Takaisin Alan laatimaa tuotantotapakuvausta on jalkautettu Lennostosta aktiivisesti

Tiedote – Siipikarja

Alan laatimaa tuotantotapakuvausta on jalkautettu Lennostosta aktiivisesti

21.05.2024

Siipikarjaverkoston eli lyhyemmin lennoston puheenjohtajisto on osallistunut aktiivisesti Suomalaisen lihasiipikarjan tuotantotapakuvausten jalkauttamiseen ja tavannut vähittäiskaupan edustajia tämän kevään aikana. Vastaanotto kuvauksille on ollut hyvää, sillä suomalainen tuotantotapa tunnetaan valitettavan huonosti yleisellä tasolla. Tuotetusta aineistosta on ollut merkittävä hyötyä myös siksi, että käännösten kera toimijat, joilla on omistusta tai muuta toimintaa ulkomailla ovat voineet tuoda esille suomalaisen tavan keskeisiä piirteitä kansainvälisten kollegojensa kanssa. Tietoisuuden parantamista jatketaan.

Kokouksessa käytiin läpi myös turkisalan HPAI korvaus-tilanne. Oleellista on ymmärtää, että jos HPAI iskee tilalle, korvausten saaminen muista kuin lopetuspäätöksen vuoksi lopetetuista eläimistä käypään arvoon on harkinnan varaista. HPAI korvaukset katsotaan Ruokaviraston tulkinnan mukaan myös yritystueksi, jota ei voi maksaa, jos yritys on taloudellisissa vaikeuksissa. Alalla on kuitenkin käytännön kokemusta käyvän arvon määrittelystä salmonella-tapauksista.

EU:n eläinkuljetusasetusluonnos aiheuttaa siipikarja-alalle suuria haasteita siksi, että untuvikon enimmäiskuljetusajaksi on ehdotettu 24 tuntia 48 tunnin sisällä kuoriutumisesta. Aikajänne on haastava isovanhempais- ja vanhempaispolven untuvikkojen kuljetuksessa. Lisäongelmia tulee kuljetuksen aikaisen lisätilan vaatimuksesta sillä, jos tilaa lisätään, linnut eivät saa kuljetuksen aikana tukea toisistaan ja linnut voivat loukkaantua. Lisätilavaatimus myös lisäisi kuljetuskuormien määrää merkittävästi. Ylipäätään kuljetuksen kustannukset tulisivat nousemaan merkittävästi jos ehdotus menisi läpi sellaisenaan.

Lennoston varapuheenjohtaja Eeva Korimäki on mukana Suomi Areenassa Viral Vegansin järjestämässä paneelissa 28. kesäkuuta kello 13. Tule kuulolle! Lennoston oli myös määrä järjestää webinaari helmikuussa, mutta se jouduttiin perumaan. Webinaari järjestetään nyt uuden ajankohdan kera lokakuun 2. päivä kello 12. Save the Date!


Mari Lukkariniemi

asiantuntija, liha

lihavaliokunnan, sika-, siipikarjanliha- ja kananmunaverkoston sihteeri, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta

+358 40 171 9070

aiheet: kokoustiedote