Toimintopainikkeet

Maaliskuussa useita tilaisuuksia eri puolilla Satakunnan MTK:n aluetta

Investrointitreffit maaseutunuorille 6.3.Hotelli Ellivuoressa, Raumalla Maatalousyrittäjän tärkeät juridiset sopimukset ja ihmissuhteet -tilaisuus 12.3. Oikeusturvaan ja yksityisyyden rajoihin perehdytään Sastamalassa 21.3 ja Kankaanpäässä virkistäydytään 27.3. Tule mukaan oppimaan uutta, keskustelemaan, verkostoitumaan ja voimaan paremmin!

Katso lisätietoja tapahtumista

 
 

Maatalouden veropäivät 7.2.2019 esitykset

MTK-Satakunnan maatalouden veropäivät järjestettiin 7.2.2019 Kankaanpäässä ja Kokemäellä. Tapahtumiin osallistui yhteensä yli 100 henkilöä.

Katso tilaisuuden esitykset 

 
 

Viljatilaisuuden 21.1.2019 esitykset

MTK-Satakunta järjesti yhdessä MTK:n ja SLC:n viljan vientihankkeen (Farmers Grain Export) kanssa vientipainotteisen viljatilaisuuden Rauman satamassa Viljavan tiloissa 29.1.2019.

Katso tilaisuuden esitykset

 
 

Juha Sarviluoma MTK:n maaseutunuorten valiokunnan puheenjohtajaksi

Karvialainen Juha Sarviluoma on valittu MTK Keskusliiton maaseutunuorten valiokunnan puheenjohtajaksi vuodelle 2019. Sarviluoma aloitti myös MTK-Satakunnan johtokunnassa vuoden alusta.

 
 

Jäsenmatka Sloveniaan 1. - 6.4.2019

MTK-Satakunnan, -Pirkanmaan ja -Varsinais-Suomen jäsenille suunnattu työhyvinvointimatka Sloveniaan yhteistyössä Melan kanssa. Slovenia on noin 2 milj asukkaan ihastuttava maa. Maan luonto on monipuolinen: pohjoisessa kohoavat Juliaaniset Alpit ja vuoristoseutu, länsi- ja eteläosa on vehmasta kumpuilevaa maastoa, jossa jokivarret ja rinteiden ala-osat ovat viljelysmaata, rinteiden yläosa on metsämaastoa. Matkallamme keskitymme maa- ja metsätalousyrittäjän työhyvinvointiin. Majoitumme Adrianmeren rannikolla Portorozin (Ruusujen Satama), ranta kaupunkiin sekä Pääkaupunki Ljubljanaan. Teemme muutaman maa- ja metsätilavierailun, aikaa on ohjattuun ja omatoimiseen liikuntaan sekä hyvinvointipalveluista nauttimiseen.

 
 

Toiminnanjohtajan äitiysloman sijaisuus

Anna-Kaisa Jaakkolan jäädessä tammikuun lopussa äitiyslomalle, sijaisuutta hoitaa osa-aikaisesti MTK-Pirkanmaan toiminnanjohtaja Visa Merikoski.

Merikoski on toiminut 90-luvulta saakka MTK:n palveluksessa, joten toimintakenttä on tuttu. Tuleva sijaisuus nähdään ennen kaikkea hyvänä mahdollisuutena avata kanavia yhteistyölle.

 
 

Maatalousyrittäjän hyvinvoinnin ABC-koulutus

Maatalousyrittäjän hyvinvoinnin ABC on Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus. Ilmoittautuminen Hyvinvoinnin ABC -koulutukseen, 15.-16.3.2018 Ali-Ketolan matkailutilalla Kokemäellä, on auki. Koulutukseen osallistuva saa tietoa hyvinvoinnista, rohkaistuu huolehtimaan omasta ja läheisten hyvinvoinnista sekä saa taitoja selvitä elämään kuuluvista vastoinkäymisistä. Koulutus, tarjoilut ja yöpyminen on osallistujille maksuton. Ilmoittaudu mukaan, marraskuun -18 ja tammikuun -19 vastaavat koulutukset ovat jo täynnä.

