Toimintopainikkeet

Ehdota Suomelle kansallisruokaa


22.6.2016

100-vuotias Suomi saa herkullisen syntymäpäivälahjan: valitsemme Suomelle kansallisruoan ja kaikki suomalaiset pääsevät äänestämään sitä. Suolaista tai makeaa ruokasuosikkiaan voi ehdottaa Suomen kansallisruoaksi 21.6.-30.9.2016 välisenä aikana www.kansallisruoka.fi -verkkosivuilla. Kansallisruokaraati valitsee ehdotuksista kaksitoista finalistia, joista valitaan 3.10.-6.12.2016 järjestettävällä kansanäänestyksellä Suomen kansallisruoka. Äänestyksen tulos julkistetaan tammikuussa 2017. 

Suomalainen ruokakulttuuri ponnistaa suomalaisesta luonnosta ja sen maukkaista antimista. Suomi on ollut erilaisten alueellisten vaikutteiden sulatusuuni, jossa monet idästä ja lännestä tulleet vaikutteet on vuosisatojen aikana muokattu omaan maahan ja suuhun sopiviksi. Suomalainen ruokakulttuuri on täynnä aarteita. Meillä on omaperäisiä valmistustapoja ja upeita raaka-aineita, joista on syytä olla ylpeä. Maassamme syödään ruokalajeja, jotka ovat tyypillisiä vain meille - joko koko Suomessa tai jollakin alueella.  Kansallisruoka-äänestyksen yksi tavoite on nostaa kansallista itsetuntoamme ja oppia arvostamaan omaleimaista ruokakulttuuriamme. Suomen juhlavuosi on ainutlaatuinen tilaisuus nostaa esiin kansalliset ruoka-aarteet ja valita parhaiden herkkujen joukosta yhteinen kansallisruoka. 

Hankkeen suunnittelussa on ollut mukana kymmeniä ruoka-alan ympärillä toimivia järjestöjä. Projektin toteuttajina ovat ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ja Maataloustuottajien keskusliitto MTK ry. Järjestöjen yhteistyössä kokoama kansallisruokaraati koostuu suomalaisen ruoan ystävistä. Raati toimii prosessin ohjaajana ja sen tehtävänä on varmistaa, että valittavat finalistit edustavat monipuolisesti suomalaista ruokakulttuuria tarinoiltaan, raaka-aineiltaan ja valmistustavoiltaan. 

– Haluamme yhteistyössä lisätä suomalaisten ruokapuhetta yhteistyössä ELO-säätiön ja muiden toimijoiden kanssa, sanoo ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

– Tämä on mahtava mahdollisuus osana #syödäänyhdessä-hanketta nostaa suomalaisen ruoan ja ruokakulttuurin arvostusta. Haastan kaikki järjestötoimijat mukaan ruokakeskusteluun ja äänestämään omaa suosikkiaan kansallisruoaksi. 

www.kansallisruoka.fi
#kansallisruoka 
#nationalrätt

Lisätietoja:
ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi p. 050 511 8909
Anni-Mari.Syvaniemi@mtk.fi

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää