Takaisin Traktorit ovat varma kevään merkki – näin huomioit hitaat maatalouskoneet liikenteessä

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Traktorit ovat varma kevään merkki – näin huomioit hitaat maatalouskoneet liikenteessä

17.05.2024

Suuria maatalouskoneita näkyy liikenteessä erityisesti keväällä ja syksyllä. Ennakoimalla ja työkoneet huomioimalla varmistetaan turvallinen matkanteko kaikille.

Kuva: Henri Uotila
Kuva: Henri Uotila

Kevät on aktiivista ja kiireistä aikaa maataloudessa. Suomalaisella maaseudulla uuden kasvukauden varma merkki on maatalouskoneiden ilmestyminen maisemaan. Kotimaisen ruuan ja tuottoisan kasvukauden mahdollistamiseksi ovat maantiellä tapahtuvat työkoneiden siirtymät paikoin välttämättömiä. Työkoneiden kuljettajat eivät turhaan lähde liikenteen sekaan.

Varsinkin keväällä, maatalouskoneiden koko saattaa yllättää autoilijan.

”Erityisesti keväällä traktoreissa on leveitä renkaita. Suomen kesä on lyhyt ja kasvukauden hyödyntämiseksi pelloille on tärkeää päästä oikeaan aikaan maan sulamisen jälkeen ja märkään maahan tarvitaan leveyttä”, Orimattilassa asuva maanviljelijä ja MTK:n johtokunnan jäsen Aleksis Kyrö kertoo.

Liikenteessä Kyrö painottaa kaikkien tienkäyttäjien keskinäistä huomiointia.

”Maanviljelijöille traktoreilla liikkuminen on työtä, eikä huviajelua. Esimerkiksi traktorissa kuolleita kulmia voi olla paikoissa, jotka ovat autoilijasta yllättäviä. Vauhdin hidastamisella ja ennakoinnilla pärjää pitkälle.”

”Sama pätee myös maatalouskoneiden käyttäjiin. Jos koneen perään on kertynyt pitkä jono liikennettä, on hyvä välillä päästää tilanteen salliessa liikennettä jatkamaan matkaa. Tilannetajua kannattaa käyttää siis puolin ja toisin”, Kyrö kertoo.

Liikenneturvan ohjeet traktorin ohittamiseen liikenteessä:

  • Alenna omaa ajonopeuttasi ennen ohitusta, jottei nopeusero ohitettavan hitaamman ajoneuvon kanssa ole liian suuri. Näin on enemmän aikaa reagoida.
  • Älä aja liian lähelle edellä ajavaa traktoria, jotta voit paremmin nähdä traktorin eteen ja arvioida sopivan ohitusnäkyvyyden.
  • Ennakoi traktorin kuljettajan aikeita seuraamalla traktorin vilkkuja, ajolinjan muutoksia sekä edessä olevaa liikenneympäristöä. Risteyksiä lähestyttäessä ei saa eikä kannata ohittaa.
  • Siirry vastaantulevan kaistalle riittävän kaukana ohitettavasta traktorista. Näin ehdit tarvittaessa palata omalle kaistalle, jos osoittautuukin, ettei vapaata ohitustilaa olekaan tarpeeksi.


Juho Hämäläinen

viestinnän asiantuntija

metsät, ympäristö ja maankäyttö

+358 50 553 9176

aiheet: traktori, maatalouskone, tieliikenne