Lue lisää

 
 

Kuntoutuskursseja maatalousyrittäjille

MTK-Satakunnan ja -Varsinais-Suomen alueiden maatalousyrittäjille on tarjolla KIILA-kuntoutuskurssit Kankaanpään Kuntoutuskeskuksessa ja Petrean kuntoutuskeskus Holiday Club Caribiassa Turussa.

Lue lisää

 
 


Anna-Kaisa Jaakkola aloitti toiminnanjohtajana 1.9.2018

ak.JPGMTK-Satakunnan johtokunta on nimennyt liiton toiminnanjohtajaksi Agrologi (AMK) Anna-Kaisa Jaakkolan. Hän aloitti tehtävässä 1.9.2018. Jaakkola on työskennellyt aiemmin ProAgrian palveluksessa.

 
 

Viljatori. fi on avattu!

Tee reilua viljakauppaa nyt helposti verkossa. Viljatori.fi:ssä viljelijät voivat myydä sekä ostaa viljaa haluamissaan erissä helposti ja luotettavasti parhaaseen markkinahintaan. Rekisteröidy käyttäjäksi ja tutustu palveluun ilman sitoumuksia!

Viljatori.fi

 
 

Töitä Suomesta -palvelu

MTK lanseerasi palvelun, jonka tarkoituksena on tuoda maaseudun työpaikat tarjolle ja löytää niihin tekijät. Lisäksi tarkoitus on tuoda tarjolle töitä, joita ei aiemmin ole ollut nähtävillä ja sitä kautta edistää maaseudun elinkeinoja. Samalla töihin saadaan sekä työttömiä, kausityötä tarvitsevia nuoria että työpaikkaa vaihtavia tai lisätöitä etsiviä.

Siirry toitasuomesta.fi -palveluun

 
 

Lausunto Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 ehdotuksesta

MTK-Satakunta ja MTK-metsälinja ovat jättäneet yhdessä pyydetyn lausunnon Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 ehdotuksesta.

 
 

Puun hintoja voi nyt seurata Maaseudun Tulevaisuuden verkkosivuilta.

Puun hinnat on tuotu uudeksi osaksi MT metsäpalvelua. Palvelun ensimmäinen osio on viime syyskuussa julkaistu Arvioi metsäsi hinta -työkalu, jossa voi selata toteutuneiden metsätilakauppojen tietoa.
Puun hinnat ovat Metsäteollisuus ry:n keräämää, Luken julkaisemaa avointa dataa –  samaa, jota on jo vuosikaudet julkaistu painetussa MT:ssä.
Viimeismpien viikkohintojen lisäksi tarjolla on näkymä, jossa voi tarkastella pitkän aikavälin hintakehitystä.

Linkki palveluun

 
 

Lausunto Suomen merenhoitosuunnitelmaan

Ympäristöministeriö ja Varsinais-Suomen ELY-keskus ovat pyytäneet lausuntoa Suomen merenhoitosuunnitelman ensimmäisen osan tarkistuksesta. Se käsittää asiakirjan nimeltä ”Suomen meriympäristön tila 2018” ja sisältää hyvän tilan määritelmät, nykytilan arvion ja yleiset ympäristötavoitteet indikaattoreineen. Merenhoidon suunnitteluun sisältyvät lisäksi seurantaohjelma, joka tarkistetaan vuonna 2020 ja vuonna 2021 tarkistettava toimenpideohjelma. Tarkistukset tehdään kuuden vuoden välein. TK-Satakunta on antanut lausunnon yhteistyössä MTK:n kanssa.

 
 


MTK-Satakunnan 100-vuotishistoriikki myynnissäkirja2.jpg

Filosofian maisteri Marjaana Perttulan kirjoittamaa MTK-Satakunnan historiikkiä on saatavilla liiton toimistosta hintaan 30 €/kpl + mahdolliset postikulut. Tilaukset p. 020 413 3540 tai suoraan toimistolta hakemalla.


 
 

MTK:n Yrittäjäkortti nyt jäsenten tilattavissa

MTK tarjoaa jäsenilleen edullisesti hankittavaksi Yrittäjäkortin, joka täyttää työturvallisuuslain edellyttämät tiedot ja toimii samalla jäsenen omana id-korttina yritystään edustaessa. Kortti on valmistettu siirtokalvotulostimella, jonka päällimmäisenä kerroksena on aitouden takaava hologrammikalvo. Toivomme kortin näkyvää esillä oloa ja aktiivista käyttöä eri tilanteissa.

