Takaisin Ruokaviennin kaksinkertaistaminen - Näin Suomi voi onnistua!

Artikkeli – Kansainvälinen toiminta

Ruokaviennin kaksinkertaistaminen - Näin Suomi voi onnistua!

17.05.2024

Hallituksella on kunnianhimoinen tavoite: kaksinkertaistaa Suomen ruokavienti vuoteen 2031 mennessä. Tämä ei ole vain unelma, vaan tarkasti suunniteltu tavoite, joka vaatii strategisia investointeja ja älykkäitä toimia. Ensimmäinen askel on keskittyä suurimpiin mahdollisuuksiin, jotka luovat kilpailukykyiset kaupalliset puitteet ja oikean toimintaympäristön. 

Hyvä lähtökohta on hyödyntää muiden maiden toimiviksi todennettuja toimintamalleja. On tärkeää erottaa strategisen tason hankkeet perustason hankkeista. Strategisen tason hankkeilla on välitön ja kansainvälisesti todennettu vaikutus yritysten myyntikykyyn ja halukkuuteen investoida kansainväliseen myyntiin. Ensivaiheessa on ehdottoman tärkeää keskittyä strategisen tason toimenpiteisiin eli hallituksen kärkihankkeisiin:

  1. Pysyvän go-to-market -palvelun palauttaminen Viexpon toimesta, joka toimii myös kansallisena koordinaattorina. Palvelutuotanto on aloitettava mahdollisimman pian vuonna 2024.
  2. Yritysten järjestäytyminen sekä sektori- ja kokoluokkakohtaisten kasvupolkujen luominen ja ruoka-alan kasvuohjelman kokoaminen Ruokatiedon puitteissa. Ruokatieto siksi, että se kokoaa koko ruoka-alan: alkutuotannon, teollisuuden ja kaupan. Tämä järjestäytyminen on käynnistettävä välittömästi.
  3. Close-the-deal -palvelujen järjestäminen uudella toimintamallilla, esimerkiksi Food From Finland -toimistot priorisoiduilla kohdemarkkinoilla. Uuden toimintamallin valmistelu on aloitettava mahdollisimman pian, jotta palvelutuotanto voidaan käynnistää vuoden 2025 alussa.
  4. Ruokasuurlähettilään tehtävän perustaminen vahvistamaan ruoka-alan asemaa ulkoasiainhallinnossa. MMM:n ja UM:n tulee aloittaa uuden tehtävän perustamisen valmistelu välittömästi, jotta uusi ruokasuurlähettiläs voi osallistua kasvuohjelman luomiseen.
  5. Hallituksen tulee tukea Suvi ry:n toimintaa, kun yhdistys todetaan toimintakykyiseksi ja sen jäsenet sitoutuvat yhteiseen toimintaan.

Ruokaviennin kasvun edellytykset ja haasteet

On selvää, että ruokaviennin kasvu edellyttää myös täydentäviä toimia, kuten koulutusta, tutkimusta ja erityisiä ratkaisuja. Tarve näille toimille tulee arvioida Ruokatiedon kasvuohjelmatyössä, ja valtion tulee edistää tunnistettujen tarpeiden rahoitusta sekä tarvittaessa hankkeistamista mahdollisimman pian. Täydentävien hankkeiden rahoitus vaatii siis hyvin suunnitellun kasvuohjelman, joka yksilöi tarpeet.
Jatkuva puhe viennin tarpeellisuudesta ja kehittämisestä ilman konkreettisia toimia asian edistämiseksi on merkittävä epäonnistumisen riski.


Opas: Ruokaviennin kaksinkertaistaminen - Kuinka se tehdään.


Thimjos Ninios

johtaja, kansainvälinen kauppa

+358 45 264 7131

aiheet: ruoka, ruokavienti, suomalainen ruoka


Saatat olla kiinnostunut myös näistä