Tilaisuus on maksuton. Tervetuloa!

 
 
 

Vajaakäytössä olevan tuotantorakennuksen jalostaminen vuokrattavaksi varastotilaksi – opintoretki / koulutuspäivä 3.12.2013

Lähde mukaan opintoretkelle tutustumaan, miten viljelijät ovat jalostaneet rakennuksiaan uuteen käyttötarkoitukseen ja saaneet lisätuloa rakennusten vuokrauksesta. Päivän aikana viljelijät kertovat, miten ovat hyödyntäneet toimintaympäristön muutoksia,   miten hankkineet asiakkaita vuokrakohteelleen ja mitä kaikkea tulee huomioida mietittäessä rakennuksille uutta käyttöä tilavuokrauksesta.
 
 
 

Maaseutuyrittäjän riskienhallintapäivä 5.11.2013
Avioehto, testamentti, edunvalvontavaltakirja ja vakuuttaminen

perhe terava.jpgMaatilayrityksen toimintaan vaikuttavat monet eri tekijät. Yrittäjän oman elämäntilanteen vaikutus tilanpitoon jää usein liian vähälle huomiolle. Sairastumisen tai onnettomuuden seurauksena et ehkä voi tehdä itsenäisiä päätöksiä – kuka silloin puolestasi allekirjoittaa? Perhesuhteiden muutos, avioituminen tai eroaminen tai läheisen kuolema johtavat muuttuviin omistusoikeuksiin tai osituksiin. Perinnönjaon seurauksena tila voidaan joutua pahimmillaan pilkkomaan tai se voi periytyä yllättävälle taholle. Muuttuviin elämäntilanteisiin valmistautuminen kannattaa. Tule kuuntelemaan muuttuvien elämäntilanteiden hallinnasta Kasvukausi-hankkeen

 
 
 

Maaseutuvirasto kerää maatilojen ajantasaiset tiedot.

mavilogo.jpgMaaseutuvirasto päivittää syksyn aikana maatilojen tiedot ja viljelijätukien asiointioikeudet. Tarkoituksena on, että jatkossa allekirjoittaminen ja valtuutusten antaminen hoituvat viljelijöiltä entistä toimivammin. Viljelijöille lähetetään lomake, joka on palautettava täytettynä lokakuun loppuun mennessä. Lomakkeen palauttaminen varmistaa sujuvan tukihaun vuonna 2014.
Lomake 455 lähetetään viljelijöille syyskuun loppupuolella. Varmistaakseen sujuvan tukihaun vuonna 2014 viljelijän tulisi palauttaa lomake 455 täytettynä 31.10.2013 mennessä. Uudistus koskee sekä paperilomakkeella tukea hakevia että sähköisiä hakijoita. Lomakkeen voi palauttaa palautuskuoressa tai sen voi viedä kuntaan.
 
 
 

Opintomatka Jyväskylän KoneAgriaan 10.10.2013

koneagria-logo.jpg

Kasvukausi-hankkeen opintomatka Jyväskylän KoneAgriaan järjestetään torstaina 10.10.2013. Pirkanmaalta Jyväskylään mennään viidellä bussilla (toteutuu, jos 20 hlöä ilmoittautuu/bussi). Jyväskylässä ollaan perillä noin klo 11 ja paluumatkalle lähdetään viimeistään näyttelyn sulkeuduttua klo 17, lähtöaika sovitaan yhteisesti menomatkalla. Matkan hinta on 20 euroa. Vapaaliput eivät alenna matkan hintaa.

 
 
 

Selvityspyyntö jo tilalla olevien peitattujen öljykasvien siementen osalta

Arvoisa viljelijä
Euroopan komissio antoi vastikään asetuksen, jonka mukaan rypsin ja rapsin siementen peittaus neonikotinoideja (klotianidi, tiametoksaami, imidaklopridi) sisältävillä valmisteilla on koko EU:n alueella kielletty väliaikaisesti (kahden vuoden ajan).

Neonikotinoideilla peitatun rypsin ja rapsin siemenen kylvö on kielletty 1.12.2013 lähtien.

Toisin kuin syysmuotoisilla rypsillä ja rapsilla, kevätmuotoisilla ei jää ennen kylvökiellon voimaantuloa yhtään kylvökautta, jonka aikana voitaisiin järkevällä tavalla käyttää jo tilalla olevat peitatut siemenet. Samalla on myös muistettava, että syyskylvettävien öljykasvien kylvöikkuna on todella pieni ja myös näitä jo tilalla olevia siemeniä voi jäädä käyttämättä.