Lue lisää

 
 

MTK - 100 vuotta kasvua

100 v logo netti.jpgMTK-Satakunta, n. 20 satakuntalaista maataloustuottajain yhdistystä ja MTK (Keskusliitto) perustettiin vuonna 1917.

Lue lisää


 
 

Lausunto Satakunnan maakuntahallitukselle

 
 

Lausunto hallituksen esityksestä yksityistielaiksi

 
 

Valtakunnallinen hevosenlannan hyötykäyttö -hanke

Helmet.jpg

Olisitko kiinnostunut hyödyntämään hevosenlantaa lannoitteena pelloillasi? Haluaistiko hyödyntää esimerkiksi biokaasulaitoksen mädätysjäännöstä tai kompostoitua materiaalia peltojesi lannoitteena? Valtakunnallinen hevosenlannan hyötykäyttöhanke on käynnistynyt elokuussa Hanke on nimeltään HELMET – Hevosenlanta menestystarinoiksi ja se kuuluu hallituksen kärkihankkeisiin. HELMET:in toiminta-alueena on koko Suomi.

Lue lisää

 
 

MTK avaa pop up -myymälän ruuan verkkokauppansa jakelun kehittämiseksi

MTK avaa pop up -myymälän Ruokaasuomesta.fi -verkkokaupan yrittäjille Helsingin kauppakeskus Forumiin. Myymälä toimii elokuussa lanseeratun verkkokaupan noutopisteenä niille ruoka- ja juomatuotteille, jotka ovat kyseisellä viikolla esillä myymälässä. Myymälässä voi tehdä ostoksia suoraan maatila- ja pk-elintarvikeyrittäjiltä ilman välikäsiä, tutustua yrittäjiin ja maistella tuotteita.

Lue lisää


 
 

MTK avasi ruuan verkkokaupan

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on omistamansa Viestilehdet Oy:n kautta lähtenyt rahoittamaan ja kehittämään ruuan verkkokauppaa, jonka kautta kuluttajat voivat ostaa ruokaa suoraan suomalaisilta maatiloilta ja pk-elintarvikeyrityksiltä.

Lue lisää

 
 

Tutkimus: Suomalaisuus tärkeä valintakriteeri ruokaostoksilla

Kotimaisuus on tärkeä ostokriteeri ruokaostoksia tekevälle. Suomalaiset ovat ruuan suhteen aiempaa tiedostavampia, ja kotimaista ruokaa arvostetaan aiempaa enemmän. Maa- ja metsätalousministeriön tilaaman selvityksen mukaan myös tietoisuus kotimaisten valintojen vaikutuksista on noussut. Neljä viidestä muistaa ruokakaupassakin, että suomalaisen elintarvikkeen ostaminen tukee työllisyyttä.

Lue lisää

 
 


Ohjeita maanomistajille sähkölinjojen maakaapelointihankkeisiin

Myrskyjen aiheuttamien laajojen sähkökatkojen vuoksi sähkömarkkinalakia on tiukennettu sähkönsaannin varmistamiseksi sääoloista riippumatta. Verkkoyhtiöt ovatkin ripeää vauhtia siirtyneet maakaapelointiin. Asia on sinänsä hyvä, mutta uusi tilanne on aiheuttanut hämmennystä maanomistajien keskuudessa korvausten ja muiden käytäntöjen suhteen.  Samalla myös nykyisten johtoalueiden vierimetsien hoitoa on lisätty ja tehostettu sähkökatkojen vähentämiseksi.

Lue lisää

 
 

MTK-Satakunnan lausunto Pirkanmaan maakuntakaavaehdotuksesta 2040

 
 

MTK-yhdistysten jäsenten sähköinen jäsenkortti

MTK:n jäsenet voivat ladata sähköisen jäsenkortin matkapuhelimeensa jäsenverkko Repusta. Sähköisellä jäsenkortilla varmistat, että jäsenedut ovat aina taskussa mukana. Luet helposti ajankohtaiset uutiset ja blogit sekä sosiaalisten kanavien kuumimmat puheenaiheet.

