Suomalaisen ruuan alkuperämerkit: tunnus laadulle ja vastuullisuudelle
Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka
Suomalaisen ruuan alkuperämerkit: tunnus laadulle ja vastuullisuudelle
16.02.2024
Suomalainen maatalous tuottaa meille herkullista ja puhdasta ruokaa luoden samalla satoja tuhansia työpaikkoja Suomeen. Kuluttajien kiinnostus kotimaisen ruuan alkuperää kohtaan on kasvanut valtavasti, ja sydän sykkii suomalaiselle maataloudelle.
Alkuperämerkit on kehitetty sitä tätä varten, että kotimaisen ruuan tunnistaminen olisi helpompaa ja tekisi valinnoista vastuullisempia.
Ole tarkkana!
Pelkkä tuotteen nimi tai Suomen lippu pakkauksessa eivät välttämättä tarkoita, että tuote on kotimainen. Taustalla voi olla merkintä kuten "tuotettu useissa EU-maissa" tai "alkuperämaa EU.
Yleisimmät ruuan alkuperämerkit
Hyvää Suomesta – ruoan alkuperämerkki
- Yhden ainesosan tuotteissa 100 % suomalainen alkuperä, kuten liha, kala, kananmuna, maito.
- Elintarvikejalosteiden raaka-aineista täytyy vähintään 75 % olla suomalaista alkuperää.
- Merkin käyttöä valvotaan ulkopuolisin auditoinnein.
- Tuotteet on valmistettu Suomessa.
- Lue lisää: www.hyvaasuomesta.fi
Puhtaasti kotimainen – kasvisten laatu- ja alkuperämerkki
- Merkkiä voi käyttää Suomessa viljellyistä kasviksista ja kasvijalosteista, joiden raaka-aine on täysin kotimaista ja laatu ykkösluokkaa.
- Laatumerkin käyttäjä sitoutuu noudattamaan hyviä tuotantomenetelmiä.
- Lue lisää: http://www.puhtaastikotimainen.fi/
Avainlippu – suomalaisen työn merkki
- Avainlippu-merkki ei välttämättä tarkoita, että tuotteen raaka-aine olisi kotimaista.
- Merkki on vapaaehtoinen Suomessa valmistetulle tuotteelle tai palvelulle.
- Kotimaisuusaste lasketaan omakustannushinnasta.
- Palveluiden kohdalla myös omistajuus ja pääkonttorin sijainti vaikuttavat.
- Lue lisää: https://suomalainentyo.fi
Muut alkuperämerkit
Muut Suomessa yleisesti käytetyt alkuperämerkit ovat Pohjoismainen ympäristömerkki, Eurolehti, Luomu-aurinkomerkki, Maakuntien parhaat, Luomuliiton leppäkerttumerkki, Reilun kaupan merkki, Lidlin valmistettu Suomessa-merkki ja S-ryhmän kotimaista-merkki. Lisätietoa näistä merkeistä löytyy niiden omilta verkkosivuilta. Kootusti apua merkkiviidakkoon löydät Ruokatiedon sivuilta.
Kaija Stormbom
viestinnän asiantuntija
maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka
+358 20 413 2385
+358 40 848 9559
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802
aiheet: ruoka, kotimainen, alkuperämerkit, hyvääsuomesta, alkuperämerkki, suomalaisenruoanpäivä