Viljelijät, siemenala ja viranomaiset selvittävät yhdessä mitä keinoja olisi käytettävissä, jotta varastot voitaisiin käyttää komission asettamasta ehdottomasta kiellosta huolimatta. Luvan saaminen on epävarmaa.

Viljelijöillä olevien, omaa viljelyään varten hankkimiensa, varastojen määrästä pyydetään MTK:lta ja SLC:ltä arviota.

Tieto varastojen kokonaismäärästä tarvitaan kesäkuun loppuun mennessä, jotta tieto saadaan eteenpäin MMM:lle.

 

Opintomatka Seinäjoen Farmariin 4.7.2013

Kasvukausi-hanke järjestää opintomatkan
Seinäjoen Farmari-maatalousnäyttelyynFarmari13.jpg torstaina  4.7.2012.
Matkaan lähdetään neljällä bussilla: Lähdöt Pälkäneen Kyynäröstä ja Laitikkalasta, Urjalasta sekä Vesilahden Narvasta. Matkan hinta on 30 €/osallistuja. Bussikyydit toteutuvat mikäli lähtijöitä on 15 hlöä /auto.

 
 
 

Minkintuotannon uudet tuulet  - opintoretki

Vanhat tuotantorakennukset ja uusi tuotantoteknologia hyötykäyttöön

Aika: Perjantai 7.6.2013 klo 7.00 – 20.30
Lähtö opintoretkelle bussilla, ABC-Huittinen, Loimijoentie 89
Vierailukohteita ovat Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto / Vaasa
Turkistuotantotila, Suomen Yrittäjäopisto / Kauhava

Lounaan tarjoaa Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry.
Osallistumismaksu 40 € / hlö. Opintomatkan järjestää
AF-Innova / Tyhjät Tuotantorakennukset Tehokäyttöön -hanke 
 
 

Kaavoituksella kyliä kehittämään -tilaisuus 22.5.2013

Kutsu kyläkaavoitusseminaariin!
Toimiiko kyläkaavoitus maaseudun rakentamisen ohjaajana, milloin ja millä resursseilla työ etenee?  Kehittyvätkö vai taantuvatko asemakaava-alueiden ulkopuoliset alueet? Mistä elementeistä muodostuu kasvupainealueiden problematiikka? Asemakaava-alueiden ulkopuoliset alueet?
Maaseudulla rakentamisen haasteet jne. Tule kuuntelemaan ja osallistumaan. Paikka: Tampereen kaupungin kirjasto, Pirkankatu 2
Aika: 22.5.2013 klo 13 -16

 
 
 

MTK-Pirkanmaa ry:n sääntömääräinen kevätkokous 17.4. klo 10:00.

Kokousväki kahvilla.jpg
Kokousväki aamukahvilla Oriveden Suojalla
MTK-Pirkanmaa kevätkokous pidettiin 17.4.2013 klo 10:00 Oriveden Suojalla. Kokousesitelmän piti MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.
- Maailmanlaajuinen ruokatrendi näkyy voimakkaasti myös Suomessa. Ruoka on pop ja reseptien vaihtaminen trendikästä. Hyvä niin, koska suomalainen ruokakulttuuri kukoistaa, elää arjessa ja kehittyy. Ruokavillityksen rinnalla näkee ilmiön siitä, että kansalaisten tieto ja ymmärrys siitä, mistä ruoka tulee ja miten sitä tuotetaan, on vieläkin hataralla pohjalla. Osa kuluttajista on vieraantunut ruoan alkuperästä ja luonnontuntemuksessa olisi parantamisen varaa.
 
 
 

EU-tukikoulutuksia viljelijöille keväällä 2013

Kasvukausi-hankkeen järjestämät tukikoulutukset ovat päättyneet. Koulutustilaisuuksissa esitetyt materiaalit löytyvät sivuiltamme. Sähköisen tukihaun koulutuksia ATK-luokissa pidetään mm. Lempäälän maaseutuhallinnon alueella 17.4. alkaen. Lue lisää ao. linkistä.

 
 
 

Maatalousverotuksen koulutuspäivä 13.2.2013 Tampereella.