Lue lisää

 
 


Esimerkkejä kuluttaja- ja tuottajahinnoista

Esimerkkejä elintarvikkeiden hintamuutoksista ja hinnan jakautumisesta elintarvikeketjussa. Hintamuutosten taustalla ovat muun muassa Venäjän asettama tuontikielto ja kauppojen halpuuttamiskampanjat.

Lue lisää

MTK_graafit_460x389_080316-8.jpg

 
 

Onneks on lähiruokaa

Onneks on lähiruokaa -kirja on värikäs opas lähiruuan pariin. Siitä saa herkullisisa ruuanvalmistusohjeita, jotka tutustuttavat kokkaajan harvinaisiinkin vaihtoehtoihin. Kirjassa on myös tarinoita lähiruuan kasvattajista. Kirjan voi tilata täältä.

 
 

Miten on kasvistietämyksesi laita?

Kotimaisetkasvikset_kasvistietaja_460_leveys.jpg

Ota selvää ja tee Kasvistesti. Voit voittaa 100 euron ruokalahjakortin! Voimaa kasviksista -tehokampanja on käynnissä Facebookissa ja Instagramissa marraskuun ajan.

Kasvistietäjä -kampanja Facebookissa: https://apps.facebook.com/kasvistietaja Kisailla voi myös mobiililaitteella Instagramissa seuraamalla @voimaakasviksista!‪#‎kasvistietäjä tai https://instagram.com/voimaakasviksista/

 
 

Palveleva Maaseutupuhelin avattu lokakuussa

Tukihenkilo_Logo.jpg

Maaseudun tukihenkilöverkko on avannut uuden palvelevan Maaseutupuhelimen. Maaseutupuhelimessa voi purkaa mieltä kuormittavia asioita nimettömästi. Puheluihin vastaavat päivystävät tukihenkilöt. Maaseutupuhelin palvelee numerossa 010 504 57 60. Puheluita vastaanotetaan joka päivä klo 18.00- 21.00. Lisätietoa Maaseutuverkon tukihenkilön toiminnasta löytyy täältä.

 
 

Ruokaa omasta maasta -liput liehumaan

MTK:n jäsenillä on nyt mahdollisuus tilata MTK:n verkkokaupasta Ruokaa omasta maasta -lippuja, -banderolleja, -kylttejä ja -tarroja omakustannushintaan. Liput liehumaan sadonkorjuun ajaksi ja merkiksi siitä, että täällä kasvatetaan laaturuokaa ja lähellä tuotetulla ruoalla on kasvot. Omassa maassa tuotetusta ruoasta vastaavat tekijät henkilökohtaisesti ja ylpeinä ammattitaidostaan.

Lue lisää

 
 
Lausunto Satakunnan vaihemaakuntakaavav 2 osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

MTK-Satakunnan 4.6.2015 antama


 
 

Maatalousyrittäjät vaativat pyttipannuprotestilla ruuan tuottajaosuuden nostoa reilummalle tasolle

Porissa aurinkoisessa säässä meni pyttipannuannoksia runsaassa parissa tunnissa lähes 500 kappaletta. Tiedotusvälineet huomioivat tempauksen laajalti ja asia herätti keskustelua myös Eetunaukolla. Paikalla olleille maatalouyrittäjille riitti juttukavereita. Tuottajahintaan myydystä pyttipannusta kertynyt raha lahjoitetaan SPR:lle Nepalin maanjärjestysuhrien auttamiseksi.

kampanja1.jpg

 
 

Parasta laatua sikamaisen alhaisin tuottajahinnoin

Sikamaista asiaa katsottavissa YouTubessa: http://youtu.be/0yMDQ3zhiDw

 
 

MTK-Satakunnan antamia lausuntoja

MTK-Satakunta on antanut palautetta ja lausuntoja seuraavasti:


 
 


Varavoimaa Farmarille –palvelusta apua jaksamiseen, työhyvinvointiin ja talousasioihin

riitta.jpgPalvelun tavoitteena on antaa ensiapua jaksamiseen, hyvinvointiin, talous- ym.  vaikeuksiin. Tarjoamme keskusteluapua sekä ohjaamme tarvittaessa eteenpäin eri asiantuntijoille. Avun hakemisen kynnys pyritään saamaan matalaksi. Varavoimaa Farmarin vetäjänä toimii Riitta Seppälä. Häneen kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä kaikissa maaseutuyritysten muutos- tai ongelmatilanteissa, joihin kaipaa ulkopuolista tukea.

