Toimintopainikkeet

« Blogiarkisto

Ranskan presidentinvaalit ja suomalainen viljelijä

10.2.2017

Ranskan tulevat presidentinvaalit voivat muodostua todelliseksi murrokseksi nykyiselle EU:lle. Näin voi tapahtua, jos äärioikeistolaisen Front National -puolueen populistinen johtaja Marine Le Pen voittaisi vaalit.

Le Penin ”Ranska ensin” -politiikan keskeisiä tavoitteita ovat globalisaation pysäyttäminen, maahanmuuton rajoittaminen ja Ranskan irrottaminen EU:sta. Tämä johtaisi nykyisen EU:n hajoamiseen ja merkitsisi myös yhteisen maatalouspolitiikan päättymistä.

Le Penin voitto pysäyttäisi varmasti parhaillaan käynnissä olevat prosessit, joilla EU valmistelee vuoden 2020 jälkeistä budjettiaan ja myös yhteistä maatalouspolitiikkaa.

Mikäli Le Pen todella kohoaisi Ranskan seuraavaksi presidentiksi, olisi näkymä tulevaisuudesta sankan sumuverhon peittämää paitsi koko EU:n osalta niin myös suomalaisen viljelijän kohdalla. Investointeja suunnitteleville tilanne olisi todella epäselvä. Mitä tapahtuisi maatalouspolitiikalle, sen rahoitukselle, politiikan nykyisille järjestelmille, suorille tuille, maaseudun kehittämisohjelmille jne? Kysymyksiä olisi runsaasti, mutta vastauksia niihin ei olisi tiedossa pitkään aikaan.

Ranskan presidentin valinta kuuluu ranskalaisille. Toivoa sopii, että populismi, jossa kannatusta tavoitellaan tarttuvilla iskulauseilla, ”todellista kansaa” kehumalla, herroja ja eliittiä arvostelemalla ja ennen kaikkea vaikeita asioita yksinkertaistamalla, ei ole ranskalaisia äänestäjiä ohjaava voima.

Myös Suomessa käydään kuluvana keväänä vaalit, eivätkä nekään ole merkityksettömät. Kunnallisvaalit pidetään 9. huhtikuuta. Vaalit ovat tärkeät itselleni ainakin siksi, että olen ensimmäistä kertaa asettunut ehdokkaaksi.

Kommentteja: 0


Kommentoi blogia
Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

(Voit käyttää omaa nimeä tai nimimerkkiä)
(ei tule näkyviin)

Kirjoita luku viisi numerona*

* merkityt kentät ovat pakollisia
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 10.2.2017