Keskiviikkona 13.2.2013 veropäivä UKK-instituutissaverologo.gif
Osoite: Kaupinpuistonkatu 1, 33500 Tampere

Veropolitiikka, arvonlisäverotus ja veroilmoituksen täyttö

Timo Sipilä, MTK
Suvi Niittyoja, Verohallinto
Jukka Mattila, Verohallinto

Kahvitarjoilu klo 9:30.
Tervetuloa!

 
 
 

Maaseutuyrittäjän riskienhallintapäivä 31.1.2013 Tampereella.

01032012573.jpgElämäntilanteen vaikutus tilanpitoon jää usein liian vähälle huomiolle. Yrittäjä itse on sekä maatilan suurin voimavara, että myös suurin riski.
Yrittäjän toimintakyvyttömyys sairauden tai onnettomuuden vuoksi, muutokset parisuhteessa (alku tai loppu) ja läheisen kuolema vaikuttavat myös yritystoimintaan ja sen jatkamiseen. Muuttuviin elämäntilanteisiin valmistautuminen kannattaa. Tule kuuntelemaan oman elämäntilanteiden hallinnasta Kasvukausi-hankkeen tilaisuuteen Tampereen kylpylään.

 
 
 

Tukioikeus ja vuokrasopimusinfo 28.1.2013

järjestetään Mouhijärven Osuuspankilla (Uotsolantie 43 A) 28.1. klo 14-16.
Asiantuntijana videoyhteyden avulla on MTK:n maatalouslinjan lakimies Marica Twerin. Tule päivittämään tietosi ja tee sopimukset oikein.
Etukäteen ilmoittauneille jaetaan materiaali ja päivitetty vuokrasopimusmalli.

 
 
 

Veroilta Vesilahdessa 28.1.2013

Maataloudenharjoittajien ja metsänomistajien alueellinen veroilta
Vesilahden yläasteen Ateena-auditoriossa ma 28.1. klo 18.30 - 21.30. Luennoitsijat: agronomi MMM Tarja Ylä-Viteli ProAgria Etelä-Suomi, metsätalousininööri Matti Äijö Suomen metsäkeskus.verologo.gif

Tule päivittämään tietosi verolomakkeiden täyttöä varten.

Kahvitarjoilu
Tervetuloa kaikki asiasta kiinnostuneet!

Järjestäjinä:
MTK-Vesilahti ja MTK-Lempäälä, MTK-Pirkanmaan Kasvukausi-hanke ja Vesilahden kunta

 
 
 

MTK-Pirkanmaan syyskokous 13.12.2012 UKK:lla

Maataloustuottajain Pirkanmaan Liiton – MTK-Pirkanmaa ry:n sääntömääräi-

nen syyskokous pidettiin Tampereella, UKK-instituutissa
torstaina 13.12.2012  alkaen klo 10.00. hannukarppila.JPG

Syyskokoustunnelmia 13.12.2012.
Hannu Karppila Kangasalta herättelee kuntien luottamustoimen haltijoita. Omalle maalle pitää saada rakentaa.
 
 
 

Järjettömät hinnat - epäreilun kaupan tapahtuma Tampereen Keskustorilla

ruokakamppisreppuun.jpg
Tampereen Keskustorilla myytiin leipää ja porsaanlihaa tuottajahinnalla.

Pirkanmaalaiset viljelijät myivät Tampereen Keskustorilla kotimaista ruokaa tuottajahintaan 14.11. kello 11-13. Tempauksella haluttiin kiinnittää huomioita maatalouden heikkoon kannattavuustilanteeseen ja siihen, että tuottajien saama osuus kotimaisen ruuan hinnasta on elintarvikeketjun pienin, vaikka työmäärä on suurin.
Jonoa alkoi muodostua jo ennen puolta kymmentä. Leipää ja porsaanlihaa oli varattu 300:lle ensimmäiselle. Tuotteet loppuivat noin klo 12:30. Ilman jääneet eivät turhasta jonotuksesta kimpaantuneet vaan ymmärsivät tilanteen. Monet tulivat torille antaakseen tukensa viljelijöille. Reippasti myös paikalla olijat myönsivät, että halpa ruoka houkutti.

leipäpiirakka.jpg 

  
 
 

Veropäivä Tampereella 22.11.2012

Hyvä verosuunnittelu säästää euroja. Tule kuuntelmaan maatalousverotuksen ammattilaisia Tampereelle Ahlmanille, osoite Hallilantie 24, Tampere. Päivän aiheita ovat verosuunnittelu maatalousverotus sekä tilinpäätös. Tilaisuus on maksuton. Tervetuloa!
 