Lue lisää

 
 

Aitoja makuja.fi auttaa löytämään paikalliset elintarvikeyritykset

aitojamakuja_web_leveys_340.jpg

 
 

Ajankohtaista Teho Plus –hankkeelta

Hyödynnä uutta Maatilan ympäristötestiä ja Maatilan ympäristökäsikirjaa! Yksinkertainen ja nopeatäyttöinen Ympäristötesti antaa palautteen siitä, miten hyvin ympäristöasiat on tilalla huomioitu. Samalla saa kehittämisehdotuksia mihin asioihin kannattaa jatkossa kiinnittää huomiota. Toimenpiteet on mietitty siten, että ne hyödyttävät ennen kaikkea myös tilan taloutta ja tehostavat viljelytoimia. Testin parina toimiva uusi Maatilan ympäristökäsikirja antaa lisätietoa aiheisiin.

Lue lisää

 
 

2014 tallimääräyksiin myönnytys

Hevoskarsinoiden korkeusvaatimusten tulkintaa ja valvontaohjeita täsmennettiin valtioneuvoston 24.10.2013 hyväksymässä asetuksessa. Asetusmuutos tarkentaa tallien sisäkorkeutta koskevia vaatimuksia ja antaa yhdenmukaiset ohjeet niiden viranomaisvalvontaan. Sen mukaan hevonen voi käyttää hyväkseen koko karsinan pinta-alaa, mikäli korkeusvaatimus täyttyy eläinsuojan vähimmäispinta-alan kohdalla. Sisäkorkeutta mitattaessa ei mukaan lueta tallin katossa olevia normaaleja kantavia rakenteita, valaisimia, vesiputkia, ilmanvaihtoputkia tai muita vastaavia teknisluontoisia laitteita. Asetusmuutos antaa myös kahden prosentin liikkumavaran korkeuden tarkistusmittauksiin. 

Lue lisää

 
 

Hevostalous on tärkeä ala

Hevosalan toimijat muistuttivat kansanedustajia perjantaina 13.9.2013 siitä, miten merkittävä rooli Suomen yli 74 000 hevosella on suomalaisten työllistäjänä, harrastuskumppanina, hyvinvoinnin ja kunnon edistäjänä. Hevostalleja on Suomessa jo 16 000, yhtä paljon kuin muita kotieläintiloja yhteensä.

Lue lisää

 
 

Lausunto Olkiluoto 4 (OL4) selostuksesta

MTK-Satakunta on antanut lausunnon Olkiluoto 4 (OL4) –ydinvoimalaitosyksikköhankkeen edellyttämien verkkovahvistusten voimajohdot –hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta.

 
 

MTK-Satakunnan lausunto vesienhoidon suunnittelun työohjelmasta ja aikataulusta sekä Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalueen vesien-hoidon keskeisistä kysymyksistä 2016-2021

EU:n vesipuitedirektiivin edellyttämiä vesienhoitosuunnitelmia ollaan päivittämässä vuosille 2016-2021. Ensimmäiset suunnitelmat valmistuivat vuonna 2009 ja ne ovat voimassa vuoteen 2015.

Ensimmäisessä vaiheessa vesienhoitoalueilla on valmisteltu vesienhoidon suunnittelun työohjelmaa, aikatauluja ja keskeisiä kysymyksiä käsittelevä asiakirja. MTK-Satakunta on antanut lausunnon kyseisestä asiakirjasta koskien Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoaluetta. 

 
 

Valtakunnallinen tapahtuma 14.11.2012 nosti esiin maataloustuottajan heikon tilanteen Suomen ruokamarkkinoilla

340_148_miksi_se_joka_tekee_enite.gif

 
 

Nyt säästämään energiaa maatiloilla!