 
 

SPV-päivä Lempäälässä 12.11.2012

Maatilojen sukupolvenvaihdospäivä Lempäälän Manttaalitalolla
maanantaina 12.11.2012 kello 9:00-15:00. Tilaisuus on osallistujille maksuton.

Tervetuloa!

 
 
 

Katso 10.10. pidetyn vaalipaneelin tallenne verkossa!

Muista äänestää sunnuntaina 28.10.2012

 
 
 

Osta oikein - säästät euroja! Kilpailutuspäivät maaseudun ammattilaisille

euroja (setelit).jpgOstamisen oppia maatilalle ja maaseudun yrityksiin Valkeakoskella 11.10.2012. Päivän aikana käydään läpi kilpailuttamiseen liittyvää juridiikkaa sekä maaseutuyrityksen investointien kilpailutusta. Lisäksi kuullaan saarijärveläisen viljelijärenkaan kokemuksista yhteisostoista ja viljelijöiden omistaman maatalouskaupan kuulumisia.  Tervetuloa!
 
 
 

Nautojen sähköinen tunnistus etenee hiljalleen

Euroopan Parlamentin istunnossa äänestettiin mietinnöstä, joka sallii sähköiset tunnistimet naudoille, jatkossa sähköiset tunnistimet olisivat virallisia tunnistimia korvamerkkien ohella.
 
 
 

Harhautetaanko kuluttajaa lähiruokatermillä?

Farmari_Maatalousnayttely_Pori_2011 080.JPGMitä lähiruoka on ja mistä sitä saa, tiedätkö onko ostamasi lähiruoka oikeasti lähellä tuotettua? Muuttuuko puolalainen vehnä lähiruoaksi, kun siitä leivotaan leipää Tampereella?
Keskustelutilaisuus lähiruoasta pidetään Tampereella tiistaina 18.9.2012 kello 17:00 Työväenmuseo Werstas, auditoriossa. Illan aikana kuullaan ruokaketjumme merkittävimpiin kuuluvien toimijoiden puheenvuoroja. Illan päätteeksi paneelissa pohditaan lisää aihetta "Harhautetaanko kuluttajaa lähiruokamerkinnöillä". Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin.
 
 
 

Vastaa kyselyyn - Kilpailuvirasto selvittää alkutuotannon kilpailuolosuhteita.

DSCF5715.JPG 

Kilpailuvirasto tekee selvityksen alkutuotannon kilpailuolosuhteista
Kysely koskee etenkin lihatuotantoa, kalankasvatusta sekä kasvihuone- ja avomaaviljelyä. Kyselyllä halutaan selvittää alkutuottajien tuotanto-olosuhteita ja näkemyksiä elintarvikeketjun toiminnasta.Selvityksen tueksi kootaan kilpailuolosuhteita koskevaa tietoa eri markkinaosapuolilta.

 
 
 

Kilpailutuspäivä maaseudun yrittäjille Osaralla 27.9.

kuva 3.jpgOstamisen oppia maatilalle ja maaseudun yrityksiin.
Päivän aikana käydään läpi kilpailuttamiseen liittyvää juridiikkaa sekä maaseutuyrityksen Investointien kilpailutusta. Lisäksi kuullaan saarijärveläisen viljelijärenkaan kokemuksista yhteisostoista.
 
 
 

Maatilojen kehitysnäkymät Pirkanmaalla

Tutkimustuloksen julkistamistilaisuus pidettiin 22.8.2012, tilaisuudessa oli 40 kuulijaa. Seminaarissa julkistettiin Pirkanmaan ELY-keskuksen ja MTK-Pirkanmaan Kasvukausi-hankkeen teettämän kyselyn tulokset maatilojen kehitysnäkymistä Pirkanmaalla. Suomen Gallup Elintarviketieto teki alkuvuodesta 2012 valtakunnallisen Maatilojen kehitysnäkymät -kyselyn 4 000 maatilalle, Pirkanmaalta tiloja oli otannassa mukana 537. Pirkanmaan osalta kyselyyn lisättiin myös osuus koskien luomutuotannon ja lähiruoan näkymiä.

 
 
 

Vaihtoehdot vuonna 2012 märkyyden vuoksi kylvämättömillä pelloilla

Pitkään jatkuneet sateet ovat viivästyttäneet kylvöjä etenkin Itä-Suomessa. Tästä johtuen kaikkia peltoja ei voitu kylvää 30.6. mennessä. Viljelijän tulee yksittäisten kylvämättömien lohkojen tilanteessa perua lomakkeella 145 tuet niiltä lohkoilta, jotka vielä ovat kylvämättä 30.6. jälkeen. Erityisessä tilanteessa tuenhakija voi vedota ylivoimaiseen esteeseen.
Jos viljelijä ei ole voinut täyttää velvollisuuksiaan ylivoimaisen esteen tai poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi, hän säilyttää oikeutensa tukeen. Viljelijän tulee osoittaa, että alueen kylvö ei ole ollut mahdollista 30.6.2012 mennessä. Vapaamuotoinen kirjallinen selvitys on toimitettava kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle 10 työpäivän kuluessa siitä, kun tukiehtoa ei ole voinut täyttää (viimeinen kylvöpäivä 30.6.) eli viimeistään 13.7.2012.
 
 
 

Opintomatka Okra-näyttelyyn 4.7.2012

OKRA2012logo[1].jpgOkra-näyttely kutsuu heinäkuun alussa. Tule mukaan Kasvukausi-hankkeen Opintomatkalle Okraan 4.7.2012. Lähdöt aamulla Parkanosta, Virroilta ja Luopioisista. Perillä Oripäässä noin klo 10:00. Matkan hinta 20 €/hlö.
 
 
 

MTK-Pirkanmaan kevätkokous teki julkilausuman maaseuturakentamisen puolesta

MTK-Pirkanmaan kevätkokous pidettiin 17.4. Hämeenkyrössä Kylätoimintakeskus Heiskalla. Kokous teki julkilausuman puolustaakseen ihmisten oikeutta asua ja muuttaa maaseudulle.

Julkilausuman viesti on, että maaseuturakentamista ei voi ohjata keskusseudun ehdoilla.

  
 
 

MTK ja SEL kampanjoivat yhdessä suomalaisen ruoan puolesta

MTK ja SEL kampanjoivat kotimaisen ruoan ja selkeämpien alkuperämerkintöjen puolesta perjantaina 20.4.2012. Iltapäivän aikana MTK:n ja SEL:n jäsenien iskujoukot tekevät kuluttajagallupia ruoan alkuperämerkinnöistä 120 ruokakaupan edustalla ympäri Suomen.

340_rajattu.jpg 

 
 
 

MTK-Pirkanmaassa harjoittelija

MTK-Pirkanmaan toimistossa työskentelee kuluvan kevään ajan agrologiopiskelija Jenny Siren, joka opiskelee Hämeen ammattikorkeakoulussa Mustialassa ja suorittaa liitossa opintoihinsa liittyvää erikoistumisharjoittelua.

Sirenin toimenkuvaan kuuluu muun muassa alueen hevostallien jäsenkartoitusta ja markkinointiviestinnän suunnittelua.

 
 
 

Miksei maalle saisi muuttaa?

MW6 173 ratsastus.jpgTilaisuus maaseutuasumisen puolesta!
Keskiviikkona 25.4.2012 klo 18 Tampereen Lue lisääammattikorkeakoulun juhlasalissa (D1-04)
os. Kuntokatu 3, Tampere.
Tilaisuus on kaikille avoin — jokainen asiasta kiinnostunut on lämpimästi tervetullut!

 
 
 

Tukihakukoulutusta viljelijöille 2012

Kasvukausi-hanke järjestää kevään EU-tukihakukoulutusta Pirkanmaalla Tampere Vapriikki 3.4. ilta klo 17:30 - 21:00, Virrat Marttinen 4.4. ja Akaan Toijala 5.4. klo 9:30 -16:00. Tervetuloa koulutukseen!
 
 
 

Ympäristötuen jatko 2012-2013

Ympäristötukiohjelmaan jatketaan kahdella vuodella kuluvan kevään tukihaun yhteydessä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että päättyviä ohjelmaa jatketaan. Jokaisen ohjelmassa mukana olevan tilan on perustelua tehdä tämä jatkosopimus.  Muutoksien tekeminen sopimukseen on hyvin rajallista. Tarkemmat tiedot löydät www.mavi.fi sivuilta.

Hakuopas ja täyttöohjeet valmiit

Vuoden 2012 hakuopas ja täyttöohjeet löytyvät tällä viikolla verkosta osoitteista www.mavi.fi/hakuopas ja www.mavi.fi/tayttoohjeet.