Maatilojen_energiaohjelma_w.jpgMaatilojen energiaohjelma auttaa maatiloja säästämään energiaa, tehostamaan energiankäyttöä sekä lisäämään uusiutuvien energialähteiden tuotantoa ja käyttöä tiloilla
Lue lisää

 
 

Lausunto merienhoidosta

MTK-Satakunta antoi lausuntonsa meren nykytilaa, tavoiteltavan hyvän tilan määrittelyä sekä hyvään tilaan johtavia ympäristötavoitteita ja indikaattoreita käsittelevästä merenhoitosuunnitelman kuulemisasiakirjasta.

Lue lausunto jäsenverkosta

 
 

Uusi jäsenetu

mekeltek.JPGMekeltek on satakuntalainen sähkötarvikkeita sekä koneita ja laitteita myyvä yritys. Mekeltekillä on myyntipisteet Porissa ja Raumalla. Yritys tarjoaa etuja MTK:n jäsenille liiton alueella


 
 

Myrskyjen vahinkoselvitys

Tapaninpäivänä ja sen jälkeenkin raivonneiden   talvimyrskyjen aiheuttamat vauriot ja haitat ovat olleet poikkeuksellisen suuria. MTK-Satakunta on ollut yhdessä MTK-Varsinais-Suomen ja MTK-Pirkanmaan kanssa vahinkojen johdosta yhteydessä eri tahoihin ja aktivoinut MTK:ta paneutumaan asiaan täydellä tarmolla. Vahinkojen akuutti korjaaminen on ollut tärkeintä. Valitettavasti korjaustöihin on kulunut odotettua pidempi aika.

Vahingoista tehdään sisäinen selvitys, jonka perusteella luomme tilannekuvan siitä, mitä kunnittain tapahtui, miten vahinkoja korjattiin, mitkä olivat vahinkojen kriittiset kohdat ja miten maatiloilla oli varauduttu sähkökatkokseen. Parannusehdotuksia ja kehittämisasioita otettaan huomioon tulevaa varten.

Saatuamme tilanteesta kokonaiskuvan, käymme tilannetta läpi MTK:n ja Aluehallintoviranomaisten kanssa.

                                                              Lue raportti jäsenverkosta

 
 

Komission esitys maatalouspolitiikan uudistuksesta  2013 jälkeen

Euroopan komissio ehdottaa Euroopan ja maanviljelijöiden välille uudenlaista kumppanuutta.

Lue lisää

 
 

Valtakunnallinen tuulivoimakysely

Satakuntaliitto ja Mannertuulialueet Satakunnassa -hanke toteuttivat valtakunnallisen tuulivoimakyselyn. Vastausaika päättyi, katso kyselyn tulokset.

 
 

Jokaisen on syytä tunnistaa oman tilansa öljyvahinkoriski

Polttonesteiden maatilavarastointiin tulee kiinnittää huomiota. Jokaisen on syytä tunnistaa oman tilansa öljyvahinkoriski ja tehdä voitavansa vahingon estämiseksi. Tätä tarkoitusta vasten on Tampereeen aluepelastuslaitos yhdessä muiden viranomaisten kanssa tehnyt oppaan aiheesta.

 
 

Uusi sivusto välittää tietoa elintarvikealan yrityksistä

aitoja_makuja_340_web (2).JPG

aitojamakuja.fi -sivuille on koottu elintarvikeyrityksiä eri puolelta Suomea. Yrityksiä voi hakea mm. tuotteittain ja alueittain. Haun voi kohdistaa vaikkapa vain luomutuotteisiin. Hakupalvelun lisäksi sivuilla on yritysten yhteistyöesimerkkejä eri maakunnista ja siellä esitellään myös elintarvikeyrittäjyyttä. Sivut on tarkoitettu alan ammattilaisille ja suurelle yleisölle.

Yritysten määrä sivuilla kasvaa koko ajan. Jos oma yrityksesi ei ole vielä sivuilla, ota yhteyttä niiden lisäämiseksi!

 
 

Jäsenasiaa 

Vain jäsenille tarkoitettua ajakohtaista asiaa löytyy ajakohtaista linkistä jäsenverkko Reppuun kirjautumalla.


Sivun alkuun
 
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 20.2.2019