EU-avustajien koulutuspäivä pidettiin 15.3.2012 UKK:lla. Päivän luentoaineisto löytyy ao. linkin sivulta.

 
 
 

Osallistu kuntauudistus-keskusteluun

Hallitus on tehnyt esityksen kuntarakenteen perinpohjaisesta muuttamisesta. Keskusteluun kannattaa osallistua paikan päällä tai seurata netissa. Kuntauudistuksen aluekierroksen tilaisuudet (Pori ti 6.3., Tampere ke 7.3., Turku ti 20.3.) lähetetään suorana verkossa valtiovarainministeriön nettisivuilla www.kuntauudistus.fi 

 
 
 

Muuttuuko kunta ja mihin suuntaan?

Tampereella toimiva, itsenäinen Maaseudun Sivistysliiton Tampereen opinto- ja kulttuuriyhdistys ry. järjestää Kunta-uudistusseminaarin 16.2.2012 kello 18:00 Tampereen Yliopiston Linna-rakennuksessa (Kalevantie 5), Väinö Linna-salissa. Tervetuloa!

 
 
 

Veropäivä 16.2.2012

verologo.gifKasvukausi-hankkeen järjestämä veropäivä pidetään UKK-instituutissa Tampereella 16.2.2012.
Päivän aikana kuullaan veropolitiikan ajankohtaiskatsaus sekä maatilatalouden verotusasiaa ja käydään läpi veroilmoituksen täyttöä. OP-liiton pankit tarjoavat aamukahvit. Tervetuloa!
 
 
 

Tuottaja-illat Tampereella 26.1. ja 2.2.2012

MTK-Pirkanmaa ja Kasvukausi-hanke järjestävät tuottajillensa alkuvuodesta kaksi jäseniltaa ohjelman, jäsenetuesittelyjen ja yhteisen illanvieton merkeissä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

 
 
 

Maanmittauslaitoksen kartta-aineistojen ja ilmakuvien käyttöoikeus maksuttomaksi

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut 21.12.2011 uuden asetuksen maanmittauslaitoksen maksuista vuonna 2012. Asetuksen mukaan kiintopiste-, ilmakuva- ja laserkeilaus- sekä maastotietoaineistojen käyttö muuttuu maksuttomaksi. Asetuksen odotetaan tehostavan merkittävästi karttatietojen käyttöä ja se astuu voimaan 1.5.2012.

Aineiston maksuttomuudesta päättänyt maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen muistuttaa nyt tehdyn linjauksen olevan hallitusohjelman mukainen ja merkityksellinen.

 
 
 

MTK-Pirkanmaan syyskokous perjantaina 9.12.

MTK-Pirkanmaan syyskokous 9.12.2012Liiton sääntömääräinen syyskokous pidettiin perjantaina 9.12.2011 UKK-instituutin auditoriossa. Liiton johtokuntaan uutena jäsenenä valittiin Tiina Jokela Hämeenkyröstä.

Kokousesitelmän piti MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Aarno Puttonen.

Puttonen pitää vähintäänkin arveluttavana sitä, että jalostava ruokateollisuus joutuu maksamaan kaupalle markkinointirahaa saadakseen tuotteensa kaupan valikoimiin. Kaupan kova peli kohdistuu myös tuottajiin. Esimerkiksi perunantuottaja maksaa kaupan hävikin. Jos perunoita jää myymättä, laskun maksaa tuottaja. Missä menee kaupan härskiyden raja, Puttonen kysyy ja vaatii epäkohtiin puuttumista lainsäädännöllisin keinoin.

 
 
 

Maatalous mukaan raamiratkaisuun

Hallitus on sopinut ns. raamiratkaisun yhteydessä myös toimenpiteistä maatalouden kannattavuuden ja työllistämisen varmistamiseksi. Sen mukaisesti eduskunnassa jo oleva esitys maatalouden energiaveropalautuksen pienentämisestä jäädytetään tulopoliittisen raamisopimuksen voimassaoloajaksi.
 
 
 

Investointituen ehdot v. 2012; mm. maitokiinti

Valtioneuvosto hyväksyi 1.12.2011 asetuksen vuoden 2012 maatilan investointituen tukikohteista, enimmäismääristä ja hakuajoista. Pääosin tukikohteet, tukimuodot ja tukitasot säilyvät ennallaan, mutta maitokiintiövaatimusta ei enää aseteta uusiin lypsykarjanavetoiden tukipäätöksiin.
 


Sivun alkuun
 
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 19.2.2015